«Γιατί φεύγει;», αναρωτιέται στο άρθρο του στην «Ας» ο Αλφρέδο Ρελάνο για τον Αντρες Ινιέστα. Η ίδια απορία γεννήθηκε και στα εκατομμύρια των φιλάθλων που τον παρακολούθησαν να δίνει ένα ακόμα ρεσιτάλ στο Γουάντα Μετροπολιτάνο, οδηγώντας την Μπαρτσελόνα σε εντυπωσιακή νίκη με 5-0 επί της Σεβίλλης και στην κατάκτηση του 30ού ισπανικού Κυπέλλου στην ιστορία της.

«Ζήτω ο Βασιλιάς», έγραψε η «Sport» με σαφή πολιτικό υπαινιγμό για την παρουσία του βασιλιά της Ισπανίας στις εξέδρες. Ακόμα και η «φωνή» της Ρεάλ, η «Μάρκα», είχε τίτλο «Ο τελευταίος αυτοκράτορας», κάνοντας προφανώς συνειρμό και με τον επόμενο προορισμό του Ινιέστα, την Κίνα.

Για τον El Cerebro («Το Μυαλό») ήταν το έκτο Κύπελλο ενώ ακολουθεί η κατάκτηση του ένατου πρωταθλήματος. Εχει σηκώσει επίσης τέσσερις φορές το τρόπαιο του Τσάμπιονς Λιγκ.

Η φουσκοθαλασσιά στα μάτια του αρχηγού της Μπάρτσα όταν αντικαταστάθηκε για να αποθεωθεί από Καταλανούς και Ανδαλουσιανούς ήταν η επιβεβαίωση της απόφασής του για το μέλλον. Τις επόμενες εβδομάδες ο Ινιέστα αναμένεται να κλείσει πίσω του την πόρτα του Καμπ Νου, όπως έκανε πριν από τρία χρόνια ο Τσάβι.

Ο Ινιέστα θα ανακοινώσει επισήμως την απόφασή του για το αν θα συνεχίσει την καριέρα του στη Βαρκελώνη ίσως και τις επόμενες ώρες.

«Υπάρχουν πολλά συναισθήματα, πολλά χρόνια. Είμαι χαρούμενος που έδωσα αυτή την εικόνα κι αυτό τον τίτλο. Σήμερα το άξιζε ο κόσμος. Ναι, ίσως να ήταν ο τελευταίος μου τελικός. Αυτή την εβδομάδα θα μιλήσω για την απόφαση που έχω πάρει, ως άνθρωπος και ως αθλητής. Η αγάπη που μου έδειξε ο κόσμος είναι ανεκτίμητη».

Ο πατέρας του Χοσέ Αντόνιο έσπευσε ωστόσο να δώσει το στίγμα: «Πρόκειται να πάρει μια δύσκολη απόφαση. Αν επιλέξει να φύγει θα πρέπει να γίνει σεβαστό. Πιστεύω πως είναι καλή στιγμή γι’ αυτόν να κάνει ένα τόσο δύσκολο βήμα».

Στη Λιφάν

Τις προηγούμενες ημέρες ο Γκονγκ Ντασίνγκ δήλωσε πως είναι αισιόδοξος πως θα παρουσιάσει τον Ινιέστα. Ο Ντασίνγκ είναι πρόεδρος της SWM Motors, της σημαντικότερης χορηγού της ομάδας Τσονγκίνγκ Ντανγκντάι Λιφάν στην οποία κατά πάσα πιθανότητα θα καταλήξει ο ισπανός άσος.

Ενας από τους λόγους που ίσως κρίνουν την απόφαση του Ινιέστα είναι η ενασχόλησή του με την παραγωγή κρασιού. Η μεταγραφή του στη Λιφάν, στην οποία προπονητής είναι ο πρώην κόουτς του Ολυμπιακού Πάουλο Μπέντο, αναμένεται να αυξήσει στα 2 εκατ. μπουκάλια τις εξαγωγές του κρασιού του στην Κίνα, αλλά και τον τραπεζικό του λογαριασμό κατά 35 εκατ. ευρώ ετησίως!

Ο Ερνέστο Βαλβέρδε επιμένει πάντως πως η αλλαγή του Ινιέστα στον τελικό δεν έχει καμία σχέση με τα σενάρια φυγής του. «Ηθελα ο κόσμος που τον απόλαυσε σε ένα εντυπωσιακό παιχνίδι να τον αποθεώσει. Η αλλαγή δεν σημαίνει τίποτε άλλο. Δεν ξέρω τίποτα για το μέλλον του. Είναι ο μόνος που θα πάρει την απόφαση και θα την κοινοποιήσει».