Μια σειρά περίεργων συμπτώσεων συγκλίνουν στο συμπέρασμα πως οι διεθνείς συμμαχίες που προσπαθεί να οικοδομήσει η κυβέρνηση περνάνε μέσα από τον δρόμο της αγοράς νέων εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Το κόστος από αυτές τις συμβάσεις, εφόσον υλοποιηθούν στο σύνολό τους, ξεπερνά τα τέσσερα δισ. ευρώ, όπως έχει επισημανθεί και στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Ειδικότερα, μετά την πρόσφατη επίσκεψη του ισραηλινού προέδρου στη χώρα μας το υπουργείο Αμυνας ζητάει την έγκριση της Βουλής για δύο εξοπλιστικά προγράμματα ύψους 31,2 εκατ. ευρώ. Μετά το περίφημο ταξίδι Τσίπρα – Καμμένου στις ΗΠΑ ενεργοποιείται η αναβάθμιση των μαχητικών F-16, που θα κοστίσει τουλάχιστον ένα δισ. ευρώ, και ανοίγει η μεγάλη συζήτηση για την αγορά των νέων αεροσκαφών F-35.

Μετά την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Ρώμη εγκρίνεται από την Βουλή η αναβάθμιση των ιταλικών οπλικών συστημάτων ύψους περίπου 56 εκατ. ευρώ ενώ μετά την επίσκεψη του Εμανουέλ Μακρόν στην Αθήνα επανεκκινούνται οι διαπραγματεύσεις για την αγορά δύο υπερσύγχρονών γαλλικών φρεγατών με εκτιμώμενο κόστος περί τα 2 δισ. ευρώ. Πρόσφατα, το υπουργείο Αμυνας εισηγήθηκε στη Βουλή την επέκταση του ορίου ζωής των ρωσικών TOR-M1 και OSA-AK, αυξάνοντας το κόστος κατά 2 εκατ. ευρώ, και ανοίγοντας τον δρόμο στον Αλέξη Τσίπρα για την επίσημη επίσκεψη στη Μόσχα.

Το Ισραήλ

Στις αρχές Δεκεμβρίου του 2017 κι ενώ έχει δρομολογηθεί η επίσκεψη του ισραηλινού προέδρου το υπουργείο Αμυνας φέρνει προς κύρωση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής διακρατική συμφωνία για την αναβάθμιση των κινητήρων των ελικοπτέρων S-70 του Πολεμικού Ναυτικού. Το κόστος του προγράμματος αγγίζει τα 14.700.000 ευρώ σε βάθος επταετίας. Στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί ο ισραηλινός πρόεδρος εντάσσει στο πρόγραμμά του –εκτός από τις προγραμματισμένες θεσμικές συναντήσεις του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Πρωθυπουργό –και την επίσκεψή του στον Ναύσταθμο της Σαλαμίνας συνοδευόμενος από τον Πάνο Καμμένο. Πρόκειται για τον πρώτο πρόεδρο ξένης χώρας που επισκέπτεται το Αρχηγείο Στόλου. Αμέσως μετά την αναχώρησή του, το υπουργείο Αμυνας φέρνει προς κύρωση στην Επιτροπή Εξοπλιστικών της Βουλής ένα δεύτερο πρόγραμμα για την αγορά επτά μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones) με κόστος 16.500.000 ευρώ. Λίγες ημέρες αργότερα, ο Πάνος Καμμένος συναντάται με τον αρχηγό των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων και αμέσως μετά πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Ισραήλ.

Οι ΗΠΑ

Τον περασμένο Οκτώβριο πραγματοποιείται με πανηγυρικό τρόπο η επίσημη επίσκεψη του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ. Συμμετέχει και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας. Βέβαια, δύο εβδομάδες πριν αναχωρήσει από την Αθήνα ο Πάνος Καμμένος είχε φέρει στη Βουλή το ζήτημα της αναβάθμισης των μαχητικών F-16, που το κόστος τους ξεπερνάει το ένα δισ. ευρώ, σύμφωνα με τον ελληνικό σχεδιασμό. Αμέσως μετά την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα και του Πάνου Καμμένου στην Ουάσιγκτον, η Βουλή καλείται να εγκρίνει μέσω διακρατικής συμφωνίας την προμήθεια υλικών και ανταλλακτικών για τα C-130, ύψους 1.412.437 ευρώ και δύο εβδομάδες αργότερα μια δεύτερη συμφωνία για την προμήθεια 70 μεταχειρισμένων ελικοπτέρων ένοπλης αναγνώρισης κι επιθετικής κρούσης που το κόστος της φτάνει τα 49.743.582 δολάρια (40,5 εκατ. ευρώ) σε βάθος οκταετίας. Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι ο αμερικανός πρόεδρος είχε προαναγγείλει συμφωνία για την αναβάθμιση των μαχητικών αεροσκαφών, συνολικού ύψους 2,4 δισ. δολάρια (1,95 δισ. ευρώ).

Η Ρωσία

Τον περασμένο Νοέμβριο η Βουλή καλείται να εγκρίνει μέσω διακρατικής συμφωνίας με τη Ρωσία την προμήθεια ελαστικών αεροθαλάμων για τα πλοία ταχείας μεταφοράς ύψους 8.150.000 ευρώ. Λίγο αργότερα το υπουργείο Αμυνας ζητάει από τη Βουλή την τροποποίηση της απόφασης του ΚΥΣΕΑ για τα TOR-Μ1 και το αντιαεροπορικό αυτοκινούμενο σύστημα ΟSΑ-ΚΑ, αυξάνοντας το κόστος της υπάρχουσας συμφωνίας από 24.650.000 ευρώ σε 26.750.000 ευρώ σε βάθος τετραετίας. Υστερα από αυτό ο Βλαντίμιρ Πούτιν απευθύνει επίσημη πρόσκληση στον Αλέξη Τσίπρα να επισκεφθεί τη Μόσχα. Βεβαίως έχει προηγηθεί η επίσημη επίσκεψη του Πούτιν στην Ελλάδα τον Μάιο του 2016.

Η Ιταλία

Τον περασμένο Ιανουάριο ο Αλέξης Τσίπρας πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Ρώμη. Και τέσσερις μήνες μετά, τον Απρίλιο, έρχεται προς έγκριση στη Βουλή η αναβάθμιση του ιταλικού οπλικού συστήματος C27J ύψους 55.723.670 ευρώ για τέσσερα χρόνια.

Η Γαλλία. Τον περασμένο Σεπτέμβριο ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα και με την έλευσή του ξεκινούν και πάλι οι διαπραγματεύσεις για την αγορά δύο υπερσύγχρονών γαλλικών φρεγατών. Σύμφωνα με πληροφορίες, το κόστος τους εκτιμάται στα 2 δισ. ευρώ, ενώ δεν δύναται να παραληφθούν νωρίτερα από το 2021.