Με εφιάλτη χωρίς τέλος μοιάζουν οι επιθέσεις με όπλα στις ΗΠΑ. Στο στόχαστρο μπήκε λίγο μετά τις 11:00 χθες το βράδυ ώρα Ελλάδας (λίγο μετά τις 13:00 τοπική ώρα) το αρχηγείο του YouTube στο Σαν Μπρούνο της Καλιφόρνιας, ένας σύμπλεγμα συνολικής έκτασης 18.600 τετραγωνικών μέτρων όπου εργάζονται 1.700 άνθρωποι. Οι πρώτες πληροφορίες μιλούσαν για τουλάχιστον πέντε τραυματίες, ο τελικός απολογισμός όμως προαναγγελλόταν βαρύτερος. Σύμφωνα με το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC, δράστης ήταν μία λευκή γυναίκα «με σκούρα μπλούζα και μαντίλι στο κεφάλι», η οποία εισέβαλε στο αρχηγείο του δημοφιλούς αμερικανού ιστότοπου από την πίσω πόρτα και πυροβόλησε τουλάχιστον 20 φορές. Μέσα σε λίγη ώρα, πέντε τραυματίες είχαν μεταφερθεί στο νοσοκομείο του Στάνφορντ και πολλοί ακόμα στο γενικό νοσοκομείο του Σαν Φρανσίσκο. Η δράστις εντοπίστηκε τελικά νεκρή, είχε αυτοκτονήσει. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες έλεγαν πως αυτοκτόνησε αφού πρώτα πυροβόλησε τον φίλο της.

«Επίθεση με όπλο σε εξέλιξη στο αρχηγείο του YouTube. Ακουσα πυροβολισμούς και είδα κόσμο να τρέχει. Ταμπουρωμένος τώρα σε μια αίθουσα μαζί με συναδέλφους», έγραψε στο Twitter ένας εργαζόμενος, ο Βαντίκ Λάβρουζικ. Λίγα λεπτά αργότερα, με νέο του tweet ενημέρωνε πως είχε βγει από το κτίριο και ήταν ασφαλής. Εξίσου τυχερός στάθηκε και ένας άλλος συνάδελφός του, ο Τοντ Σέρμαν. Η αφήγηση που έκανε νωρίτερα, μέσα από tweets, είναι χαρακτηριστική του πανικού που επικράτησε:

«Ημασταν σε ένα μίτινγκ και ξαφνικά ακούσαμε κόσμο να τρέχει, ήταν τέτοιο το ποδοβολητό που αρχικά νόμιζα πως γινόταν σεισμός». «Βγαίνοντας από την αίθουσα εξακολουθούσαμε να μη γνωρίζουμε τι συμβαίνει, όλοι όμως έτρεχαν. Εμοιαζε σοβαρό, όχι κάποια άσκηση». «Κατευθυνθήκαμε προς την έξοδο, κάποιος είπε πως υπήρχε ένοπλος που πυροβολούσε. Γαμώτο». «Στο σημείο αυτό, καθένας που έβλεπα ήταν δυνάμει επικίνδυνος». «Κοίταξα κάτω και είδα σταγόνες αίματος στο πάτωμα και τις σκάλες. Κοιτάξαμε προσεκτικά γύρω γύρω, κι έπειτα αρχίσαμε να κατεβαίνουμε τις σκάλες προς την έξοδο». «Είχαν ήδη φτάσει περιπολικά, αστυνομικοί με τα όπλα προτεταμένα ετοιμάζονταν να εισβάλουν».

Σύμφωνα με άλλους αυτόπτες μάρτυρες, μία γυναίκα πυροβολήθηκε στον χώρο στάθμευσης με αποτέλεσμα να τραυματιστεί και μία άλλη «πυροβολήθηκε θανάσιμα στην αυλή του κτιρίου». Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες μιλούσαν για περισσότερους νεκρούς. Ολη η περιοχή είχε αποκλειστεί, ελικόπτερα πετούσαν πάνω από το αρχηγείο του YouTube – βρίσκεται 18 χιλιόμετρα νότια του Σαν Φρανσίσκο – και οι πρώτες τηλεοπτικές εικόνες έδειχναν εργαζόμενους να βγαίνουν από το κτίριο με τα χέρια ψηλά, στη σειρά, και αστυνομικούς να τους ψάχνουν για σιγουριά. Εντός του αχανούς συμπλέγματος συνάδελφοί τους αναζητούσαν αίθουσα αίθουσα τη δράστιδα.

Τραγική ειρωνεία: τον περασμένο μήνα, το YouTube ανακοίνωσε πως θα απαγορεύσει στον ιστότοπο περιεχόμενο που προωθεί τη χρήση όπλων και πυρομαχικών καθώς και βίντεο με μαθήματα κατασκευής όπλων.