Σε ακάθεκτους ρυθμούς συνεχίζεται η προκλητικότητα από την τουρκική πλευρά. Επειτα από το μουσουλμανικό χαιρετισμό του τούρκου προέδρου Ταγιπ Ερντογάν στην Αγία Σοφία, αλλά και τις εμπρηστικές δηλώσεις εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών για τα Ιμια, ο πρωθυπουργός της γείτονος χώρας Μπιναλί Γιλντιρίμ συνεχίζει να ρίχνει λάδι στη φωτιά.

Μιλώντας το Σάββατο από τα παράλια της Τουρκίας, ο τούρκος πρωθυπουργός προχώρησε σε προκλητικές δηλώσεις, υπογραμμίζοντας πως κανένας δε θα πρέπει να ξεχνά την 9η Σεπτεμβρίου του 1922.

Ο τούρκος πρωθυπουργός, χωρίς να κατονομάζει την Ελλάδα και ουσιαστικά απαντώντας στις πρόσφατες δηλώσεις του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών Πάνου Καμμένου, ο οποίος έκανε αναφορά στο 1821, δήλωσε μεταξύ άλλων, ότι η Τουρκία «δε θα ανεχτεί ποτέκύκλους που παραβιάζουν την κυριαρχία μας στη Μεσόγειο και το Αιγαίο. Όσοι κάνουν ζωή κουρσάρων στα νερά του Αιγαίου, ας μην ξεχνούν την 9η Σεπτεμβρίου του 1922 (καταστροφή της Σμύρνης).

«Απευθύνομαι κυρίως σε αυτούς που προσπαθούν να θολώσουν τον αγώνα που πραγματοποιεί η Τουρκία εναντίον της τρομοκρατίας πέραν των συνόρων της.

«Να μην τρέχετε πίσω από τα άδεια όνειρα του Αιγαίου και της Κύπρου», τόνισε ο Γιλντιρίμ επισημαίνοντας πως «τα βιβλία ιστορίας γράφουν για την τύχη εκείνων που είχαν κάνει και προηγουμένως άδεια όνειρα για το Αιγαίο και την Κύπρο».

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι στις δηλώσεις του, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας σημείωσε ακόμα «η Τουρκία δεν είναι μια χώρα που θα υποκύψει και θα πει ‘σας ευχαριστώ’ υποκινώντας τα όνειρα εκείνων που έχουν φιλόδοξες εξωτερικές πολιτικές»