Σοβαρές αντιδράσεις, σε κορυφαίους και καταξιωμένους αθλητές και αθλήτριες της χώρας μας προκάλεσε η απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας η οποία έκρινε ότι η εισαγωγή των διακριθέντων αθλητών σε σχολές των ΑΕΙ και ΤΕΙ της προτίμησής τους καθ’ υπέρβαση του προβλεπόμενου αριθμού εισακτέων παραβιάζει τις συνταγματικές αρχές της ισότητας και της αξιοκρατίας.

«Αντισυνταγματική η ρύθμιση που επιτρέπει σε διακριθέντες αθλητές την εισαγωγή στο πανεπιστήμιο. Μπράβο στο Συμβούλιο της Επικρατείας, που όχι απλά διαγράφει το τελευταίο κίνητρο που είχε απομείνει για τους νέους αθλητές αλλά καταδικάζει τον ελληνικό αθλητισμό σε εποχή αγραμματοσύνης» ήταν η χαρακτηριστική τοποθέτηση της Κατερίνας Στεφανίδη. Η χρυσή ολυμπιονίκης και παγκόσμια πρωταθλήτρια έκανε τη συγκεκριμένη ανάρτηση στο twitter.

Η αρχηγός της εθνικής μας ομάδας πόλο Αλεξάνδρα Ασημάκη, μόλις σήκωσε το τρόπαιο του Γιουρόπα Καπ που κατέκτησε η Ελλάδα στην Ισπανία με τη νίκη της στη Ρωσία, δεν άφησε ασχολίαστο το θέμα: «Αυτή η κούπα θα μείνει στην ιστορία καθώς επρόκειτο για την παρθενική διοργάνωση του Γιουρόπα Κάπ. Μάλιστα η συγκεκριμένη επιτυχία ήρθε σε μία στιγμή που ο ελληνικός αθλητισμός ταλανίζεται και μετά τα πρόσφατα γεγονότα με την κατάργηση των προνομίων για τους αθλητές. Η ομάδα μας διαθέτει πολλά νέα ταλαντούχα παιδιά και αν δεν υπάρχουν κίνητρα τότε δυστυχώς θα αποδυναμωθούν και οι εθνικές μας ομάδες. Μακάρι αυτό να αλλάξει διότι ο πρωταθλητισμός έχει πολλές στερήσεις και πρέπει η πολιτεία να βοηθάει τους νεαρούς αθλητές να μπορούν να αντεπεξέλθουν στις δυσκολίες» τόνισε χαρακτηριστικά η αρχηγός της Εθνικής πόλο.

Θέση είχε πάρει όμως για το θέμα και ο χρυσός ολυμπιονίκης μας και παγκόσμιος πρωταθλητής στους κρίκους Λευτέρης Πετρούνιας ο οποίος έγραψε χαρακτηριστικά στο facebook: «Η απόφαση του ΣτΕ καταδεικνύει πλήρη άγνοια για την πραγματικότητα του ελληνικού αθλητισμού καθώς και για την καθημερινότητα των νέων αθλητών, που ξυπνάνε από τα χαράματα για να προλάβουν προπόνηση και σχολείο. Δεν έχουν αντιληφθεί ότι δεν κόβουν ένα προνόμιο, αλλά ακυρώνουν μια επιβράβευση, τορπιλίζοντας τα θεμέλια του ελληνικού αθλητισμού και το μέλλον των εθνικών ομάδων. Η απόφαση του ΣτΕ στερεί από την κοινωνία τα μελλοντικά της πρότυπα».

Ομως και ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης τοποθετήθηκε με την ακόλουθη δήλωση: «Είμαστε προβληματισμένοι και απογοητευμένοι. Θα μελετήσουμε το σκεπτικό της απόφασης για να δούμε ποια θα είναι τα επόμενα βήματα που θα κάνουμε» είπε χαρακτηριστικά. Ακόμη και το υπουργείο Παιδείας εξέφρασε τον προβληματισμό του, λέγοντας πάντως ότι θα περιμένει να δει το σκεπτικό της απόφασης.