Η κυβέρνηση των ΗΠΑ βρίσκεται πιο κοντά στη λήψη απόφασης για την επιβολή κυρώσεων στον πετρελαϊκό τομέα της Βενεζουέλας, δήλωσε την Τετάρτη ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, καθώς ολοκληρώνει την περιοδεία του σε πέντε κράτη της Λατινικής Αμερικής, με τους ηγέτες των οποίων συζήτησε αυτό το ενδεχόμενο.

Ο Τίλερσον είπε ότι ο Καναδάς, το Μεξικό και οι ΗΠΑ συμφώνησαν κατά τη διάρκεια τριμερούς συνόδου την περασμένη εβδομάδα να μελετήσουν τί μπορούν να κάνουν για να αμβλυνθούν οι συνέπειες τέτοιας κίνησης για τους πολίτες της Βενεζουέλας. Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ διευκρίνισε πως ενημέρωσε τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για τις εξελίξεις.

«Είπε «ξέρω πως δεν το ήθελες αυτό στο παρελθόν», κι εγώ απάντησα «νομίζω τα πράγματα έχουν αλλάξει». Επομένως θα του θέσουμε το θέμα και θα τον αφήσουμε να πάρει εκείνος την απόφαση», ανέφερε ο Τίλερσον κατά τη διάρκεια της πτήσης του προς το Κίνγκστον της Τζαμάικας, τον τελευταίο σταθμό της περιοδείας του στη Λατινική Αμερική.

«Θα συστήσουμε πολύ μικρή, εστιασμένη ομάδα εργασίας για να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για να αντισταθμιστεί τέτοια απόφαση, εάν τη λάβουμε. Προφανώς θα είναι ο πρόεδρος αυτός που θα αποφασίσει», συμπλήρωσε ο Τίλερσον, ο οποίος ήταν ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου και διευθύνων σύμβουλος της Exxon Mobil Corp πριν αναλάβει την ηγεσία του αμερικανικού ΥΠΕΞ.

«Περιορισμός στις εισαγωγές αργού… »

Από το Μπουένος Αιρες, ο Τίλερσον είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα ότι η Ουάσιγκτον εξετάζει το ενδεχόμενο να περιορίσει τις εισαγωγές αργού από τη Βενεζουέλα και την εξαγωγή διυλισμένων υποπροϊόντων του πετρελαίου προς τη χώρα αυτή για να ενταθεί η πίεση που ασκεί στην κυβέρνηση του σοσιαλιστή προέδρου Νικολάς Μαδούρο προκειμένου να αρθούν οι περιορισμοί που έχει επιβάλει στην αντιπολίτευση.

Η επιβολή κυρώσεων στον κρίσιμο για την οικονομία της Βενεζουέλας τομέα του πετρελαίου θα σημάνει σημαντική κλιμάκωση της οικονομικής πίεσης στο κράτος μέλος του ΟΠΕΚ, που βρίσκεται αντιμέτωπο με βαθιά οικονομική κρίση κι αντιμετωπίζει μεγάλες ελλείψεις τροφίμων και φαρμάκων.

Μέχρι σήμερα, οι αμερικανικές κυρώσεις επικεντρώνονται σε στελέχη της κυβέρνησης του Μαδούρο και του κρατικού μηχανισμού ενώ συμπεριλαμβάνουν την απαγόρευση κάθε αγοράς νέου κρατικού χρέους της Βενεζουέλας.

Οι πωλήσεις αργού από τη Βενεζουέλα στις ΗΠΑ το 2017 ήταν οι χαμηλότερες από το 1991, σύμφωνα με στοιχεία του πρακτορείου ειδήσεων Reuters.