Ο ηγέτης της Λέγκας του Βορρά δήλωσε την Τετάρτη ότι το κόμμα του προετοιμάζει το έδαφος για την αποχώρηση της Ιταλίας από την ευρωζώνη, αποκαλώντας το ευρώ «γερμανικό νόμισμα» που ζημιώνει την ιταλική οικονομία.

«Είναι ξεκάθαρο σε όλους ότι το ευρώ αποτέλεσε ένα λάθος για την οικονομία μας», είπε ο Ματέο Σαλβίνι σε δημοσιογράφους στο περιθώριο συγκέντρωσης στη Φλωρεντία ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 4ης Μαρτίου.

Η ευρωσκεπτικιστική Λέγκα αποτελεί συνιστώσα-κλειδί της δεξιάς συμμαχίας η οποία κατά τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις οδεύει να κερδίσει τις περισσότερες κοινοβουλευτικές έδρες στις εκλογές, αλλά χωρίς να εξασφαλίζει πλειοψηφία ικανή για απρόσκοπτη διακυβέρνηση.

«Ζήτημα χρόνου η κατάρρευση»

Ο Σαλβίνι, ο οποίος τον περασμένο μήνα συμπεριέλαβε δύο οικονομολόγους που τάσσονται εναντίον του ευρώ στο ψηφοδέλτιο της Λέγκας, έκρινε ότι είναι ζήτημα χρόνου πριν η οικονομική και νομισματική ένωση και το ευρωπαϊκό νόμισμα καταρρεύσουν και συμπλήρωσε ότι «προετοιμάζει επείγουσα έξοδο για τους Ιταλούς».

«Στις τσέπες μας δεν έχουμε ευρώ. Εχουμε γερμανικά μάρκα που αποκαλούν ευρώ», υποστήριξε ο ηγέτης της Λέγκας.

Σύμφωνα με δύο δημοσκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν αυτή την εβδομάδα, η Λέγκα του Βορρά συγκεντρώνει περί το 14% της πρόθεσης ψήφου, δύο μονάδες πίσω από τον μείζονα εταίρο Φόρτσα Ιτάλια («Εμπρός Ιταλία» του πρώην πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι) της συμμαχίας της ιταλικής δεξιάς.

Ο Μπερλουσκόνι και ο Σαλβίνι έχουν συμφωνήσει ότι εάν η δεξιά κερδίσει τις εκλογές, όποιο κόμμα της συμμαχίας συγκεντρώσει τις περισσότερες ψήφους θα ονομάσει τον επόμενο πρωθυπουργό της Ιταλίας και θα ορίσει τις πολιτικές.

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος διαβεβαιώνει πως θέλει η Ιταλία να παραμείνει στην ευρωζώνη, απαγορεύεται να αναλάβει οποιοδήποτε αιρετό αξίωμα, εξαιτίας της καταδίκης του το 2013 για φορολογική απάτη και δεν έχει ακόμη προτείνει κανέναν για το αξίωμα του πρωθυπουργού. Ο Ματέο Σαλβίνι δεν κρύβει ότι εάν η Λέγκα αναδειχθεί πρώτο κόμμα, ο ίδιος θα αναλάβει το αξίωμα του πρωθυπουργού.

«Επαναδιαπραγμάτευση όλων των Συνθηκών... »

Τα δύο κόμματα διαφωνούν επίσης για τη δημοσιονομική πολιτική.

Η Λέγκα, στο προεκλογικό της πρόγραμμα το οποίο παρουσιάστηκε την Τρίτη, διατράνωσε ότι η Ιταλία πρέπει να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ενωση εάν δεν καταργηθούν οι δημοσιονομικοί κανόνες που ορίστηκαν με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και προετοίμασαν το έδαφος για το κοινό νόμισμα.

«Θέλουμε να παραμείνουμε στην ΕΕ μόνο εάν μπορέσουμε να επαναδιαπραγματευτούμε όλες τις Συνθήκες οι οποίες περιορίζουν την πλήρη και νόμιμη εθνική μας κυριαρχία, δηλαδή πρακτικά να επιστρέψουμε στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα που υπήρχε πριν από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ», αναφέρει το πρόγραμμα του κόμματος της ιταλικής ακροδεξιάς.

Απεναντίας, ο Μπερλουσκόνι δηλώνει ότι η Ρώμη πρέπει να τηρήσει το όριο του δημόσιου ελλείμματος 3% επί του ΑΕΠ και τους άλλους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας.

Κάθε κόμμα της συμμαχίας της ιταλικής δεξιάς, η οποία συμπεριλαμβάνει το μικρό, ακροδεξιό κόμμα Αδελφοί της Ιταλίας, δημοσιοποίησε το δικό του, χωριστό πρόγραμμα. Η συμμαχία έδωσε παράλληλα στη δημοσιότητα κοινό πρόγραμμα, πολύ πιο αόριστο, που συμπεριλαμβάνει μόνο θέσεις στις οποίες συμφωνούν οι συνιστώσες της.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από