«Η Νότια και η Βόρεια Κορέα θα στείλουν ένα πολύ δυνατό μήνυμα ειρήνης σε όλο τον κόσμο όταν θα παρελάσουν την Παρασκευή από κοινού στην τελετή έναρξης».

Ο πρόεδρος της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ δήλωσε ενθουσιασμένος από την προοπτική που γεννιέται με αφορμή τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες της Πιoνγκτσάνγκ που αρχίζουν την Παρασκευή.

Ομως πίσω από την κουρτίνα τα προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών δεν έχουν ξεκαθαρίσει φυσικά, όπως φάνηκε άλλωστε και από την καταγγελία του υπουργείου Αμυνας της Σεούλ ότι η Βόρεια Κορέα στέλνει σχεδόν σε καθημερινή βάση μπαλόνια ηλίου γεμάτα με προπαγανδιστικά φυλλάδια που φτάνουν μέχρι τη Σεούλ.

Σύμφωνα μάλιστα με το Sky News την Κυριακή έριξε ένα εκατομμύριο φυλλάδια προπαγάνδας στη γειτονική Νότια Κορέα. Τα μπαλόνια έχουν χρονοδιακόπτη και την κατάλληλα στιγμή σκάνε και απελευθερώνουν το υλικό του (φυλλάδια).

Από την άλλη, η Νότια Κορέα έχει θέσει και πάλι σε λειτουργία τα τεράστια ηχεία που μεταδίδουν αντικομμουνιστική προπαγάνδα και ποπ μουσική στα σύνορά της με τη Βόρεια Κορέα. Είναι προφανές ότι δεν τηρείται το μνημόνιο εκεχειρίας που είχαν υπογράψει οι δύο χώρες το 2004.