Το βρετανικό συγκρότημα της ροκ Radiohead αποφάσισε να αψηφήσει τις εκκλήσεις για ακύρωση της συναυλίας, στο πλαίσιο της διεθνούς εκστρατείας μποϊκοτάζ για τη συνεχιζόμενη κατοχή των Παλαιστινιακών Εδαφών, που έχει προγραμματιστεί να δώσει σήμερα Τετάρτη στο Ισραήλ.

Πολλοί άλλοι καλλιτέχνες, όπως ο Ρότζερ Γουότερς των Pink Floyd ή ο σκηνοθέτης Κεν Λόουτς, είχαν καλέσει το διάσημο συγκρότημα να ακυρώσει τη συναυλία. Ομως ο επικεφαλής του, τραγουδιστής Τομ Γιορκ, απέκρουσε τις επικρίσεις αυτές.

Σε μήνυμά του που αναρτήθηκε στο Twitter την περασμένη εβδομάδα υπογράμμισε ότι το «να παίζεις σε μια χώρα δεν σημαίνει ότι προσυπογράφεις την πολιτική της κυβέρνησής της».

«Δώσαμε συναυλίες στο Ισραήλ κατά τη διάρκεια μιας εικοσαετίας», επί διαφόρων κυβερνήσεων, «ορισμένες από τις οποίες ήταν πιο φιλελεύθερες από άλλες. Οπως και στην Αμερική. Δεν υποστηρίζουμε περισσότερο τον (πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν) Νετανιάχου από τον (ρεπουμπλικάνο πρόεδρο των ΗΠΑ) Ντόναλντ Τραμπ, αλλά θα συνεχίσουμε τις συναυλίες στις ΗΠΑ», σημείωσε.

«Να ρίχνουμε τείχη και όχι να υψώνουμε»

«Η μουσική, η τέχνη, συνίσταται στο να ρίχνεις τα τείχη, όχι να τα υψώνεις», πρόσθεσε ο Τομ Γιορκ.

Τα τελευταία χρόνια πολλοί καλλιτέχνες έχουν πάρει μέρος στην εκστρατεία μποϊκοτάζ εναντίον της ισραηλινής κατοχής στα Παλαιστινιακά Εδάφη, που κρατάει πάνω από πενήντα χρόνια.

Η συναυλία των Radiohead προσέλκυσε ιδιαίτερη προσοχή, καθώς το συγκρότημα είναι πολύ γνωστό και για τις θέσεις που έχει πάρει για πολλά πολιτικά θέματα, ιδίως για το ζήτημα του περιβάλλοντος.

Το 2003, το άλμπουμ Hail to the Thief είχε εκληφθεί ως αντίδραση στην προεδρία του Τζορτζ Ου. Μπους στις ΗΠΑ. Πέραν όμως των πολιτικών του θέσεων, το συγκρότημα παραμένει ένα από τα δημοφιλέστερα στον κόσμο.