Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ και ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν είχαν δεύτερη, μη δημοσιοποιημένη συνάντηση, κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής της Ομάδας των 20 ισχυρότερων οικονομιών του κόσμου (G20) στη Γερμανία νωρίτερα τον Ιούλιο, παραδέχτηκε την Τρίτη αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, μετά τις αποκαλύψεις που έγιναν από τα μέσα ενημέρωσης.

Στην πρώτη τους συνάντηση στις 7 Ιουλίου, οι δύο ηγέτες συνομίλησαν για δύο ώρες και, σύμφωνα με τον Τραμπ, ο Πούτιν αρνήθηκε τις κατηγορίες ότι κατηύθυνε προσπάθειες άσκησης επιρροής στις αμερικανικές εκλογές πέρυσι.

Ο αξιωματούχος του Λευκού Οίκου δεν ανακοίνωσε πόσο διήρκεσε η δεύτερη συνάντηση, ή ποιο ήταν το περιεχόμενο της συζήτησης.

Ωστόσο, διευκρίνισε ότι δεν επρόκειτο «για δεύτερη συνάντηση», αλλά για «μόλις σύντομη συνομιλία» των δυο αντρών στο τέλος του δείπνου των ηγετών του G20.

Μόνος, χωρίς συμβούλους και μεταφραστή

Οι δυο ηγέτες χρησιμοποίησαν τον ρώσο μεταφραστή του προέδρου Πούτιν για την επικοινωνία τους επειδή ο αμερικανός μεταφραστής στο δείπνο δεν μιλούσε ρωσικά, πρόσθεσε ο ίδιος αξιωματούχος.

Τα μέσα ενημέρωσης είχαν μεταδώσει νωρίτερα ότι η συνάντηση κράτησε μια ώρα και σε αυτήν συμμετείχαν μόνο ο πρόεδρος Τραμπ, χωρίς κανέναν σύμβουλό του, και ο πρόεδρος Πούτιν με τον μεταφραστή του.

Δεν υπήρξε επίσημη καταγραφή της συζήτησης και η όποια ενημέρωση των αξιωματούχων του Λευκού Οίκου για το περιεχόμενό της έγινε από τον ίδιο τον Τραμπ.

Στη δεύτερη συνάντηση των δυο ηγετών αναφέρθηκε πρώτος ο Ιαν Μπρέμερ, πρόεδρος της συμβουλευτικής εταιρείας πολιτικών κινδύνων Eurasia Group με έδρα τις ΗΠΑ, σε ενημερωτικό σημείωμά του προς τους πελάτες του, περιγράφοντας την «ιδιωτική και ζωηρή συζήτηση» των δυο αντρών καθώς και την έλλειψη μεταφραστή που προκάλεσε την περιέργεια των παρευρισκόμενων στο δείπνο.