Δεύτερη κοπέλα από τις 219 που αγνοούνται εδώ και δύο χρόνια σώθηκε, σύμφωνα με εκπρόσωπο του στρατού της Νιγηρίας, ο οποίος αναφέρθηκε στις μαθήτριες που απήχθησαν από τους ισλαμιστές της Μπόκο Χαράμ σε επιδρομή στο σχολείο τους στην βορειοανατολική κωμόπολη Τσίμποκ.

Νωρίτερα, ο κυβερνήτης της Πολιτείας Μπόρνο Κάσιμ Σετίμα είχε δηλώσει ότι «ο στρατός ήδη κατευθύνεται προς το δάσος» Σαμπίσα. Το δάσος αυτό θεωρείται προπύργιο της οργάνωσης Μπόκο Χαράμ και πιστεύεται ότι εκεί κρατούνται πολλές από τις κοπέλες που αγνοούνται από τον Απρίλιο του 2014.

«Πιστεύουμε ότι εντός των επόμενων εβδομάδων θα εντοπίσουμε και θα διασώσουμε τα υπόλοιπα κορίτσια», πρόσθεσε ο κυβερνήτης.

Η πρώτη από τις μαθήτριες αυτές που σώθηκε, η 19χρονη πλέον Αμίνα Αλι Ντάρσα Νκέκι, συναντήθηκε νωρίτερα με τον πρόεδρο της Νιγηρίας Μουχαμαντού Μπουχάρι στην Αμπούζα. Ο πρόεδρος τόνισε ότι προτεραιότητά του θα είναι να επιστρέψει και πάλι η Αμίνα στο σχολείο της για να ολοκληρώσει τις σπουδές της.

Μετά τη διάσωση της Αμίνα μαζί με το τετράμηνο μωρό της, ο στρατός ανακοίνωσε πως είχε συλλάβει ύποπτο ως ισλαμιστή της Μπόκο Χαράμ, τον Μοχάμεντ Χαγιάτου, ο οποίος δήλωσε ότι ήταν σύζυγός της. Σε φωτογραφίες που δημοσίευσε ο στρατός, ο Χαγιάτου διακρίνεται με ξυρισμένο πρόσωπο και φορώντας άσπρο πουκάμισο και κρεμ παντελόνια να κάθεται δίπλα στην Αμίνα σε ένα κρεβάτι του νοσοκομείου κρατώντας το μωρό στην αγκαλιά του.

«Εξι έχουν πεθάνει... »

Υπό την ηγεσία του προέδρου Μπουχάρι και με τη βοήθεια των γειτονικών κρατών, ο στρατός έχει ανακτήσει τις περισσότερες περιοχές που είχε καταλάβει η Μπόκο Χαράμ. Αλλά η τζιχαντιστική οργάνωση, η οποία πέρσι έδωσε υπόσχεση πίστης στο Ισλαμικό Κράτος, συνεχίζει να οργανώνει επιθέσεις με βομβιστές αυτοκτονίας.

Το 2014, η Μπόκο Χαράμ είχε απαγάγει 276 μαθήτριες σε βραδινή επιδρομή στην Τσίμποκ, αλλά μερικά κορίτσια διέφυγαν κατά τη διάρκεια της επιχείρησης. Οι γονείς των 219 που απήχθησαν κατηγόρησαν τον τότε πρόεδρο Γκούντλακ Τζόναθαν ότι δεν είχε κάνει αρκετά για να βρει τις κόρες τους, των οποίων η εξαφάνιση προκάλεσε παγκόσμια κατακραυγή.

Η Αμίνα δήλωσε στις αρχές ότι έξι από τις 219 μαθήτριες πέθαναν κατά τη διάρκεια της ομηρίας τους. «Ελεγε πως (...) όλα τα κορίτσια του σχολείου εξακολουθούν να κρατούνται στο δάσος της Σαμπίσα, εκτός από έξι που πέθαναν», δήλωσε, σύμφωνα με το BBC, ο Τσαμπίντο Χοσέα Αμπάνα, ένας από τους εκπροσώπους του κινήματος «Bring Back Our Girls» («Φέρτε πίσω τα κορίτσια μας») στην πρωτεύουσα Αμπούζα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η οργάνωση, τα κορίτσια «φρουρούνται αυστηρά» από τα μέλη της Μπόκο Χαράμ.

Περίπου 2.000 κορίτσια και αγόρια έχουν απαχθεί από τους ισλαμιστές της Μπόκο Χαράμ τα τελευταία δύο χρόνια στην Νιγηρία, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, η οποία έχει καταγγείλει ότι τα παιδιά αυτά χρησιμοποιούνται ως σκλάβοι του σεξ, μαχητές, ακόμη και ως βομβιστές αυτοκτονίας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από