Πυρκαγιά μαίνεται από το πρωί της Παρασκευής σε μια γιγάντια παράνομη χωματερή ελαστικών που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 50 χλμ. από τη Μαδρίτη και είναι η μεγαλύτερη της χώρας, σύμφωνα με τον Τύπο, με αποτέλεσμα να υψώνεται στην περιοχή ένα πυκνό νέφος μαύρου τοξικού καπνού, έγινε γνωστό από επίσημη πηγή.

Η κυβέρνηση της περιφέρειας της Καστίλλης-Λα Μάντσα (κεντρική Ισπανία) ανακοίνωσε ένα σχέδιο για την αντιμετώπιση μιας τοπικής κατάστασης έκτακτης ανάγκης στην επαρχία του Τολέδο όπου βρίσκεται αυτή η χωματερή που έχει καταγγελθεί από τους οικολόγους, ανάμεσα στην κοινότητα του Βαλντεμόρο και την καινούρια πόλη της Σεσένια.

Η πυρκαγιά "έχει δημιουργήσει ένα τοξικό νέφος που μπορεί να πλήξει ένα μέρος του πληθυσμού της Σεσένια", που ανέρχεται σε 20.000 κατοικους, προειδοποιεί η κυβέρνηση σε ανακοίνωσή της. Έθεσε επίσης στη διάθεση του πληθυσμού έναν τηλεφωνικό αριθμό για περιπτώσεις ανάγκης.

Οι πυροσβέστες της Μαδρίτης και του Τολέδο έχουν κινητοποιηθεί, καθώς και ελικόπτερα.

«Έχει πληγεί περίπου το ένα πέμπτο (της χωματερής), χιλιάδες τόνοι ελαστικών βρίσκονται εκεί», εξηγεί ο Λουίς Βιγιαροέλ, υπεύθυνος της πυροσβεστικής υπηρεσίας της Μαδρίτης, σε ένα βίντεο που αναρτήθηκε στον λογαριασμό των πυροσβεστών στο Twitter.

Συνιστά στους κατοίκους της περιοχής να κλείσουν τις πόρτες και τα παράθυρα και να εκτίθενται όσο το δυνατόν λιγότερο στον καπνό.

Ο συναγερμός δόθηκε στη 01:20 το πρωί (02:20 ώρα Ελλάδας), διευκρίνισε ένας εκπρόσωπος των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης. "Δεν υπάρχουν ανθρώπινα θύματα" από την πυρκαγιά, διευκρίνισε.

Η χωματερή εμφανίσθηκε τη δεκαετία του 1990 και έκτοτε δεν έχει σταματήσει να επεκτείνεται. Κηρύχθηκε παράνομη το 2003, όμως μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί καμιά λύση για να φύγουν τα ελαστικά που έχουν συσσωρευθεί σε μια έκταση σχεδόν 100 στρεμμάτων, ίση με 14 ποδοσφαιρικά γήπεδα.

Οι οικολόγοι καταγγέλλουν εδώ και χρόνια τους κινδύνους ρύπανσης που δημιουργεί αυτή η χωματερή.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από