Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι καταδίκασε τις «επιθετικές» υπερπτήσεις, όπως τις χαρακτήρισε η Ουάσιγκτον, που πραγματοποίησαν δύο στρατιωτικά αεροσκάφη της Ρωσίας σε πολύ μικρή απόσταση από αμερικανικό αντιτορπιλικό στην Βαλτική, τονίζοντας ότι επρόκειτο για μια επικίνδυνη και προκλητική ενέργεια.

«Καταδικάζουμε αυτού του είδους τη συμπεριφορά. Είναι απερίσκεπτη. Είναι προκλητική. Είναι επικίνδυνη. Και σύμφωνα με τους κανόνες εμπλοκής το περιστατικό θα μπορούσε να οδηγήσει σε κατάρριψη», δήλωσε ο Κέρι την Πέμπτη σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN Espanol και την εφημερίδα Miami Herald.

«Οι άνθρωποι χρειάζεται να καταλάβουν ότι αυτή είναι μια σοβαρή υπόθεση και δεν πρόκειται να εκφοβίσουν τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής… Γνωστοποιούμε στην ρωσική πλευρά πόσο επικίνδυνο είναι αυτό και η ελπίδα μας είναι ότι δεν θα επαναληφθεί», επισήμανε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, προσθέτοντας ότι το αμερικάνικο σκάφος βρισκόταν σε διεθνή ύδατα.

Αντίδραση και από την Πολωνία

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζον Κίρμπι, δήλωσε νωρίτερα την Πέμπτη πως: «Ο αμερικανός ΥΠΕΞ θορυβήθηκε παρακολουθώντας το οπτικοακουστικό υλικό και τις αναφορές για τη σειρά επιθετικών υπερπτήσεων πάνω από το πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ USS Donald Cook».

«Χαρακτήρισε το περιστατικό αντιεπαγγελματικό, αναίτια προκλητικό και πράγματι επικίνδυνο. Και μπορώ να σας δηλώσω ότι θα θέσει το θέμα στον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ», τόνισε ο Κίρμπι.

Ρωσικά στρατιωτικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν σειρά «επιθετικών» υπερπτήσεων πάνω από πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ στα διεθνή ύδατα της Βαλτικής, δήλωσε την Τετάρτη αξιωματούχος του αμερικανικού Πενταγώνου.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Πολωνίας κάλεσε τον ρώσο πρέσβη στην χώρα προκειμένου να του εκφράσει την ανησυχία του για το περιστατικό, σύμφωνα με ανακοίνωση του πολωνικού ΥΠΕΞ.