Οι αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας απέκρουσαν επίθεση καμικάζι σε ξενώνα κοντά στην πρεσβεία της Ισπανίας στην Καμπούλ το απόγευμα της Παρασκευής, σκοτώνοντας δύο Ισπανούς αστυνομικούς – μέλη της ασφάλειας της πρεσβείας – καθώς και τρεις μαχητές Ταλιμπάν έπειτα από ώρες διακεκομμένων πυροβολισμών και εκρήξεων που διήρκεσαν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Κατά τη διάρκεια της επίθεσης, η οποία πραγματοποιήθηκε σε αυστηρά φυλασσόμενο τμήμα της Καμπούλ κοντά σε αρκετές πρεσβείες και κυβερνητικά κτήρια, τέσσερις Αφγανοί αστυνομικοί σκοτώθηκαν, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες.

Ένας πολίτης της Ισπανίας και εννέα άμαχοι Αφγανοί τραυματίσθηκαν και άλλοι 47 Αφγανοί και ξένοι διασώθηκαν από γειτονικά κτίρια, όπου παγιδεύτηκαν όταν οι δυνάμεις ασφαλείας απέκλεισαν την περιοχή γύρω από τον ξενώνα.

Αυτή η τελευταία σε μια σειρά από επιθέσεις εναντίον ξένων στόχων στην Καμπούλ άρχισε την Παρασκευή, γύρω στις 6 μ.μ. (15:30 ώρα Ελλάδας), όταν καμικάζι ανατίναξε παγιδευμένο όχημα κοντά στον ξενώνα, επιτρέποντας σε τρεις ενόπλους να πάρουν θέσεις και να ανοίξουν πυρ εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας.

«Η επιχείρηση είχε μεγάλη χρονική διάρκεια επειδή θέλαμε να διασώσουμε τους ανθρώπους που είχαν παγιδευτεί σε γύρω κτίρια και έπρεπε να κινηθούμε προσεκτικά και με την κατάλληλη τακτική», δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας της Καμπούλ, Αμπντούλ Ραχμάν Ραχίμι.

Οι Ταλιμπάν ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση, λέγοντας ότι είχε στόχο ξενώνα στον οποίο σύχναζαν ξένοι. Πραγματοποιήθηκε μόλις μερικές ημέρες μετά την επιστροφή του προέδρου Ασράφ Γάνι από περιφερειακή ειρηνευτική διάσκεψη που έγινε στο Πακιστάν, όπου ζήτησε υποστήριξη για να αναβιώσει τις ειρηνευτικές συνομιλίες που έχουν μείνει στάσιμες.

Η επίθεση στον ξενώνα πραγματοποιήθηκε επίσης έπειτα από χωριστή επίθεση των Ταλιμπάν στο συγκρότημα του αεροδρομίου της νότιας πόλης Κανταχάρ, κατά την οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 50 άμαχοι και μέλη των δυνάμεων ασφαλείας.