Ανώτατος ρώσος διπλωμάτης δήλωσε την Παρασκευή ότι η χώρα του βλέπει μια «προοπτική» επίτευξης προόδου στην διαδικασία πολιτικής μετάβασης στην Συρία, έπειτα από μια συνάντηση με αντιπροσώπους των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και τον ειδικό απεσταλμένο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τη Συρία στην Γενεύη.

Η συνάντηση αυτή έγινε «για να συνεχιστεί η ανταλλαγή απόψεων όσον αφορά μια ρύθμιση ανάμεσα στους Σύρους. Υπάρχει μια προοπτική», είπε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Γκενάντι Γκατίλοφ, ο οποίος έλαβε μέρος στην συνάντηση, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti.

Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων υπογραμμίστηκε «η ανάγκη να διευθετηθεί το πιο σημαντικό πρόβλημα σήμερα—να καταρτιστεί ένας κατάλογος της αντιπολίτευσης, με τη μεγαλύτερη δυνατή αντιπροσώπευση, για να συμμετάσχει στον διάλογο με την κυβέρνηση, και ένας κατάλογος των τρομοκρατικών οργανώσεων για τις οποίες δεν θα ισχύσει η κατάπαυση του πυρός», συνέχισε ο Γκατίλοφ, κατά την ίδια πηγή.

«Η πρόοδος της διαδικασίας το αμέσως προσεχές διάστημα θα εξαρτηθεί από την ταχύτητα με την οποία θα καταρτιστούν αυτοί οι κατάλογοι», πρόσθεσε.

Προετοιμάζουν σύνοδο αντιπολίτευσης-κυβέρνησης

Η τριμερής συνάντηση διεξήχθη στο πλαίσιο διεθνούς διπλωματικής διαδικασίας που ξανάρχισε στα τέλη του Οκτωβρίου στην Βιέννη με τη συμμετοχή 17 χωρών, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν, καθώς και τριών διεθνών οργανισμών (ΟΗΕ, ΕΕ, Αραβικός Σύνδεσμος).

Στόχος είναι, κατά τη Μόσχα, να προετοιμαστεί μια σύνοδος από 1ης Ιανουαρίου 2016 ανάμεσα σε εκπροσώπους της συριακής αντιπολίτευσης και του καθεστώτος της Δαμασκού, να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός, να σχηματιστεί μια μεταβατική κυβέρνηση μέσα σε έξι μήνες και να προκηρυχθούν εκλογές που θα πρέπει να διεξαχθούν μέσα σε 18 μήνες.

«Πρέπει να προσπαθήσουμε» να εφαρμοστεί αυτό το χρονοδιάγραμμα, είπε ο Γκατίλοφ.

Η τριμερής συνάντηση στην Γενεύη στόχο είχε επίσης να προετοιμαστεί η επόμενη σύνοδος που αναμένεται να διεξαχθεί την 18η Δεκεμβρίου στην Νέα Υόρκη, σύμφωνα με εκπρόσωπο του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ για τη Συρία, του Στάφαν ντε Μιστούρα.

Πάντως, η Ρωσία «δεν έχει αποφασίσει» εάν θα λάβει μέρος σε αυτήν τη σύνοδο «ακόμη», σημείωσε ο Γκενάντι Γκατίλοφ.