Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Τζον Κέρι θα γίνει δεκτός από τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν στην Μόσχα για συνομιλίες σχετικά με τη Ρωσία και την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, μία εβδομάδα πριν από μια ενδεχόμενη διεθνή διάσκεψη για τη συριακή κρίση, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Οι δύο άνδρες θα συνομιλήσουν «σχετικά με τις προσπάθειες που βρίσκονται σε εξέλιξη για να υπάρχει πολιτική μετάβαση στην Συρία και τις ταυτόχρονες προσπάθειες να αποδυναμωθεί και να καταστραφεί το ΙΚ», είπε εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας, ο Μαρκ Τόνερ, από το Παρίσι, στο περιθώριο της διεθνούς συνόδου για το κλίμα COP21 στην οποία συμμετέχει ο Κέρι.

Στις ρωσοαμερικανικές συνομιλίες θα θιγεί παράλληλα η κρίση στην ανατολική Ουκρανία —όπου η Μόσχα κατηγορείται από την Ουάσιγκτον ότι υποστηρίζει τους αυτονομιστές αντάρτες, κάτι που το Κρεμλίνο διαψεύδει— όπως διευκρίνισε ο Τόνερ.

Ο Τζον Κέρι θα δει επίσης τον ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ• οι δύο ΥΠΕΞ διατηρούν ανοικτό ένα κανάλι συχνής επικοινωνίας ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και τη Μόσχα, παρά την ένταση στις διμερείς σχέσεις τα τελευταία δύο χρόνια.

Σύνοδος υπό την αιγίδα του ΟΗΕ

Παρ’ όλες τις τριβές στις σχέσεις τους, ΗΠΑ και Ρωσία είναι οι παράγοντες που πρωτοστατούν στην διπλωματική διαδικασία για να δοθεί τέλος στον εμφύλιο πόλεμο στην Συρία, στο πλαίσιο της Διεθνούς Ομάδας Υποστήριξης προς τη χώρα. Η ομάδα αυτή 17 κρατών και τριών πολυμερών οργανισμών αναμένεται να πραγματοποιήσει σύνοδο στις 18 Δεκεμβρίου στην Νέα Υόρκη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, με στόχο να υπάρχει πρόοδος σε ό,τι αφορά τη διαπραγμάτευση για τοπικές συμφωνίες κατάπαυσης του πυρός.

Ωστόσο, Μόσχα και Ουάσιγκτον περίμεναν τα αποτελέσματα της συνόδου ενόπλων και πολιτικών οργανώσεων της συριακής αντιπολίτευσης, την Τετάρτη και την Πέμπτη στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, πριν επιβεβαιώσουν το ραντεβού στην Νέα Υόρκη, που αναμένεται να είναι το τρίτο με αυτήν τη μορφή έπειτα από δύο συνόδους την 30ή Οκτωβρίου και την 14η Νοεμβρίου.

Τα κινήματα της συριακής αντιπολίτευσης ανακοίνωσαν την Πέμπτη ότι συμφωνούν να αρχίσουν διαπραγματεύσεις με το καθεστώς της Δαμασκού, απαίτησαν όμως την αποχώρηση του αρχηγού του κράτους, του προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ, ήδη από την έναρξη μιας ενδεχόμενης περιόδου πολιτικής μετάβασης.

Η αξίωσή τους αυτή για την αποχώρηση του Ασαντ είναι πιθανό να σημάνει ότι οι δυνάμεις που τον υποστηρίζουν, πρωτίστως η Ρωσία, θα μπλοκάρουν τη διαδικασία, κι ο Κέρι δήλωσε ότι θα εντείνει τις συζητήσεις του με τους Σαουδάραβες για να «ξεμπλεχτεί το κουβάρι» όσον αφορά τη συμφωνία του Ριάντ.

«Το μέλλον δεν έχει σχέση με τον Ασαντ»

Στην Ουάσιγκτον, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζον Κίρμπι εκτίμησε ότι «δεν είναι έκπληξη ότι (οι οργανώσεις της αντιπολίτευσης) υιοθέτησαν αυτήν την άποψη για το μέλλον του Ασαντ», αναγνώρισε ωστόσο ότι «απομένει πολλή δουλειά να γίνει» προκειμένου να υπάρξει μια συμφωνία όλων των πλευρών για την αποχώρηση του σύρου προέδρου από την εξουσία.

«Ολος ο κόσμος συμφωνεί στο ό,τι το μέλλον της Συρίας δεν μπορεί να έχει να κάνει με τον Μπασάρ αλ Ασαντ. Ολος ο κόσμος. Τώρα το ερώτημα πότε θα φύγει, πώς και υπό ποιους όρους, μένει ακόμη να απαντηθεί, όχι μόνο από τη διεθνή κοινότητα, αλλά επίσης κι από την ίδια την αντιπολίτευση», παραδέχθηκε ο Κίρμπι.

Αφησε εξάλλου ανοικτό το ενδεχόμενο η σύνοδος της 18ης Δεκεμβρίου να αναβληθεί: «δεν μπορώ να αποκλείσω την πιθανότητα αυτή η σύνοδος να μην διεξαχθεί», τουλάχιστον αυτήν την ημερομηνία, είπε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.