Βεβαιότητα γίνεται πλέον η πιθανότητα η επόμενη κυβέρνηση της Ισπανίας να είναι κυβέρνηση συνασπισμού, με την τελευταία δημοσκόπηση να δείχνει πόσο έχει αλλάξει το πολιτικό σκηνικό σε αυτή τη χώρα της Ιβηρικής μόλις 70 ημέρες πριν από τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών. Οι Σοσιαλιστές της αντιπολίτευσης και το κυβερνών συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα δίνουν μάχη για την πρώτη θέση συγκεντρώνοντας παρόμοια ποσοστά –23,5% και 23,4% αντίστοιχα -, ενώ η έκπληξη έρχεται από το κεντρώο Ciudadanos (Πολίτες) το οποίο κατατάσσεται τρίτο με 21,5%, δείχνοντας να έχει αυξήσει το ποσοστό του κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες μέσα σε ένα μήνα. Αν οι προβλέψεις της δημοσκοπικής εταιρείας Metroscopia επαληθευθούν, το κόμμα του Αλμπερτ Ριβέρα αναμένεται να παίξει καθοριστικό ρόλο στον σχηματισμό της κυβέρνησης που θα προκύψει από τις εκλογές της 20ής Δεκεμβρίου. Το αριστερό Podemos συνεχίζει την πτωτική τάση του και συγκεντρώνει 14,1%, ενώ η Ενωμένη Αριστερά δείχνει να κρατά το ποσοστό που είχε λάβει στις προηγούμενες εκλογές το 2011.

Το κόμμα Ciudadanos (Πολίτες) δημιουργήθηκε μόλις πριν από 10 χρόνια στην Καταλωνία για να εκπροσωπήσει όσους επιθυμούν την παραμονή της περιοχής στην Ισπανία. Συγκέντρωσε κυρίως νέους, υιοθέτησε ένα κεντρώο (και λίγο προς τα δεξιά) πρόγραμμα, αλλά χρειάστηκε να περάσουν αρκετά χρόνια προτού απλώσει την οργάνωσή του σε ολόκληρη τη χώρα. Τα τελευταία δύο χρόνια κάνει αισθητή την παρουσία του και στις 27 Σεπτεμβρίου συγκέντρωσε 18% των ψήφων στις τοπικές εκλογές στην Καταλωνία, ξεπερνώντας το ποσοστό των δύο μεγάλων κομμάτων (Λαϊκό και Σοσιαλιστές) που τάσσονται υπέρ του σημερινού status quo στην Ισπανία. Αυτή η πολύ δυναμική εμφάνιση έκανε πολλούς να υποθέσουν πως το κόμμα θα φανεί ενισχυμένο και στις πανεθνικές δημοσκοπήσεις. Οπερ και εγένετο. Φαίνεται να ξεπερνά κατά πολύ το Podemos, η ανοδική πορεία του οποίου έχει αντιστραφεί από το καλοκαίρι και μετά, και πλησιάζει εντυπωσιακά τα δύο μεγάλα κόμματα που εναλλάσσονται στην εξουσία εδώ και δεκαετίες.

Προς το παρόν δεν μπορεί να υπάρξει ασφαλής πρόβλεψη για το ποιο από τα δύο κόμματα, οι Σοσιαλιστές ή το Λαϊκό, θα έρθει πρώτο και θα κληθεί να σχηματίσει κυβέρνηση. Οι Σοσιαλιστές του Πέδρο Σάντσεθ από τα μέσα Ιουλίου και μετά προηγούνται των συντηρητικών σε όλες τις δημοσκοπήσεις. Αιτία αυτής της τάσης, μεταξύ των άλλων, είναι ότι πολλοί παραδοσιακοί συντηρητικοί ψηφοφόροι του Λαϊκού Κόμματος του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι έχουν στραφεί προς τους Ciudadanos, τους οποίους δεν βαραίνουν τα σκάνδαλα διαφθοράς. Ομως αυτή η μετακίνηση φαίνεται να έχει φθάσει στο ανώτερο σημείο της και τώρα το κόμμα των Πολιτών αρχίζει να ψαρεύει στους κεντρώους ψηφοφόρους των Σοσιαλιστών, όπου έχει περιθώριο.

Τίποτα δεν είναι δεδομένο

Οπως παρατηρεί η εφημερίδα «Ελ Παΐς», οι ισπανοί ψηφοφόροι δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις επερχόμενες εκλογές. Αυτό σε συνδυασμό με τη μεγάλη κινητικότητα των ψηφοφόρων μεταξύ των κομμάτων αναμένεται να δημιουργήσει μεγάλες εκπλήξεις τη νύχτα της 20ής Δεκεμβρίου. Τίποτα δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένο.

Χάνει την απήχησή του το Podemos

Το Podemos δείχνει να χάνει μήνα με τον μήνα την απήχησή του, τουλάχιστον στις δημοσκοπήσεις, και αυτή τη στιγμή έχει βυθιστεί σε μια σκληρή αντιπαράθεση με άλλα αριστερά κόμματα λόγω της άρνησής του να συνταχθεί μαζί τους σε μια συμμαχία που θα διεκδικήσει τις ψήφους των Ισπανών.