Ο Δρ Ιαν Κρόιζερ πίστευε ότι όλα είχαν τελειώσει όταν πήρε εξιτήριο από νοσοκομείο της Ατλάντα έπειτα από μια παρολίγον θανατηφόρο μάχη με τον Εμπολα. Δύο μήνες αργότερα, επέστρεψε στο νοσοκομείο με πόνο και προβλήματα όρασης στο αριστερό μάτι, το οποίο μάλιστα άλλαξε χρώμα.

Η περίπτωση του Κρόιζερ, η οποία παρουσιάζεται στο New England Journal of Medicine, επιβεβαιώνει τις ανεκδοτολογικές αναφορές για επιζώντες του ιού που εμφάνισαν προβλήματα στα μάτια μήνες μετά την εξαφάνιση του Εμπολα από το αίμα τους.

Ο ιός είναι γνωστό ότι μπορεί να παραμείνει στο σπέρμα για πολλούς μήνες, ωστόσο σχεδόν τίποτα δεν ήταν γνωστό για την ικανότητά του να κρύβεται μέσα στα μάτια.

Οταν ο Κρόιζερ εμφάνισε τις πρώτες ενοχλήσεις, οι γιατροί του στο Νοσοκομείο «Εμορι» στην Ατλάντα υπέθεσαν ότι ο Εμπολα είχε αφήσει τον οργανισμό του ευάλωτο σε επίθεση από κάποιον άλλον ιό.

Εμειναν όμως έκπληκτοι όταν πήραν δείγμα υγρού από το εσωτερικό του ματιού και διαπίστωσαν ότι ήταν γεμάτο αντίγραφα του Εμπολα.

Ανήσυχος για το ενδεχόμενο να είχε εκτεθεί στον ιό, παρά τις προφυλάξεις που είχε λάβει, ο γιατρός που συνέλεξε το δείγμα μπήκε σε εθελοντική καραντίνα σε ξεχωριστό δωμάτιο του σπιτιού του και δεν άγγιξε τον νεογέννητο γιο του για τρεις εβδομάδες, όσο είναι η περίοδος επώασης του αιμορραγικού πυρετού.

Ο Κρόιζερ διαπιστώθηκε ότι πάσχει από μόλυνση του ραγοειδούς χιτώνα, του μεσαίου από τα τρία ομόκεντρα στρώματα από τα οποία αποτελείται το μάτι, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται η ίριδα. Η φλεγμονή είχε ανεβάσει την πίεση του ματιού σε επίπεδα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μόνιμη τύφλωση.

Τα στεροειδή αντιφλεγμονώδη έδωσαν μόνο παρενέργειες και καθόλου οφέλη, αναφέρουν οι New York Times. Η όραση από το αριστερό μάτι συνέχισε να επιδεινώνεται μέχρι που ο ασθενής μπορούσε να διακρίνει μόνο σκιές.

Ενα πρωί που κοιτούσε τον εαυτό του στον καθρέπτη, ο Κρόιζερ είδε έντρομος ότι το αριστερό του μάτι, το οποίο κανονικά ήταν γαλάζιο, να έχει πάρει ένα ζωηρό αλλά αφύσικο πράσινο χρώμα.

Τέτοιες αλλαγές του χρώματος έχουν παρατηρηθεί σε περιπτώσεις οξείας ιογενούς λοίμωξης του ματιού, και συνήθως είναι μόνιμες.

Οι περίεργες κρυψώνες του Εμπολα...

Οι γιατροί εικάζουν ότι ο ιός βρήκε αυτήν την περίεργη κρυψώνα επειδή το μάτι είναι σχετικά απομονωμένο από την υπόλοιπη κυκλοφορία του αίματος προκειμένου να εμποδίσει το ανοσοποιητικό σύστημα να προκαλέσει φλεγμονή και τύφλωση.

Σχετικά απομονωμένοι από το ανοσοποιητικό σύστημα είναι εξάλλου και οι όρχεις, ίσως γι΄αυτό ο ιός παραμένει στο σπέρμα μήνες μετά την ανάρρωση.

Εγκεκριμένο φάρμακο για τον Εμπολα δεν υπάρχει, ωστόσο οι γιατροί του Κρόιζερ έλαβαν άδεια από την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) να χρησιμοποιήσουν ένα πειραματικό αντι-ιικό. Αρνήθηκαν να το κατονομάσουν επειδή είναι το αντικείμενο μελλοντικής επιστημονικής δημοσίευσής τους.

Περίπου μία εβδομάδα από την έναρξη της θεραπείας, ο Κρόιζερ άρχισε να βλέπει σε περιοχές του οπτικού πεδίου του που παρέμεναν μέχρι τότε σκοτεινές. Σε διάστημα μερικών μηνών, η όρασή του είχε επανέλθει και το μάτι του είχε επιστρέψει στο κανονικό του χρώμα.

Εκτός από προβλήματα στα μάτια, ο Κρόιζερ είχε εμφανίσει και μια σειρά άλλων συμπτωμάτων που αναφέρουν περιστασιακά επιζώντες του Εμπολα στη Δυτική Αφρική: έντονο αίσθημα κόπωσης, πόνους στους μυς και τις αρθρώσεις και απώλεια ακοής στο αριστερό του αφτί.

Επιστημονικές δημοσιεύσεις για αυτά τα προβλήματα δεν έχουν υπάρξει, ωστόσο ο Δρ Τζον Φανκχάουζερ, διευθυντής νοσοκομείου κατά του Εμπολα στη Λιβερία, επισημαίνει στους New York Times ότι τέτοια συμπτώματα είναι μάλλον συνήθη στους επιζώντες.

«Βλέπουμε συμπτώματα σε ασθενείς που είχαν πάρει εξιτήριο μέχρι εννέα μήνες νωρίτερα» αναφέρει.

Το θετικό πάντως είναι ότι στην περίπτωση του Κρόιζερ ο ιός ανιχνεύθηκε μόνο στο εσωτερικό του ματιού και όχι επιφανειακά ή στα δάκρυα -κάτι που σημαίνει ότι θα ήταν πρακτικά δύσκολο να μεταδώσει τον ιό.

Εχοντας πια ανακτήσει την όρασή του, ο Κρόιζερ επέστρεψε στη Λιβερία στις 9 Απριλίου για να συλλέξει δεδομένα για άλλους επιζώντες με τα ίδια προβλήματα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από