Η Ουγγαρία δεν μπορεί να επαναφέρει την ποινή του θανάτου παρά μόνο εάν αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ενωση, δήλωσε ο τέως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, αντιδρώντας σε τοποθέτηση του ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπαν για το θέμα την περασμένη εβδομάδα.

«Εάν ένα κράτος μέλος θέλει να επαναφέρει (την θανατική ποινή), μπορεί να το κάνει, αλλά σε αυτή την περίπτωση πρέπει να εγκαταλείψει την ΕΕ», τόνισε ο Μπαρόζο, πρόεδρος της Κομισιόν από το 2004 ως το 2014, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο ουγγρικό τηλεοπτικό δίκτυο ATV και μεταδόθηκε χθες Κυριακή.

«Η επαναφορά της ποινής του θανάτου είναι απλά αδύνατη για ένα (κράτος) μέλος της ΕΕ. Η συζήτηση αυτή έχει κλείσει εδώ και πολύ καιρό. Πρόκειται για ένα θέμα που έχει διευθετηθεί για όλα τα μέλη», πρόσθεσε ο Μπαρόζο, ο οποίος ανήκει στην ίδια πολιτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου —το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ, κεντροδεξιά)— με τον πρωθυπουργό Ορμπαν.

Ο Βίκτορ Ορμπαν έχει συγκρουστεί επανειλημμένα με τις Βρυξέλλες για διάφορα ζητήματα, καθώς οι απόψεις που εκφέρει συχνά αντίκεινται στις θεμελιώδεις αξίες της ΕΕ.

Η δολοφονία ενός εμπόρου

Τον περασμένο μήνα, σχολιάζοντας τη δολοφονία ενός εμπόρου κατά τη διάρκεια ένοπλης ληστείας, ο Ορμπαν είχε δηλώσει ότι «η ποινή του θανάτου θα έπρεπε να είναι ακόμη στην ημερήσια διάταξη».

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε σε ραδιοφωνικό δίκτυο και μεταδόθηκε την Παρασκευή, ο Ορμπαν πρόσθεσε ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ θα έπρεπε να μπορούν να αποφασίζουν σε εθνικό επίπεδο για το συγκεκριμένο ζήτημα.

«Εάν μπορούμε να προστατεύουμε τους πολίτες χωρίς να επαναφέρουμε την ποινή του θανάτου, ας είναι. Αλλά εάν αυτό δεν γίνεται, τότε θα πρέπει να την επαναφέρουμε», είπε ο συντηρητικός πρωθυπουργός της Ουγγαρίας.

Ο διάδοχος του Μπαρόζο, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, έχει επίσης διαμηνύσει ότι ο Ορμπαν πρέπει να περιμένει μια «αντιπαράθεση» με την ΕΕ στην περίπτωση που επιδιώξει να επαναφέρει τη θανατική ποινή.

Η Ουγγαρία κατάργησε τη θανατική ποινή μετά την πτώση της κομμουνιστικής κυβέρνησής της το 1990. Επρόκειτο για έναν όρο-κλειδί για την είσοδό της στην ΕΕ, στην οποία εντάχθηκε το 2004.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει υπενθυμίσει σε πολλές περιπτώσεις ότι «η κατάργηση της θανατικής ποινής αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη στην ΕΕ και την παραμονή σε αυτήν».