Το κίνημα του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν αποτελεί για την ασφάλεια της Τουρκίας σοβαρότερη απειλή από τους αντάρτες του PKK, δήλωσε την Τρίτη ο πρόεδρος της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

«Σήμερα, σε διεθνές επίπεδο, ακόμη και η τρομοκρατική οργάνωση PKK δεν έχει προκαλέσει τόση ζημία στην Τουρκία όσο η παράλληλη δομή του Γκιουλέν», δήλωσε στους δημοσιογράφους που τον συνοδεύουν στο ταξίδι του στην Κολομβία ο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος προσάπτει στον πρώην σύμμαχο και μέντορά του ότι έχει δημιουργήσει ένα δίκτυο «βρώμικων σχέσεων» με τη διεθνή κοινότητα με μοναδικό στόχο τη δυσφήμηση της ισλαμο-συντηρητικής κυβέρνησης της Τουρκίας.

Αποτελούμενο από πλειάδα σχολείων, μη κυβερνητικών οργανώσεων, μέσων ενημέρωσης και εταιρειών, το κίνημα του Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος ζει στις ΗΠΑ από το 1999, υποστήριξε το καθεστώς του Ερντογάν κατά της στρατιωτικής και λαϊκής ελίτ της χώρας.

Αλλά, εδώ και έναν χρόνο, ο Ταγίπ Ερντογάν κήρυξε τον πόλεμο κατά του Γκιουλέν, μετά την αποκάλυψη πολιτικο-οικονομικού σκανδάλου που απλώθηκε κηλιδώνοντας το στενό και ευρύτερο περιβάλλον του.

Ο Ερντογάν κατηγορεί τον Φετουλάχ Γκιουλέν ότι κατασκεύασε τις κατηγορίες για να τον βλάψει και ότι ίδρυσε ένα παράλληλο κράτος με στόχο την ανατροπή του.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας διέταξε μαζικούς διωγμούς κατά όλων των παραγόντων που θεωρεί ότι είναι υποστηρικτές του Γκιουλέν, κυρίως στην τουρκική αστυνομία και τη δικαιοσύνη.