Νέα ενεργειακή πολιτική με λοκομοτίβα τις κρατικές επιχειρήσεις της ενέργειας, χαράζει η κυβέρνηση, με τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης να επαναλαμβάνει την Τρίτη από το βήμα της Βουλής ότι ακυρώνονται όλες οι ενεργειακές ιδιωτικοποιήσεις, και ότι ξεκινά διπλωματικό άνοιγμα σε χώρες εκτός ΕΕ για συμμαχίες.

Στο πιο «πολιτικό» σκέλος της ομιλίας του στη Βουλή ο Παν. Λαφαζάνης τόνισε πως το ριζοσπαστικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ «δεν τεμαχίζεται», διαψεύδοντας τοποθετήσεις περί υιοθέτησης του 70% του μνημονίου – μια αναφορά που ερμηνεύεται και ως έμμεσο μήνυμα προς τον Γιάνη Βαρουφάκη.

«Πριν τις εκλογές, ένα ερώτημα πλανιόταν στην ατμόσφαιρα. Το έβλεπα και σε αυτούς που ψήφιζαν ΣΥΡΙΖΑ. Μας ρωτούσαν αν θα εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας ή θα ακολουθήσουμε την πεπατημένη. Για πολλούς δύσπιστους το ερώτημα απαντήθηκε αξιόπιστα με τις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού» τόνισε και πρόσθεσε:

«Αν υπάρχουν, όμως, ακόμα δύσπιστοι, βλέπω μάλιστα ανάμεσά τους ακραιφνής μνημονιακούς που πανηγύριζαν για τα μνημόνια να ανησυχούν, θα τους διαβεβαιώσουμε ότι τα μνημόνια και η τρόικα τέλος. Το ριζοσπαστικό πρόγραμμά μας θα το εφαρμόσουμε πλήρως, απολύτως και κατά γράμμα το επόμενο διάστημα. Ας μην ελπίζουν κάποιοι κυρίαρχοι κύκλοι της Ευρώπης, και κυρίως η κ. Μέρκελ και ο κ. Σόιμπλε, ότι θα μας εκβιάσουν και θα υποχωρήσουμε. Το πρόγραμμά μας δεν είναι σημαία ευκαιρίας για να το αλλάζουμε. Δεν τεμαχίζεται, δεν διαιρείται, δεν χωρίζεται. Αν τολμήσουν κάποιοι να απευθύνουν τελεσίγραφα, πρέπει να γνωρίζουν ότι θα επιλέξουν λάθος χώρα, λάθος λαό και λάθος κυβέρνηση».

Ακόμη, ο Παν. Λαφαζάνης υπογράμμισε ότι ο ελληνικός λαός, ομόθυμα, στηρίζει την εθνική προσπάθεια της νέας κυβέρνησης και συμπλήρωσε ότι η Ελλάδα έπαψε να είναι προτεκτοράτο. «Δεν είναι όμηρος κανενός. Δεν δεχόμαστε την αποικιοποίηση της Ευρωζώνης. Η κυβέρνησή μας δίνει αγώνα στην Ευρώπη που πνίγεται από τις ταξικές πολιτικές» επισήμανε.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον βέβαια είχαν οι συγκεκριμένες εξαγγελίες του Παναγιώτη Λαφαζάνη στα θέματα της ενεργειακής πολιτικής και των ιδιωτικοποιήσεων.

Η νέα ενεργειακή στρατηγική που «αποτελεί καρδιά για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας» έτσι όπως την περιέγραψε στις προγραμματικές του δηλώσεις ο Παν. Λαφαζάνης, θα έχει ως ατμομηχανή τις υπό τον έλεγχο του Δημοσίου επιχειρήσεις στην ενέργεια, αφού ακυρώνονται όλες οι υπό εξέλιξη και προγραμματισμένες ιδιωτικοποιήσεις σε ΑΔΜΗΕ, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, και ΔΕΠΑ, ενώ για τη προχωρημένη εξαγορά του ΔΕΣΦΑ από την αζέρικη Socar επανέλαβε «θα περιμένουμε πρώτα την απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Κομισιόν που διεξάγει σχετική έρευνα».

Για τις υψηλές τιμές στην ενέργεια, και ειδικά για την ηλεκτρική ενέργεια επανέλαβε ότι το κόστος παραγωγής της ΔΕΗ μπορεί να μειωθεί κατά 20%-40%, επιφέροντας σημαντική μείωση στα τελικά τιμολόγια, ενώ μειώση θα επιχειρηθεί και στις τιμές των καυσίμων, πετρελαίου και βενζίνης, με τη βοήθεια των ΕΛΠΕ, όπου ο ρόλος του Δημοσίου αναβαθμίζεται μετά την επιστροφή του ποσοστού 35,5% που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ. Μίλησε για «πρωτοφανή εξάπλωση της ενεργειακής φτώχειας» και επανέλαβε τη δέσμευση της κυβέρνησης για παροχή δωρεάν ρεύματος 300 κιλοβάτ σε 300.000 άπορα νοικοκυριά.

Ενεργειακή διπλωματία

Στο μέτωπο των διεθνών ενεργειακών σχέσεων ο υπουργός μίλησε για «πολυεπίπεδη και πολυδιάσταση ενεργειακή στρατηγική πολλαπλών συνεργασιών με όλες τις χώρες», και ότι «η Ελλάδα παύει να είναι εξαρτημένος ενεργειακός δορυφόρος κρατών ή ομάδας κρατών», αναφορές που φωτογραφίζουν τα ανοίγματα τα οποία έχει ήδη αφήσει να φανούν η κυβέρνηση προς Αζερμπαιτζάν, Ρωσία, και Κίνα.

Υδρογονάνθρακες

Επανέλαβε ότι επανεξετάζεται το θεσμικό πλαίσιο και το μοντέλο έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων αναφερόμενος στον επικείμενο διαγωνισμό για 20 θαλάσσια οικόπεδα σε Ιόνιο και νοτίως της Κρήτης, ενώ χαρακτήρισε επιτυχημένο το διαγωνισμό που ολοκληρώθηκε στα τρία χερσαία οικόπεδα της Δ. Ελλάδας (με συμμετοχή δύο ελληνικών εταιρειών, των ΕΛΠΕ και Energean Oil).

Βιομηχανία

Μίλησε για ενίσχυση, και αναβάθμιση της γενικής γραμματείας Βιομηχανίας που «παρά τους περιορισμούς της Κοινοτικής νομοθεσίας» θα αναλάβει νέο ρόλο με έμφαση στην αναζοωγόνηση τομέων, «όπως η ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία της χώρας που έχει καταρρεύσει, παρ’ ότι εχει μεγάλη πλεονεκτήματα». Είπε ότι θα δοθεί έμφαση στην ενίσχυση και αναβάθμιση της βιομηχανικής παραγωγής- που έχει κατταρεύσει συμμετέχοντας με μονοψήφιο ποσοστό στο ΑΕΠ- με σεβασμό στα συνδικαλιστικά και εργασιακά δικαίωματα των εργαζομένων.

Ομιλος ΔΕΗ

Ειδικά για τη ΔΕΗ είπε ότι σταματά άμεσα ο τεμαχισμός της σε «μικρή» και σε «μεγάλη», τη χαρακτήρησε «ατμομηχανή» της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, είπε ότι θα προσληφθεί νέο προσωπικό, και ότι θα απεξαρτηθεί πλήρως από τα ιδιωτικά συμφέροντα. Ανέφερε ότι η περίφημη απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού αποδιοργάνωσε την αγορά, και εκτίναξε τις οφειλές, με συνέπεια τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τη ΔΕΗ να ανέρχονται σήμερα σε πάνω από 1,7 δισ. ευρώ. Κεντρικό ρόλο θα έχει ο όμιλος και στην προώθηση των ΑΠΕ μέσω της αναβάθμισης της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, ο ρόλος της οποίας τα τελευταία χρόνια είχε υποβαθμιστεί σημαντικά.

Φυσικό Αέριο

Στο μέτωπο του φυσικού αερίου, ο υπουργός ανέφερε ότι «θα επιδιωχθεί σημαντική μείωση στις τιμές προμήθειας φυσικού αερίου, που σήμερα είναι από τις ακριβότερες στην Ευρώπη», ενώ για τη ΔΕΠΑ είπε ότι «κάθε ιδέα ιδιωτικοποίησης εγκαταλείπεται, η επιχείρηση ανασυγκροτείται χωρίς μεσάζοντες ώστε το αέριο να φτάσει σε κάθε σημείο της χώρας». Ειδική αναφορά έκανε στο ΔΕΣΦΑ. «Αν εμείς ήμασταν κυβέρνηση δεν θα προχωρούσαμε σε ιδιωτικοποίηση, άλλωστε και η Socar που τη διεκδικεί κρατική εταιρεία είναι. Δεν είναι τυχαίο ότι οι περισσότερες δρομολογημένες ιδιωτικοποιήσεις επιχειρήσεων είναι κρατικοποιήσεις γιατί περνούν στα χέρια ξένων κρατικών εταιρειών», σχολίασε ο υπουργός. Για τις από εδώ και πέρα κινήσεις της κυβέρνησης, και δεδομένου ότι «η ιδιωτικοποίηση έχει προχωρήσει αρκετά, θα αποφασίσουμε τις κινήσεις μας μετά την ολοκλήρωση της έρευνας που διεξάγει η ΕΕ Ανταγωνισμού, η οποία και εκκρεμεί».

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας προανήγγειλε ότι η κυβέρνηση θα στηρίξει σημαντικά τους μικρούς και πολύ μικρούς παραγωγούς ΑΠΕ ώστε να είναι βιώσιμες οι επενδύσεις τους. Ανέφερε δε ότι παρά τις περικοπές που έχουν γίνει στις ταρίφες, «οι μικροί παραγωγοί εξοντώνονται και δεν γνωρίζουν πότε θα πληρωθούν, καθώς το έλλειμμα του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ ξεπερνά τα 500 εκατ. ευρώ».

Για Ελληνικό

Σκανδαλώδη χαρακτήρισε την εξαγορά του Ελληνικού ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Π. Λαφαζάνης, προαναγγέλλοντας την επανεξέταση της πώλησης με στόχο την ακύρωσή της.

«Η εξαγορά του Ελληνικού υπήρξε σκανδαλώδης, και τα σχέδια αξιοποίησης του ακραία περιβαλλοντικά. Εμείς θα επανεξετάσουμε την πώληση του Ελληνικού με στόχο την ακύρωσή της», ανέφερε από το βήμα της Βουλής ο κ. Λαφαζάνης.

Εξέφρασε, επίσης, την αντίθεση της κυβέρνησης απέναντι στην επένδυση του χρυσού στις Σκουριές Χαλκιδικής, λέγοντας «θα αξιοποιήσουμε όλα τα δυνατά νόμιμα μέσα σε αυτή την κατεύθυνση, στηρίζοντας σε κάθε περίπτωση τους εργαζόμενους, τη δουλειά και την προοπτική τους».

Προ ημερών, ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστος Σπίρτζης, μιλώντας σε ραδιοσταθμό των Αθηνών, είχε ταχθεί κατά του υφιστάμενου μοντέλου αποκρατικοποίησης λέγοντας ότι είναι περιουσιακό στοιχείο του ελληνικού Δημοσίου σε προνομιακή θέση, έχει πάρα πολλά πλεονεκτήματα και «κατά τη γνώμη μου, πρέπει να αξιοποιηθεί, αλλά σε διαφορετική κατεύθυνση από αυτή που προώθησε η προηγούμενη κυβέρνηση» Πρόσθεσε, ακόμη, ότι δεν προσφέρει τίποτε στη χώρα μια ιδιωτικοποίηση αυτού του τύπου με έναν μόνο μειοδότη, που περιλαμβάνει τη δημιουργία μιας πόλης μέσα στην πόλη.

Θυμίζουμε ότι η κοινοπραξία που έχει αναλάβει την αξιοποίηση του Ελληνικού, συνολικής έκτασης 6.200 στρεμμάτων, είναι αυτή στην οποία ηγείται η Lamda Development με τη συμμετοχή των Κινέζων της Fosun και της εταιρείας Al Mabaar αποό το Αμπου Ντάμπι.