Μια ομάδα δυτών του Πολεμικού Ναυτικού της Ινδονησίας κατάφερε να ανασύρει τη Δευτέρα το ένα από τα δύο μαύρα κουτιά του αεροσκάφους της μοιραίας πτήσης QZ 8501 της μαλαισιανής εταιρείας AirAsia, ενώ τοπικός αξιωματούχος δήλωσε ότι πριν από την πτώση του αεροσκάφους προηγήθηκε έκρηξη.

Οπως ανακοινώθηκε από τις αρχές, που ερευνούν για τον εντοπισμό και την ανάσυρση τμημάτων του αεροσκάφους το οποίο παρέσυρε στο θάνατο 162 επιβαίνοντες, το μαύρο κουτί που ανασύρθηκε είναι ο καταγραφέας των στοιχείων της πτήσης.

«Σήμερα το πρωί είχα μια επίσημη αναφορά από την Εθνική Επιτροπή Ασφάλειας των Μεταφορών. Στις 7:11 (τοπική ώρα της Δευτέρας) καταφέραμε να ανασύρουμε το μαύρο κουτί, γνωστό ως καταγραφέα δεδομένων πτήσης» ανέφερε ο Φρανσίκσους Μπαμπάνγκ Σοελίστο επικεφαλής της υπηρεσίας έρευνας και διάσωσης.

«Βρισκόμαστε ακόμα στην προσπάθεια ανάσυρσης του δεύτερου μαύρου κουτιού που περιέχει τη συσκευή καταγραφής των συνομιλιών στο θάλαμο διακυβέρνησης» συμπλήρωσε ο ίδιος.

Η πτήση QZ 8501 εξαφανίστηκε από τις οθόνες των ραντάρ πάνω από τη βόρεια Θάλασσα της Ιάβας στις 28 Δεκεμβρίου, παρασύροντας στον θάνατο 162 επιβαίνοντες.

Εκτελούσε πτήση περίπου δυο ωρών από τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ινδονησίας, τη Σουραμπάγια, προς τη Σιγκαπούρη.