Η Eλεν Μίρεν είχε τοποθετήσει μια μαύρη πένα στο αριστερό τμήμα του κόκκινου φορέματός της ενώ ο Τζορτζ Κλούνι συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Αμάλ Αλαμουντίν-Κλούνι είχε καρφιτσωμένη μια κονκάρδα με την επιγραφή «Je Suis Charlie» στην τελετή της απονομής των Χρυσών Σφαιρών στο Λος Αντζελες.

Η Αλαμουντίν απαστράπτουσα μέσα στο μακρύ μαύρο φόρεμά της κρατούσε στο χέρι μια λευκή τσάντα όπου επάνω της διακρινόταν το σύνθημα «Je Suis Charlie». Πολλοί ακόμη ηθοποιοί πατώντας το κόκκινο χαλί της τελετής εξέφρασαν την υποστήριξή τους στους πολίτες της Γαλλίας κρατώντας και επιδεικνύοντας το σύνθημα που έχει κατακλύσει τον πλανήτη «Je Suis Charlie».

Η τελετή της απονομής των Χρυσών Σφαιρών ουσιαστικά «επισκιάστηκε» από την αμέριστη υποστήριξη των αστέρων του Χόλιγουντ στα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης στα γραφεία της γαλλικής σατιρικής εφημερίδας.

Υπερασπιστές της ελευθερίας της έκφρασης

Στην πρώτη μεγάλη τελετή της σεζόν που αφορά την απονομή βραβείων στο Χόλιγουντ, οι ηθοποιοί χρησιμοποίησαν το γεγονός για να υπερασπιστούν την ελευθερία της έκφρασης, μετά τη δολοφονία των γελοιογράφων στην εβδομαδιαία εφημερίδα Charlie Hebdo στο Παρίσι την περασμένη εβδομάδα.

Η τρομοκρατική επίθεση προκάλεσε μια προφανή μελαγχολική νότα σε αυτό που θεωρείται ως μια από τις πιο ανάλαφρες νύχτες στην κινηματογραφική και τηλεοπτική βιομηχανία, που διοργανώθηκε από το Hollywood Foreign Press Association.

«Οπως οι δημοσιογράφοι σε όλο τον κόσμο έτσι και εμείς γνωρίζουμε τη σημασία της ελευθερίας της καλλιτεχνικής έκφρασης» δήλωσε ο πρόεδρος της HFPA Τέο Κίνγκμα.

«Μαζί θα σταθούμε ενωμένοι ενάντια σε όποιον θα καταστείλει την ελευθερία του λόγου, οπουδήποτε από τη Βόρεια Κορέα έως το Παρίσι» συμπλήρωσε ο Κίνγκμα καταχειροκροτούμενος από τους αστέρες του Χόλιγουντ.

Η αναφορά στη Βόρεια Κορέα σχετιζόταν με την κυβερνοεπίθεση που δέχτηκε η Sony Pictures, για την οποία η Ουάσιγκτον κατηγόρησε ευθέως την Πιονγιάνγκ.

Τα βραβεία

Η ταινία «The Grand Budapest Hotel» κέρδισε τη Χρυσή Σφαίρα στην κατηγορία για την καλύτερη ταινία, κωμωδία ή μιούζικαλ.

Στα ατομικά βραβεία η ηθοποιός Ειμι Ανταμς κέρδισε τη Χρυσή Σφαίρα για την καλύτερη ηθοποιό σε κωμωδία ή μιούζικαλ στην ταινία «Big Eyes».

Η 40χρονη αμερικανίδα ηθοποιός παίζει τον ρόλο μιας γυναίκας ζωγράφου σε αυτήν την ταινία του Τιμ Μπάρτον, και κέρδισε το βραβείο απέναντι στην Εμιλι Μπλαντ, την Ελεν Μίρεν, την Τζούλιαν Μουρ και την Κουβενζανέ Γουόλις.

Στους άντρες το βραβείο της Χρυσής Σφαίρας καλύτερου ηθοποιού σε κωμωδία ή μιούζικαλ κατέκτησε ο Μάικλ Κίτον, για τον ρόλο του στην κωμωδία «Birdman».

Στην ταινία, ο Κίτον υποδύεται έναν πρώην διάσημο ηθοποιό που σε νεαρή ηλικία είχε ερμηνεύσει ρόλο σούπερ ήρωα και η επιτυχία εκείνης της ταινίας επισκιάζει την καριέρα του για πολλά χρόνια, ενώ κάνει δυσκολότερη την προσπάθειά του να ανεβάσει ένα θεατρικό έργο, με το οποίο, μεταξύ άλλων, θέλει να ανακτήσει την παλιά του δόξα.

Η ταινία «Boyhood» (Μεγαλώνοντας), μοναδική στο είδος της, γυριζόταν επί δώδεκα χρόνια με τους ίδιους ηθοποιούς, βραβεύτηκε με τη Χρυσή Σφαίρα καλύτερης δραματικής ταινίας και αναδείχθηκε η μεγάλη νικήτρια της βραδιάς καθώς έλαβε τρία βραβεία.

Ο σκηνοθέτης της Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ τιμήθηκε με το βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας και η Πατρίσια Αρκέτ με το βραβείο β΄γυναικείου ρόλου σε δραματική ταινία.

H ομάδα του «Μεγαλώνοντας»: Στη μέση ο Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ

Ο Βρετανός Εντι Ρεντμέιν και η Αμερικανίδα Τζουλιάν Μουρ απέσπασαν τις Χρυσές Σφαίρες α΄ανδρικού και α΄γυναικείου ρόλου σε δραματική ταινία.

Ο Εντι Ρεντμέιν τιμήθηκε για το ρόλο του επιστήμονα Στίβεν Χόκινγκ στην ταινία «The Theory of Everything», αποσπώντας το βραβείο από τα επίσης μεγάλα φαβορί της βραδιάς Στιβ Καρέλ, Μπένεντικτ Κάμπερμπατς, Τζέικ Τζίλενχαλ και Nτέιβιντ Ογιελόλο.

Στην ταινία «Still Alice» η Τζουλιάν Μουρ υποδύεται μια γυναίκα που έχει προσβληθεί από Αλτσχάιμερ. Ο ρόλος αυτός της χάρισε τη Χρυσή Σφαίρα την οποία επίσης διεκδικούσαν οι Τζένιφερ Ανιστον, Φελίσιτι Τζόουνς, Ρόζαμουντ Πάικ και Ρις Γουίδερσπουν.

Η ρωσική ταινία «Λεβιάθαν» του Αντρέι Ζβιάγκιντσεφ βραβεύτηκε με τη Χρυσή Σφαίρα καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας.

Το φιλμ καταγγέλλει τη διαφθορά και ένα παντοδύναμο κράτος εξιστορώντας τη μοίρα ενός μηχανικού αυτοκινήτων, του Κόλια (Αλεξέι Σερεμπριάκοφ), που κάνει μια ήσυχη ζωή σε μια μικρή πόλη στη Θάλασσα του Μπάρεντς, στη βόρεια Ρωσία.

Ενας από τους παραγωγούς της ταινίας δήλωσε παραλαμβάνοντας το βραβείο ότι «είτε είσαι Κορεάτης, Αμερικανός, Ρώσος ή Γάλλος, η τραγική ιστορία ενός ανθρώπου που έρχεται αντιμέτωπος με ένα αδιάφορο σύστημα είναι απολύτως καθολική».

Το «Λεβιάθαν» απέσπασε το βραβείο από τις επίσης υποψήφιες στην ίδια κατηγορία «Ανωτέρα Βία» (Σουηδία), «The Trial of Viviane» (Ισραήλ), «Ida» (Πολωνία, Δανία), «Tangerines Mandariinid» (Εσθονία).Η ταινία έχει ήδη κερδίσει το βραβείο καλύτερου σεναρίου στο Φεστιβάλ των Καννών.

Κλούνι: Το «Je Suis Charlie», ο Ρόμπιν Γουίλιαμς και η Αμάλ

Ιδιαίτερη στιγμή της τελετής η παραλαβή του βραβείου «Σεσίλ Ντε Μιλ» από τον διάσημο ηθοποιό, σκηνοθέτη και παραγωγό Τζόρτζ Κλούνι ο οποίος τιμήθηκε για τη συνολική του καριέρα στη βιομηχανία του κινηματογράφου.

Ο Κλούνι, παραλαμβάνοντας το τιμητικό βραβείο επικεντρώθηκε στην τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι: «Στα εκατομμύρια των ανθρώπων όχι μόνο στο Παρίσι, αλλά και στον κόσμο, σε χριστιανούς, εβραίους και μουσουλμάνους, θα πω ότι εμείς δεν θα βαδίζουμε μέσα στο φόβο … «Je Suis Charlie»» αναφώνησε ο Κλούνι.

Νωρίτερα από τη σκηνή είχε πει: «Σας ευχαριστώ. Δεν μπορω να σας πω τι μεγάλη τιμή είναι να βρίσκομαι εδώ με τους φίλους μου. Νόμιζα ότι θα με θάψουν. Πόσο περήφανος είμαι που η Τζούλι κι ο Ντον μεγάλωσαν κι ωρίμασαν – εγώ πάλι όχι. Είναι πάντα ωραίο να βρισκόμαστε εδώ – ειδικά τώρα μετά το «χακάρισμα» που πρέπει να βρεθούμε πρόσωπο με πρόσωπο και να απολογηθούμε. Αυτές οι βραδιές είναι περίεργες. Στο κόκκινο χαλί όλοι είμαστε μέσα στη χαρά, αλλά μετά την ανακοίνωση της κατηγορίας σου τέσσερις είναι χαμένοι. Θα σας πω κάτι: Αν είστε σε αυτό το δωμάτιο έχετε περάσει τις εξετάσεις σας. Και θα σας πω κάτι: κανείς δε θυμάται ποια ακριβώς βραβεία πήρε ο Ρόμπιν Γουίλιαμς. Ομως ολοι θυμόμαστε το «Αδραξε τη Μέρα» του.Ηταν μια υπέροχη χρονιά για μένα. Και δεν αναφέρομαι μόνο στις καταπληκτικές κριτικές που πήρε το «Μνημείων Ανδρες»…. Αλλά είναι υπέροχο να βρίσκεις τον άνθρωπό σου, αυτόν που αγαπάς. Αγάπη μου, είμαι πολύ περήφανος που είμαι ο άντρας σου» είπε απευθυνόμενος στην Αμάλ Αλαμουντίν.