«Ιδιόρρυθμο μοναχικό τύπο» χαρακτήρισε ο ομογενής δικηγόρος Μένι Κοντίτσης τον ιρανό πρόσφυγα με το βεβαρημένο ποινικό μητρώο που ήταν ο δράστης της ομηρείας στην καφετέρια Lindt Chocolate, στο Σίδνεϊ.

«Ηταν κληρικός στο Ιράν και διέφυγε επειδή ήταν αντικαθεστωτικός και έκρινε ότι απειλείτο η ζωή του» είπε ο κ. Κοντίτσης ο οποίος είχε υπερασπιστεί στο παρελθόν τον 49χρονο Μαν Χαρόν Μονίς.

Ο Μονίς ήταν ελεύθερος με εγγύηση καθώς του είχε ασκηθεί δίωξη για συνέργεια στη δολοφονία της γυναίκας του η οποία είχε μαχαιρωθεί και πυρποληθεί. Γνωστός και ως Σεΐχης Χαρόν, είχε βεβαρημένο ποινικό μητρώο και αυτοαποκαλείτο «μουσουλμάνος κληρικός και ακτιβιστής υπέρ της ειρήνης». Επίσης του είχαν απαγγελθεί κατηγορίες για πάνω από 50 υποθέσεις σεξουαλικών παρενοχλήσεων και το ερώτημα που τίθεται από πολλούς είναι γιατί δεν είχε προφυλακιστεί.

Ο κ. Κοντίτσης υποστηρίζει ότι ο Μονίς ενήργησε μόνος του, άποψη που φαίνεται να συμμερίζεται και η αυστραλιανή αστυνομία.«Δεν ήταν έργο κάποιας τρομοκρατικής οργάνωσης η ομηρεία αλλά ενέργεια ενός παθιασμένου ατόμου» είπε ο ομογενής δικηγόρος του.

Ιστορικό ψυχικής αστάθειας

Το 2012 είχε κριθεί ένοχος για την αποστολή απειλητικών γραμμάτων στις οικογένειες οκτώ αυστραλών στρατιωτών, οι οποίοι είχαν σκοτωθεί στο Αφγανιστάν. Ο Μονίς είχε στείλει τα γράμματα, διαμαρτυρόμενος για την αυστραλιανή συμμετοχή στον πόλεμο. Φαίνεται πως ο ίδιος δεν ξεπέρασε ποτέ το σοκ της καταδίκης του, ούτε και της κακομεταχείρισής του στη φυλακή, σύμφωνα με τον κ. Κοντίτση. Φαίνεται ακόμα πως προέβη στην ομηρεία όταν απορρίφθηκε η έφεσή του κατά της αρχικής καταδίκης του.

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Τόνι Αμποτ, δήλωσε την Τρίτη ότι ο ένοπλος δράστης ήταν γνωστός στις αρχές και είχε ιστορικό ψυχικής αστάθειας.

«Ο δράστης ήταν γνωστός τόσο από τις κρατικές όσο και από τις πολιτειακές αρχές» ανέφερε ο Αμποτ μιλώντας στους δημοσιογράφους σε μια σύντομη συνέντευξη Τύπου στην Καμπέρα. «Είχε μια μακρά ιστορία βίαιων εγκλημάτων, ερωτικής τρέλας με τον εξτρεμισμό και πνευματική αστάθεια» είπε ο αυστραλός πρωθυπουργός.

«Αυτά τα γεγονότα αποδεικνύουν ότι ακόμη και μια χώρα ελεύθερη, ανοιχτή, γενναιόδωρη και τόσο ασφαλής όσο η δική μας είναι ευάλωτη σε πράξεις βίας με πολιτικά κίνητρα», συμπλήρωσε ο Αμποτ.

Οι δύο όμηροι που σκοτώθηκαν κατά την έφοδο που εξαπέλυσε η αυστραλιανή αστυνομία στο καφέ του Σίδνεϊ είναι ο διευθυντής της Lindt Cafe, Τόρι Τζόνσον και η δικηγόρος Κατρίνα Ντάουσον ενώ άλλοι τέσσερις άνθρωποι τραυματίστηκαν.