Τα τρία κόμματα της κεντροαριστεράς και της αριστεράς φαίνεται να διατηρούν το προβάδισμα, στις εκλογές που διεξήχθησαν χθες Κυριακή στη Σουδία, και θα καταλάβουν 160 έδρες στην επόμενη Βουλή. Ωστόσο, χρειάζονταν 175 για να εξασφαλίσουν απόλυτη πλειοψηφία, σύμφωνα με μια προβολή με βάση τα αποτελέσματα στο μεγαλύτερο μέρος των εκλογικών τμημάτων.

Η αντιπολίτευση των Σοσιαλδημοκρατών, των Πρασίνων και του κόμματος της Αριστεράς θα είναι η ισχυρότερη συμμαχία στη Βουλή, η οποία έχει 349 έδρες, σύμφωνα με την προβολή του δημόσιου τηλεοπτικού δικτύου SVT με βάση τα αποτελέσματα σε σχεδόν 5.000 από τα λίγα λιγότερα από 6.000 εκλογικά τμήματα όπου έχουν καταμετρηθεί οι ψήφοι. Σύμφωνα με την ίδια προβολή, η συμμαχία της κεντροδεξιάς υπό τον πρωθυπουργό Φρέντρικ Ράινφελτ καταλαμβάνει 142 έδρες.

Το αντιμεταναστευτικό, ακροδεξιό κόμμα Δημοκράτες της Σουηδίας κερδίζει 47 έδρες.

Τα τρία κόμματα της κεντροαριστεράς και της αριστεράς συγκεντρώνουν το 43,7% των ψήφων έναντι 39,1% για το συντηρητικό συνασπισμό του πρωθυπουργού Φρέντρικ Ράινφελτ. Το αποτέλεσμα οδηγεί στην πιθανότητα συγκρότησης κυβέρνησης μειοψηφίας χωρίς μεγάλα περιθώρια για την προώθηση σημαντικών νομοθετημάτων. Ο Ράινφελτ —ο οποίος τάσσεται εναντίον της συνεργασίας με την άκρα δεξιά— είχε υποσχεθεί πως θα επιτρέψει στην κεντροαριστερά να σχηματίσει κυβέρνηση εάν το ποσοστό της είναι υψηλότερο από αυτό της δικής του συμμαχίας κομμάτων.

Ακροδεξιοί: Είμαστε οι κυρίαρχοι του παιχνιδιού

Οι Δημοκράτες της Σουηδίας, με το 13% των ψήφων που συγκέντρωσαν στις σημερινές βουλευτικές εκλογές, έγιναν το τρίτο κόμμα και είναι σε θέση πλέον να κρίνουν την ισορροπία των δυνάμεων στη Βουλή—όλα τα υπόλοιπα κόμματα όμως αρνούνται να συνεργαστούν μαζί τους.

Εάν η προβολή αυτή επαληθευτεί, οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης εκτιμάται πως πρόκειται να είναι δύσκολες και παρατεταμένες. Παρότι οι Σοσιαλδημοκράτες αναδεικνύονται πρώτο κόμμα, πρόκειται για μια από τις χειρότερες εκλογικές τους επιδόσεις τον τελευταίο αιώνα.

Μια ακόμη εξέλιξη που χαρακτηρίζεται πλήγμα για την κεντροαριστερά είναι ότι το κόμμα Φεμινιστική Πρωτοβουλία συγκεντρώνει, σύμφωνα με την προβολή του SVT, 3,2% και επομένως δεν εκλέγει μέλη στη Βουλή, αφού για κάτι τέτοιο απαιτείται το όριο του 4%.

Ο πρόεδρος των Δημοκρατών της Σουηδίας (άκρα δεξιά) Γίμι Οκεσον εκτίμησε ότι το κόμμα του έγινε «ο κυρίαρχος του παιχνιδιού» στο πολιτικό σκηνικό, καθώς αναδείχθηκε τρίτο κόμμα.

«Εχουμε γίνει σε σημαντικό βαθμό οι κυρίαρχοι του παιχνιδιού τώρα», δήλωσε ο Οκεσον στη Στοκχόλμη, λίγη ώρα μετά τη δημοσιοποίηση της πρόβλεψης ότι οι Δημοκράτες της Σουηδίας θα συγκεντρώσουν το 13,0% των ψήφων και θα καταλάβουν 47 έδρες στη νέα Βουλή της Σουηδίας.

Παραιτείται ο πρωθυπουργός 

Ο σουηδός πρωθυπουργός Φρέντρικ Ράινφελτ παραδέχθηκε την ήττα της Συμμαχίας, που κυβέρνησε τα τελευταία οκτώ χρόνια τη Σουηδία, και την οριακή νίκη της κεντροαριστεράς.

«Η κεντροαριστερά εξασφαλίζει περισσότερες έδρες από τη Συμμαχία», είπε ο Ράινφελτ ενώπιον υποστηρικτών του κόμματός του.

«Ο λαός πήρε την απόφασή του. Κατά συνέπεια, αύριο (σ.σ. σήμερα Δευτέρα) πρόκειται να υποβάλω την παραίτησή μου και την παραίτηση της κυβέρνησής μου».

Ο Ράινφελτ είπε επίσης ότι πρόκειται να αποχωρήσει από την ηγεσία του δικού του κόμματος, των Μετριοπαθών.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από