Έρευνες στη Μεσόγειο ξεκίνησαν οι ιταλικές Αρχές για να εξακριβώσουν την πληροφορία που μετέδωσε ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΙΜΟ), για ένα ναυάγιο με τουλάχιστον 500 μετανάστες που συνέβη πριν μερικές μέρες.

Ο Οργανισμός επικαλέστηκε μαρτυρίες δύο Παλαιστινίων οι οποίοι επέβαιναν σε σκάφος που βυθίστηκε. Οι ίδιοι περισυνελέγησαν την περασμένη Πέμπτηκοντά στη Μάλτα από ένα παναμαϊκό πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και ανέφεραν πως επέβαιναν στο πλεούμενο μαζί με ακόμη 500 ανθρώπους και πως οι διακινητές προκάλεσαν εσκεμμένα το ναυάγιο, εξήγησε ο IMO.

Οι ιταλικές Αρχές άρχισαν έρευνα, αλλά αν οι πληροφορίες αυτές επιβεβαιωθούν, «θα πρόκειται για το σοβαρότερο ναυάγιο των τελευταίων ετών», πολύ περισσότερο που δεν θα πρόκειται για ένα δυστύχημα αλλά για μια «μαζική ανθρωποκτονία», κατήγγειλε ο Οργανισμός.

Οι δύο νεαροί Παλαιστίνιοι, οι οποίοι αποβιβάσθηκαν το Σάββατο από το πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων στο Ποτσάλο, στη νότια Σικελία, ανακρίθηκαν χωριστά και αφηγήθηκαν πως αναχώρησαν από την Νταμιέτα, στην Αίγυπτο, μαζί με περίπου 500 άλλους ανθρώπους —Σύρους, Παλαιστίνιους, Αιγύπτιους και Σουδανούς.

Σύμφωνα με την αφήγηση αυτών των δύο Παλαιστινίων από τη Γάζα, οι διακινητές υποχρέωσαν πολλές φορές τους μετανάστες να αλλάξουν σκάφος και την Τετάρτη τους ζήτησαν να πηδήξουν πάνω σ’ ένα μικρότερο και προφανώς λιγότερο ασφαλές πλοίο.

Όταν οι επιβάτες εξεγέρθηκαν, οι διακινητές, οι οποίοι βρίσκονταν πάνω σ’ ένα άλλο πλοίο, εμβόλισαν την πρύμνη του πλεούμενου των μεταναστών, το οποίο βυθίσθηκε. Οι δύο Παλαιστίνιοι περισυνελέγησαν μιάμιση ημέρα αργότερα.

«Άλλοι εννέα επιζώντες διασώθηκαν από ελληνικά ή μαλτέζικα πλοία, αλλά φαίνεται πως όλοι οι άλλοι χάθηκαν», δήλωσε προς το Γαλλικό Πρακτορείο ο Φλάβιο Ντι Τζάκομο, εκπρόσωπος του IMO στην Ιταλία.