Υπάλληλοι που δεν έχουν ενημερωθεί για τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουν τα άτομα με μηχανική υποστήριξη ώστε να μην κοπεί το ρεύμα στα σπίτια τους, ασαφείς οδηγίες, αλλά και ειδικό τηλέφωνο όμως ανεπίσημο για άμεση εξυπηρέτηση των ατόμων με ειδικές ανάγκες, προκύπτουν από τη μικρή έρευνα που έκαναν «ΤΑ ΝΕΑ Online».

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε την Πέμπτη ο Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) αναφέρει ότι για να μην γίνουν διακοπές ρεύματος λόγω των απεργιών της ΔΕΗ, τα άτομα που χρειάζονται μηχανική υποστήριξη, είτε θα πρέπει «να επισκεφθούν άμεσα το πλησιέστερο στην περιοχή τους νοσοκομείο, είτε να επικοινωνήσουν με το κέντρο βλαβών της περιοχής τους, στα τηλέφωνα βλαβών που αναγράφονται στο λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος».

Σε επικοινωνία που είχαν «ΤΑ ΝΕΑ online» με το γραφείο βλαβών που αναγράφεται στο λογαριασμό της ΔΕΗ, μάς παρέπεμψαν στα γραφεία χαμηλής τάσης του ΔΕΔΔΗΕ της περιοχής μας. Εκεί μάς ενημέρωσαν πώς θα πρέπει να αποστείλουμε με ένα φαξ τη βεβαίωση από το νοσοκομείο που αναφέρει ότι χρήζει μηχανικής υποστήριξης, αντίγραφο λογαριασμού ρεύματος και τηλέφωνο επικοινωνίας.

Δεν θα μπορούσε η διαδικασία να γίνει με ένα και μόνο τηλεφώνημα;», ρωτήσαμε.

Όχι, μας απαντά ο υπάλληλος της ΔΕΔΔΗΕ. «Χωρίς αποδεικτικό στοιχείο ότι πράγματι κάποιος χρήζει μηχανικής υποστήριξης δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι. Κι αυτό καθώς υπάρχουν πάρα πολλοί πελάτες που ψεύδονται ότι χρήζουν μηχανικής υποστήριξης, προκειμένου να μην τους κοπεί το ρεύμα, επειδή χρωστούν», εξηγεί ο υπάλληλος.

Ωστόσο, σε επικοινωνία που είχαμε με την υφυπουργό Υγείας Κατερίνα Παπακώστα μας ενημέρωσε ότι το τηλέφωνο που μπορεί να γίνει άμεσα και μόνο τηλεφωνικά η αίτηση για αυτήν την κατηγορία είναι το 210.6241860.

Καλώντας αυτόν τον αριθμό υπήρξε πραγματικά άμεση εξυπηρέτηση από την υπάλληλο που απάντησε στην κλήση, η οποία όμως δεν δεσμεύτηκε ότι δεν θα γίνει διακοπή, αλλά μόνο ότι «θα προωθήσει τα στοιχεία άμεσα στο αρμόδιο τμήμα και κατ΄ εξαίρεση μόνο για λίγες ημέρες δεν θα γίνονται διακοπές ρεύματος».

Ωστόσο και σε αυτήν την περίπτωση τα στοιχεία αναμένεται να ελεγχθούν αργότερα και όσοι έκαναν ψευδείς προφορικές δηλώσεις βρεθούν απέναντι στο νόμο και βαριά πρόστιμα.