Για μια «ριζική αλλαγή» δεσμεύθηκε ότι θα εργαστεί ο Ματέο Ρέντσι ενώπιον των μελών της ιταλικής Γερουσίας, ενώ σήμερα παρουσιάζει το πρόγραμμά του στη Βουλή. Στα 68 λεπτά που διήρκεσε η ομιλία του, ο νέος πρωθυπουργός της Ιταλίας περιέγραψε το πλαίσιο της πολιτικής του δίνοντας παράλληλα το προσωπικό του στίγμα. «Βάσει της ηλικίας μου δεν θα μπορούσα να καθήσω στα δικά σας έδρανα», δήλωσε ο 39χρονος Ρέντσι, ενώ αναφέρθηκε στην πρόθεσή του να καταργήσει το Σώμα προκειμένου να μειωθεί το κόστος της πολιτικής. «Εύχομαι να είμαι ο τελευταίος πρωθυπουργός που ζητάει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Γερουσία» τόνισε προς τους γερουσιαστές.

Η ομιλία του Ματέο Ρέντσι ήταν πλούσια σε εκφραστικά μέσα και φράσεις που βγάζουν τίτλους στις εφημερίδες: «Τα επόμενα χρόνια πρέπει να οδηγήσουμε την ΕΕ στην κατεύθυνση των Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης»· «Ο σεβασμός που οφείλουμε στα παιδιά μας επιβάλλει να δούμε τη δημοσιονομική μας κατάσταση με διαφορετικό τρόπο»· «Δεν είναι για τη Μέρκελ που πρέπει να μειώσουμε το χρέος, είναι για τα παιδιά μας»· «Ο αριθμός των μελών του Κοινοβουλίου στην Ιταλία είναι υπερβολικός»· «Οι φορολογικές δηλώσεις θα φτάνουν στους πολίτες προσυμπληρωμένες, είναι θέμα πολιτισμού»· «Κάθε σεντ που ξοδεύεται στη δημόσια διοίκηση θα φαίνεται στο Διαδίκτυο»· «Η ταυτότητα είναι η βάση της ενσωμάτωσης. Χωρίς ενσωμάτωση καμία χώρα δεν έχει μέλλον, η ταυτότητα δεν είναι το αντίθετο της ενσωμάτωσης».

«Αυτή είναι η στιγμή του θάρρους που δεν αποκλείει κανέναν και δεν δίνει άλλοθι σε κανέναν», ήταν η φράση με την οποία έκλεισε την ομιλία του ο Ματέο Ρέντσι προκειμένου να υπογραμμίσει το μέγεθος της πρόκλησης που καλούνται να αντιμετωπίσει ο ίδιος και η χώρα του. Αναλυτές επισήμαναν ότι ο νέος πρωθυπουργός της Ιταλίας έπαιξε αρκετές φορές το χαρτί της ηλικίας. Σε αυτό το πλαίσιο ερμηνεύεται η φράση «έχουμε τη βούληση να προσπαθήσουμε να πάμε κόντρα στο ρεύμα». Ακόμη πιο σαφής ήταν όταν δήλωσε ότι «εμείς δεν είμαστε εδώ για να πετύχουμε κάποιο ηλικιακό ρεκόρ ούτε για να πλουτίσουμε το βιογραφικό μας, αλλά για να μιλήσουμε με τη γλώσσα της ειλικρίνειας». Η υπενθύμιση του νεαρού της ηλικίας του, πάντως, συνοδεύθηκε από μια ξεκάθαρη ανάληψη της ευθύνης. «Εάν χάσουμε αυτή τη μάχη, το λάθος θα είναι αποκλειστικά δικό μου» τόνισε.

Οι σχέσεις με την Ευρώπη απασχόλησαν σημαντικό μέρος της ομιλίας του Ρέντσι. Ο ιταλός πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η χώρα του πρέπει να διαδεχθεί την Ελλάδα στην προεδρία της ΕΕ τον προσεχή Ιούλιο «έχοντας κάνει τα μαθήματά της», έχοντας δηλαδή προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για την αναθέρμανση της οικονομίας. «Κάποιοι θεωρούν ότι η Ευρώπη είναι η πηγή όλων μας των προβλημάτων. Για μένα και το κόμμα μου δεν είναι έτσι. Στην ευρωπαϊκή παράδοση βρίσκεται το καλύτερο κομμάτι της κοινωνίας μας» επισήμανε. Στη συνέχεια απέτισε φόρο τιμής στον Αλτιέρο Σπινέλι, ιδρυτή-πατέρα της ευρωπαϊκής ιδέας.

«Πρέπει να ακούσουμε τα μηνύματα που φθάνουν από τις λαϊκές αγορές με την ίδια προσοχή με την οποία ακούμε εκείνα των χρηματαγορών», ανέφερε ακόμη ο ιταλός πρωθυπουργός. Οι προτεραιότητες της κυβέρνησής του, όπως είπε, είναι η τόνωση της απασχόλησης, η μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος, η αλλαγή του εκλογικού νόμου και του δικαστικού συστήματος και η απάλειψη του «ταυτόσημου», όπως τον χαρακτήρισε, ρόλου της Βουλής και της Γερουσίας. «Κεντρική θέση στο έργο της κυβέρνησής μας θα καταλάβει η παιδεία» συμπλήρωσε.

Η κυβέρνηση του Ματέο Ρέντσι στηρίζεται από το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα, τη Νέα Κεντροδεξιά του Αντζελίνο Αλφάνο, την κεντρώα Επιλογή των Πολιτών και διάφορους άλλους μικρότερους σχηματισμούς. Οπως επισημαίνει η «Ρεπούμπλικα», ο Ρέντσι είναι ο ενδέκατος αρχηγός κυβέρνησης ή κράτους που προέρχεται από την Κεντροαριστερά στους «28» της Ευρώπης. Το πιθανότερο είναι, όμως, ότι θα δεχθεί τη μεγαλύτερη πίεση από τα αριστερά του, καθώς η ατζέντα που προωθεί βρίσκει αντίθετη σε πολλά σημεία την αριστερή πτέρυγα του κόμματός του. Ο ίδιος πάντως υποστηρίζει ότι ο ορίζοντας της κυβέρνησής του είναι η άνοιξη του 2018, οπότε είναι οι επόμενες εκλογές.

Ευρωπαϊκή ευκαιρία

Ως μια «μεγάλη ευκαιρία» για την Ιταλία περιέγραψε ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι την ανάληψη της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσηςτον προσεχή Ιούλιο