ΗΟμοσπονδία της Αυστραλίας δεν δίστασε να συμπεριλάβει δύο παιδιά με ελληνικές ρίζες, τον Νικ Κύργιο και τον Θανάση Κοκκινάκη, στην ομάδα του Ντέιβις Καπ που αγωνίστηκε εναντίον της Γαλλίας. Στο πρόσωπο των δύο πιτσιρικάδων οι Αυστραλοί βλέπουν τη νέα γενιά του τένις στη χώρα των καγκουρό.

Ο 19χρονος Νικ Κύργιος (Νο 162 στην παγκόσμια κατάταξη) γεννήθηκε στην Καμπέρα. Ο πατέρας του, Γιώργος, κατάγεται από τους Γεωργάνους, ένα ορεινό χωριό στον Νομό Ιωαννίνων. Η μητέρα του, Νορλάιλα, έχει γεννηθεί στην Ινδονησία.

Ο ίδιος πάντως δεν έχει επισκεφθεί ποτέ την Ελλάδα: «Δεν τα κατάφερα να έρθω ώς τώρα και δεν μπορώ να μιλήσω τη γλώσσα. Απλώς καταλαβαίνω ορισμένες φράσεις και λέξεις» λέει.

Στο πρόσφατο Οπεν της Αυστραλίας στη Μελβούρνη ηττήθηκε στον πρώτο γύρο από τον Γάλλο Περ στα πέντε σετ ύστερα από τρεις ώρες και 20 λεπτά. Ο Τύπος της Αυστραλίας τον χαρακτήρισε «μαχητή» και τον παρομοίασε με τον Μελ Γκίμπσον στην ταινία «Braveheart». «Αρνούνταν να παραδοθεί» έγραψαν χαρακτηριστικά.

«Το Οπεν της Αυστραλίας είναι το αγαπημένο μου τουρνουά Γκραν Σλαμ και ας έκανα την πρώτη μου νίκη στο Ρολάν Γκαρός» σημειώνει γελώντας.

Στο φημισμένο τουρνουά Γκραν Σλαμ στο Παρίσι ο Κύργιος αγωνίστηκε με κάρτα ελεύθερης συμμετοχής και απέκλεισε στον πρώτο γύρο τον Πάβελ Στέπανεκ για να αποκλειστεί στη συνέχεια από τον Κροάτη Τσίλιτς. Ο λόγος πάντως που έχει στην πρώτη θέση της προτίμησής του το τουρνουά της Μελβούρνης έχει να κάνει με την κατάκτηση του τίτλου στην κατηγορία τζούνιορ το 2013, με τη νίκη του στον τελικό επί του 18χρονου Θανάση Κοκκινάκη (Νο 394 στην παγκόσμια κατάταξη).

Αυτός δεν είναι ο μοναδικός τίτλος του. Λίγους μήνες αργότερα κατέκτησε το τρόπαιο στο διπλό της κατηγορίας τζούνιορ στο Γουίμπλεντον, αυτή τη φορά με συμπαίκτη τον Κοκκινάκη.

Πρόκειται για το δεύτερο ελληνόπουλο στο αυστραλιανό τένις. Ο Κοκκινάκης γεννήθηκε στην Αδελαΐδα και η οικογένειά του κατάγεται από την Πελοπόννησο (από την περιοχή της Πύλου ο πατέρας του Τρύφωνας, από την Αρκαδία η μητέρα του Παναγιώτα).

Ο αθλητής που τον ενέπνευσε ήταν ο –επίσης ελληνικής καταγωγής –Μαρκ Φιλιππούσης: «Θυμάμαι από μικρός την οικογένειά μου να παρακολουθεί τα παιχνίδια του στην τηλεόραση» λέει ο 18χρονος Θανάσης. Στο τελευταίο Οπεν της Αυστραλίας προκρίθηκε στον δεύτερο γύρο με τον θρίαμβο επί του Ολλανδού Σίσλινγκ, αλλά στη συνέχεια είχε τη σπουδαία εμπειρία να αντιμετωπίσει τον Ράφαελ Ναδάλ. «Η οικογένειά μου και οι φίλοι μου με κρατούν προσγειωμένο. Ολοι πατάμε στη γη και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει» είχε υποστηρίξει μιλώντας πριν από μερικές ημέρες στον Τύπο της Αυστραλίας.

Και οι δύο πάντως τρελαίνονται με το μπάσκετ, ο μεν Κύργιος θαυμάζει τους Μάικλ Τζόρνταν και Λεμπρόν Τζέιμς, ο δε Κοκκινάκης δηλώνει οπαδός των Λ.Α. Κλίπερς!

«Αν δεν έπαιζα τένις, σίγουρα θα ήμουν μπασκετμπολίστας με στόχο να αγωνιστώ στο ΝΒΑ» έχει πει ο Κοκκινάκης.