Η Βρετανία πρέπει να επιστρέψει τους ελληνικούς ιστορικούς θησαυρούς που έχει στην κατοχή της, δήλωσε το Σάββατο ο Τζορτζ Κλούνι, συντασσόμενος με το πάγιο αίτημα της Ελλάδας περί επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Από τη Γερμανία όπου βρίσκεται, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου, ο διάσημος ηθοποιός ρωτήθηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από ελληνίδα δημοσιογράφο, αν η Ελλάδα θα πρέπει να διεκδικήσει τα ιστορικά μνημεία της.

«Εχετε πολύ καλά επιχειρήματα για να στηρίξετε το αίτημα της επιστροφής στην Ελλάδα. Ισως δεν θα ήταν κακό να επιστρέφονταν. Νομίζω ότι είναι μια καλή ιδέα. Πιστεύω ότι θα ήταν ένα πολύ δίκαιο και πολύ ωραίο πράγμα. Ναι, νομίζω ότι είναι αυτό που πρέπει να κάνει (η Βρετανία»), απάντησε ο Τζορτζ Κλούνι.

Οταν του ζητήθηκε να κάνει μια πρόταση για το πώς θα μπορούσαν τα μνημεία να επιστραφούν, ο ηθοποιός απάντησε: «δεν είμαι και τόσο καλός στις προτάσεις».

Στη συνέχεια πρόσθεσε: «Υπάρχουν ακόμα πολλά έργα τέχνης που εξαφανίστηκαν σε πολέμους και που βρίσκονται σε υπόγεια σπιτιών ή κρυμμένα ή αγνοούνται. Χαίρομαι που αυτό το θέμα είναι πάλι στο επίκεντρο της συζήτησης, γιατί υπάρχει η ευθύνη του να επιστρέφεις πράγματα που δεν σου ανήκουν».

Ο Κλούνι έκανε τις επίμαχες δηλώσεις στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου για την προώθηση της νέας ταινίας του «Μνημείων άνδρες» (The Monuments Men).

Πρόκειται για μια πολεμική περιπέτεια η οποία αναφέρεται στην προσπάθεια μιας ομάδας ιστορικών και επιστημόνων των συμμαχικών δυνάμεων να πάρουν πίσω τους θησαυρούς των έργων τέχνης που έκλεψαν οι ναζιστές κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, προκειμένου να τα καταστρέψουν σε περίπτωση που χάσουν τον πόλεμο.

Μαζί του στο πάνελ της συνέντευξης Τύπου ήταν σχεδόν όλοι οι βασικοί ηθοποιοί του «Μνημείων άνδρες», ανάμεσα στους οποίους ο Ματ Ντέιμον, ο Τζον Γκούντμαν και ο Μπιλ Μάρεϊ.

Η ταινία θα κάνει πρεμιέρα στην Ελλάδα την Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου.