Τα φλέγοντα θέματα της οικονομίας βρέθηκαν στο επίκεντρο της σύσκεψης που είχε το Σάββατο στο Μέγαρο Μαξίμου ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Βαγγέλη Βενιζέλο και τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

Οπως δήλωσε ο κ. Στουρνάρας μετά το τέλος της σύσκεψης, ενημέρωσε τους κυρίους Σαμαρά και Βενιζέλο για τα αποτελέσματα του ταξιδιού του στη Φρανκφούρτη και συζήτησαν για θέματα γενικότερης οικονομικής πολιτικής.

Σχετικά με το θέμα της αμφισβήτησης του τρόπου υπολογισμού του πλεονάσματος από τηEurostat, ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα βγει σύμφωνα με τους κανόνες που υπάρχουν.

«Ο τρόπος που υπολογίζεται είναι πολύ πιο περιοριστικός από αυτόν τηςEurostat. Τα όργανα της ΕΕ θα χαρούν πολύ και όχι μόνο ο κ. Σαμαράς με το αποτέλεσμα που θα έχουμε σε λίγες ημέρες», ανέφερε ο υπουργός οικονομικών.

Μετά από άλλη σχετική ερώτηση πρόσθεσε πως «υπολογίζουμε με τον σωστό τρόπο και έχει ενημερωθεί και η τρόικα για αυτό. Δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση». Επ’ αυτου πηγές του υπουργείου Οικονομικών έκαναν λόγο για «τεχνική παρατήρηση» από τηEurostat.

Υπενθυμίζεται ότι ο επικεφαλής της Eurostat Βάλτερ Ραντερμάχερ δήλωσε ότι «δεν υπάρχουν ακόμη αξιόπιστοι αριθμοί για το έλλειμμα και το ύψος του χρέους για το 2013», τονίζοντας ότι μέχρι το τέλος Μαρτίου «όλα είναι καθαρές εικασίες». Ανέφερε μάλιστα ότι η υπηρεσία του «δεν υπολογίζει τους αριθμούς έτσι όπως θα το επιθυμούσε ο έλληνας Πρωθυπουργός Σαμαράς, αλλά όπως το προβλέπουν οι νόμοι και τα πρότυπα».

Δηλώσεις Βενιζέλου

Εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, ο Βαγγέλης Βενιζέλος ανέφερε: «Συζητήσαμε εκτενώς για την τρόικα. Το θέμα δεν είναι πότε θα έλθει η τρόικα, το θέμα είναι να γίνουν όλα αυτά που έχουμε πει. Και αυτό που έχουμε πει είναι να οριστικοποιηθεί η στροφή προς την οριστική έξοδο από την κρίση».

Σχολιάζοντας το θέμα που προέκυψε με τη Eurostat, ο κ. Βενιζέλος είπε: «Απάντησε ο υπουργός. Εμείς βγάζουμε τα εθνικά στοιχεία και θα τα επιβεβαιώσει και η Εurostat, όπως θα το επιβεβαιώσει και η τρόικα και οι πάντες».

Στη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου συζητήθηκαν θέματα πολιτικής επικαιρότητας, η επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα και οι διαπραγματεύσεις μαζί της, καθώς και οι εξελίξεις στο Κυπριακό.

Την προσεχή εβδομάδα ξεκινά η νέα φάση των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού με συνάντηση του Προέδρου της Κύπρου Ν. Αναστασιάδη με τον τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Ερογλου.

Πριν από τη συνάντηση με τον κ. Βενιζέλο ο Πρωθυπουργός είχε σύσκεψη με τον πρόεδρο της Βουλής Βαγγέλη Μεϊμαράκη και τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλο. Στη συνάντηση, κατά πληροφορίες, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την τοπική αυτοδιοίκηση και τις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.