Η Apple και η Google απέσυραν από τις διαδικτυακές πλατφόρμες τους ένα παιδικό παιχνίδι πλαστικής χειρουργικής και λιποαναρρόφησης ύστερα από θύελλα αντιδράσεων στο Διαδίκτυο. Η εφαρμογή Πλαστική Χειρουργική για την Μπάρμπι, που μέχρι προχθές ήταν διαθέσιμη και δωρεάν στο διαδικτυακά καταστήματα της Apple και της Google, παρακινούσε τους νεαρούς – άνω των εννέα – παίκτες να «πιάσουν» το νυστέρι. Στόχος του παιχνιδιού ήταν η μεταμόρφωση μιας «άτυχης, υπέρβαρης κοπέλας, η οποία δεν μπορεί να αδυνατίσει με καμία δίαιτα» (έτσι χαρακτηριζόταν στην περιγραφή) σε πιο λεπτή και όμορφη εκδοχή της. Επειτα από το «κόψιμο και ράψιμο» των ελαττωματικών σημείων της φιγούρας, ο παίκτης επιβραβευόταν με τη συγκριτική επίδειξη τών «πριν και μετά» εικόνων και ενθαρρυνόταν να ντύσει την καινούργια φιγούρα με ρούχα της μόδας.

Η εφαρμογή βρισκόταν για έναν μήνα στην κυκλοφορία, όταν η εταιρεία – κολοσσός αναγκάστηκε να την αποσύρει έπειτα από μαζική διαμαρτυρία στο twitter. Με την υποστήριξη 117.000 φίλων, η υπεύθυνη του αντισεξιστικού λογαριασμού Everyday Sexism Project Λόρα Μπέιτς παραπονέθηκε στην Apple για την «αποτρόπαια» εφαρμογή «που δείχνει στα κορίτσια ότι το μόνο πράγμα που έχει σημασία είναι να είσαι αδύνατη, ενώ ο μόνος τρόπος να το επιτύχεις είναι η πλαστική χειρουργική». Αλλά και ειδήμονες από τον κλάδο της πλαστικής χειρουργικής διαμαρτυρήθηκαν έντονα. «Η εφαρμογή, εκμεταλλευόμενη τη δημοφιλή φιγούρα της Μπάρμπι, απευθύνεται σε νεαρά ευάλωτα παιδιά τα οποία εκθέτει σε μια σεξιστική και ιδιαίτερα ανησυχητική νοοτροπία μη ρεαλιστικών προτύπων ομορφιάς. Αυτή η παράβλεψη της Apple ή της Google είναι τουλάχιστον αηδιαστική», επεσήμανε ο πρώην πρόεδρος της Βρετανικής Ομοσπονδίας Αισθητικών Πλαστικών Χειρουργών Νάιτζελ Μέρσερ.

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΧΡΗΜΑΤΩΝ. H Apple δέχθηκε άλλο ένα πλήγμα καθώς, σύμφωνα με απόφαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου, πρέπει να επιστρέψει σχεδόν 24 εκατομμύρια ευρώ σε γονείς που χρεώθηκαν για το κατέβασμα εφαρμογών από τα παιδιά τους χωρίς τη συγκατάθεσή τους.