Πρόκειται για μια ερώτηση η οποία εδώ και τρεις ημέρες βασανίζει τον κόσμο της υψηλής τεχνολογίας. Αναλυτές και δημοσιογράφοι, ακόμη και οικονομολόγοι, προσπαθούν να καταλάβουν γιατί η πανίσχυρη Google δαπάνησε περισσότερα από 3 δισεκατομμύρια δολάρια για να αγοράσει τη Nest Labs, μια εταιρεία η οποία κατασκευάζει θερμοστάτες που ενεργοποιούνται μέσω του Διαδικτύου. Γνωρίζοντας όμως ότι ένας από τους ιδρυτές της Nest Labs είναι ο Τόνι Φάντελ, πρώην αγαπημένο παιδί του Στιβ Τζομπς και ένας από τους πατέρες του iPοd και του iPhone, τότε η απάντηση στο ερώτημα που απασχολεί τη Σίλικον Βάλεϊ είναι απλή: η Google δαπάνησε τόσο πολλά χρήματα για να κερδίσει ακόμη περισσότερα. Πώς; Κατασκευάζοντας το έξυπνο σπίτι του μέλλοντος.

Απώτερος σκοπός του διαδικτυακού κολοσσού είναι η μελλοντική κυριαρχία του (και) στο αποκαλούμενο Internet of Things, Διαδίκτυο των Αντικειμένων. Η ιδέα αφορά τη δημιουργία ενός δικτύου ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών οι οποίες θα είναι συνδεδεμένες στο Διαδίκτυο και θα ελέγχονται μέσω των smartphones ενώ μέσω ειδικών λογισμικών θα «μαθαίνουν» τις όποιες συνήθειές μας και θα προγραμματίζουν τη λειτουργία τους ανάλογα.

Σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών Gartner Inc., το 2020 στο Διαδίκτυο θα είναι συνδεδεμένες περισσότερες από 26 δισεκατομμύρια συσκευές δίχως να υπολογίζονται οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, οι ταμπλέτες και τα smartphones. Οι συσκευές αυτές, αναφέρουν οι ειδικοί, θα συνομιλούν μέσω του Διαδικτύου μεταξύ τους καθώς και με τον ιδιοκτήτη τους ούτως ώστε να βελτιστοποιούν τη λειτουργία τους. Θα λειτουργούν, με λίγα λόγια, όπως ακριβώς λειτουργεί ο θερμοστάτης της Nest Labs, ο οποίος «μαθαίνει» να ζεσταίνει ή να ψύχει κατοικίες ανάλογα με τις ανάγκες των ιδιοκτητών τους.

Και αν σήμερα η εταιρεία, η οποία απασχολεί τριακόσιους εργαζόμενους, πέρα από έξυπνους θερμοστάτες έχει καταφέρει να κατασκευάσει και έξυπνους ανιχνευτές καπνού και μονοξειδίου του άνθρακα, αυτό δεν σημαίνει ότι στο μέλλον δεν θα μπορέσει να κατασκευάσει μια ολόκληρη σειρά έξυπνων οικιακών συσκευών. Ξυπνητήρια που θα μας ξυπνούν νωρίτερα αν οι δρόμοι έχουν κίνηση, φούρνους οι οποίοι θα ψήνουν το φαγητό ανάλογα με την ώρα αναχώρησής μας από την εργασία μας, συσκευές στις οποίες θα δίνουμε εντολές για να οργανώνουν καλύτερα τις ζωές μας.

«Αυτό που έχει σημασία δεν είναι τόσο η οικονομική συναλλαγή όσο η δυνατότητα που έχουμε να πραγματοποιήσουμε τα όνειρά μας χάρη στην Google», δήλωσε έπειτα από την εξαγορά της εταιρείας του ο Τόνι Φάντελ στο διαδικτυακό τεχνολογικό περιοδικό «The Verge». Οσον αφορά το κέρδος για την Google, αρχικά θα είναι εκπαιδευτικό, καθώς πολλοί αναλυτές θεωρούν πως ο διαδικτυακός κολοσσός εξαγόρασε τη Nest Labs για να αποκτήσει τις απαραίτητες γνώσεις για την καλύτερη αξιοποίηση των έξυπνων οικιακών συσκευών και κυρίως του τεράστιου όγκου πληροφοριών που θα διαχειρίζονται αυτές. Στο απώτερο μέλλον όμως και ελέγχοντας ένα μεγάλο τμήμα των δισεκατομμυρίων συσκευών που θα είναι συνδεδεμένες στο Διαδίκτυο, η Google θα έχει τη δυνατότητα να προωθεί ευκολότερα τις ψηφιακές διαφημίσεις, από τις οποίες προέρχονται τα περισσότερα από τα έσοδά της.

Η Μicrosoft

Στη μάχη για τον έλεγχο των έξυπνων συσκευών έχει εισέλθει και η Microsoft αναπτύσσοντας το HomeOs, ένα λειτουργικό σύστημα το οποίο ενσωματώνει τη λειτουργία των οικιακών συσκευών σε smartphones και ταμπλέτες

Κλειδαριέςκαι λάμπες

Στην αγορά σήμερα, εκτός από έξυπνα κινητά κυκλοφορούν επίσης έξυπνες κλειδαριές (Smart Lock της εταιρείας August) οι οποίες ελέγχονται διαδικτυακά και έξυπνες λάμπες (Strimlight της εταιρείας Awox) που αλλάζουν χρώμα και παίζουν μουσική