ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Σε όλες τις γερµανικές χριστουγεννιάτικες αγορές πουλάνε ψητά καραµελωµένα µήλα, ζεστό κόκκινο κρασί µε φλούδα πορτοκαλιών, µέλι και µπαχαρικά, λεµπκούχεν, µαλακά µπισκότα σε σχήµα καρδιάς αλλά και κριστστόλεν, ένα είδος τσουρεκιού µε ζαχαρωµένα φρούτα, σταφίδες, αµύγδαλα και καρύδια που παρασκευάζεται µε µικρές παραλλαγές σε όλη τη χώρα. Η πιο ενδιαφέρουσα εκδοχή του προέρχεται από τη Δρέσδη, όπου του προσθέτουν επίσης πάστα από πικραµύγδαλο (µάρτσιπαν).

Κριστστόλεν

Υλικά: 750 γραμμ. αλεύρι, 60 γραμμ. φρέσκια μαγιά, 175 ml γάλα, 120 γραμμ. καστανή ζάχαρη, 1 πρέζα αλάτι, 100 γραμμ. αμύγδαλα σε σκόνη, 375 γραμμ. μαλακό ανάλατο βούτυρο, 100 γραμμ. αμύγδαλα ψιλοκομμένα, 300 γραμμ. σταφίδες, 125 γραμμ. κράνμπερι, 200 γραμμ. αμυγδαλόπαστα (μάρτσιπαν), 125 γραμμ. βούτυρο και 125 γραμμ. ζάχαρη άχνη για επικάλυψη.

Εκτέλεση: Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι, ανοίγουμε μια τρύπα στο κέντρο, βάζουμε τη μαγιά, ρίχνουμε 1-2 κ.τ.σ. ζάχαρη, το μισό γάλα (πρέπει να είναι χλιαρό) και με ένα κουτάλι σπρώχνουμε λίγο αλεύρι από τα πλάγια ώστε να γίνει μια παχύρευστη ζύμη. Σκεπάζουμε και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 20-30 λεπτά. Ρίχνουμε την υπόλοιπη ζάχαρη και το γάλα και ζυμώνουμε, προσθέτουμε το αλάτι, την αμυγδαλόσκονη και το βούτυρο και ζυμώνουμε καλά με τα χέρια. Ξαναβάζουμε τη ζύμη στο μπολ, σκεπάζουμε και αφήνουμε σε ζεστό μέρος περίπου μία ώρα μέχρι να διπλασιαστεί. Προσθέτουμε αμύγδαλα, σταφίδες και κράνμπερι και ζυμώνουμε πάλι με τα χέρια. Πλάθουμε σε φρατζόλα και τοποθετούμε σε λαμαρίνα που έχουμε σκεπάσει με αντικολλητικό χαρτί. Την αφήνουμε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για άλλη μία ώρα. Πλάθουμε την αμυγδαλόπαστα με τα χέρια σε ρολό λίγο μικρότερο από το μήκος του στόλεν.

Με το χέρι, πιέζουμε την επιφάνεια του στόλεν κατά μήκος ώστε να χωριστεί (όχι μέχρι κάτω) σε δύο μέρη (1/3 και 2/3). Τοποθετούμε το ρολό της αμυγδαλόπαστας στην «τσέπη» που δημιουργήθηκε, σκεπάζουμε με το μεγαλύτερο κομμάτι, πιέζουμε καλά και του ξαναδίνουμε το σχήμα φρατζόλας. Τυλίγουμε το στόλεν σε αλουμινόχαρτο, όχι όμως πολύ σφιχτά ώστε να έχει χώρο να φουσκώσει λίγο ακόμη και το αφήνουμε για άλλα 20 λεπτά. Το ψήνουμε τυλιγμένο για 50 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς. Σβήνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε άλλα 10 λεπτά πριν το βγάλουμε. Λειώνουμε το βούτυρο. Αλείφουμε το ζεστό στόλεν με λειωμένο βούτυρο και το πασπαλίζουμε με άχνη. Επαναλαμβάνουμε μέχρι να τελειώσουν η ζάχαρη και το βούτυρο. Οταν κρυώσει τελείως το τυλίγουμε καλά με αλουμινόχαρτο και το αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου τουλάχιστον μία εβδομάδα πριν το κόψουμε.

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

Αυτή την εποχή οι Αυστραλοί έχουν καλοκαίρι και γιορτάζουν τα Χριστούγεννα στις παραλίες, κάνουν μπάρμπεκιου με γαλοπούλες, γαρίδες και θαλασσινά και τρώνε ένα αέρινο γλυκό που ακούει στο όνομα της διάσημης χορεύτριας Πάβλοβα. Στη χριστουγεννιάτικη εκδοχή του θυμίζει χιόνι πασπαλισμένο με λαμπερούς σπόρους ροδιού και κατακόκκινο σιρόπι.

Πάβλοβα

Υλικά: 8 μεγάλα αυγά, μόνο τα ασπράδια, μία πρέζα αλάτι, 500 γραμμ. 2 φλ. ζάχαρη άχνη, 1 κ.τ.σ. κορνφλάουρ, 2 κ.τ.γ. λευκό ξίδι, 1 κ.τ.γ. ροδόνερο, 2 ρόδια, χυμός ½ λεμονιού (1 ½ κ.τ.σ.), 500 ml (2 φλ.) κρέμα γάλακτος.

Εκτέλεση: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Σε μια λαμαρίνα απλώνουμε αντικολλητικό χαρτί και σχεδιάζουμε με μολύβι έναν κύκλο διαμέτρου 20 εκ. Χτυπάμε τα ασπράδια μαζί με το αλάτι μέχρι να γίνουν απαλή μαρέγκα. Με ένα κουτάλι προσθέτουμε σιγά σιγά τη ζάχαρη και συνεχίζουμε να χτυπάμε, μέχρι να γίνει η μαρέγκα σφικτή και λαμπερή. Πασπαλίζουμε το κορνφλάουρ, το ξίδι και το ροδόνερο και διπλώνουμε απαλά να ενσωματωθούν με τη μαρέγκα. Την αδειάζουμε πάνω στον κύκλο και με μια σπάτουλα ισιώνουμε την επιφάνεια. Βάζουμε τη λαμαρίνα στον φούρνο και χαμηλώνουμε αμέσως τη θερμοκρασία στους 140 βαθμούς. Ψήνουμε για 1 ώρα και 3/4, σβήνουμε τον φούρνο και αφήνουμε μέσα τη μαρέγκα να κρυώσει με την πόρτα ανοιχτή. Στύβουμε και σουρώνουμε τον χυμό μισού ροδιού, το ρίχνουμε σε ένα κατσαρολάκι μαζί με τον χυμό λεμονιού και το βάζουμε να βράσει για λίγα λεπτά σε χαμηλή φωτιά μέχρι να πήξει ελαφρά. Απομακρύνουμε από τη φωτιά. Χτυπάμε την κρέμα μέχρι να γίνει σαντιγί. Αφαιρούμε το χαρτί από τη βάση της μαρέγκας, τη σκεπάζουμε με την κρέμα, ρίχνουμε τους σπόρους των ροδιών και από πάνω το σιρόπι και σερβίρουμε αμέσως.

ΙΤΑΛΙΑ

Τα καρµπόνε ντόλτσε, γλυκάκια που µοιάζουν µε κάρβουνα και τα µοιράζει στα «κακά» παιδιά η γριά µάγισσα Μπεφάνα, είναι µια παλιά παράδοση. Στη γειτονική µας χώρα, ετοιµάζουν επίσης πολλά διαφορετικά µπισκοτάκια, τα στρουφόλι που µοιάζουν µε λουκουµάδες µε µέλι αλλά και γλυκά ψωµιά όπως τα πανφόρτε, παν ντόλτσε και πανετόνε, µιλανέζικη λιχουδιά που χρονολογείται από τον 16ο αιώνα.

Τράιφλ με πανετόνε, μούρα και κρέμα

Υλικά: 400 γραμμ. πανετόνε κομμένο σε κύβους 3 εκ., 150 ml γλυκό κρασί, 2 καλαθάκια (250 γρ.) φρέσκα ράσμπερι, 500 γραμμ. φρέσκια ρικότα, 60 γραμμ. 1/3 φλ. ζάχαρη άχνη, 600 ml κρέμα γάλακτος, 30 γραμμ. ψιλοκομμένα ανάμεικτα ζαχαρωμένα φρούτα (π.χ. κεράσια, ανανάς, τζίντζερ), για διακόσμηση: λίγα ράσμπερι και μία μπάρα δημητριακών κράμπερι τριμμένη.

Εκτέλεση: Ρίχνουμε το μισό πανετόνε σε ένα μεγάλο διάφανο μπολ σερβιρίσματος, ραντίζουμε με το μισό κρασί και ρίχνουμε τα μισά ράσμπερι. Με το μίξερ χειρός χτυπάμε τη ρικότα με την άχνη και τη μισή κρέμα και αδειάζουμε το μείγμα πάνω από τα φρούτα. Συνεχίζουμε με το υπόλοιπο πανετόνε, τα φρούτα και ραντίζουμε με το κρασί. Χτυπάμε την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος μέχρι να γίνει απαλή σαντιγί, προσθέτουμε τα ζαχαρωμένα φρούτα και αδειάζουμε πάνω από το γλυκό. Διακοσμούμε με λίγα φρέσκα ράσμπερι και τρίμματα δημητριακών.

l Το πανετόνε μπορεί να αντικατασταθεί με τσουρέκι, κέικ ή μπριός κομμένα σε κύβους και το γλυκό κρασί με χυμό μήλου ή κράνμπερι αν θέλετε γλυκό χωρίς αλκοόλ.