Τα σφοδρά πυρά των δημάρχων Αθηναίων και Θεσσαλονίκης δέχθηκε το υπουργείο Εσωτερικών για τη λίστα του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Λεωνίδα Γρηγοράκου σχετικά με τη διαδημοτική κινητικότητα.

Συγκεκριμένα, οΔήμος Θεσσαλονίκης δεν δέχεται τη λίστα του υπουργείου Εσωτερικών για τους 321 εργαζόμενους σ’ αυτόν που θεωρούνται πλεονάζον προσωπικό και σύμφωνα με το υπουργείο πρέπει να μετακινηθούν σε άλλους δήμους, υπογράμμισε σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης.

Σχετικά με την επιστολή που απέστειλε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Λεωνίδας Γρηγοράκος προς τους δήμους της χώρας, οι οποίοι εκτιμάται ότι πρέπει να ενταχθούν στη διαδημοτική κινητικότητα, ο κ. Μπουτάρης τόνισε ότι ο δήμος δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει αν φύγουν οι εργαζόμενοι που θεωρούνται πλεονάζον προσωπικό από το ΥΠΕΣ.

Υπογράμμισε δε, ότι, «όχι μόνο δεν μας περισσεύουν (εργαζόμενοι), αλλά μας λείπουν κιόλας άτομα».

Σύμφωνα με τον δήμαρχο, η λίστα με τα άτομα που θεωρούνται πλεονάζον προσωπικό συντάχθηκε βάσει στοιχείων Ιουνίου 2013, χωρίς να υπολογίζονται οι περίπου 100 συνταξιοδοτήσεις που έγιναν τους τελευταίους μήνες, οι 180 δημοτικοί αστυνομικοί και οι 160 σχολικοί φύλακες που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα.

Η αντίδραση του δήμου στη λίστα οφείλεται και στο μαθηματικό τύπο που υπολογίζει το πλεονάζον προσωπικό, καθώς σύμφωνα με τον δήμαρχο, δεν μπορεί να εφαρμόζεται ο ίδιος τύπος για όλους τους δήμους.

Ο κ. Μπουτάρης επεσήμανε ότι ο δήμος θα κάνει τις παρατηρήσεις του και θα τις αποστείλει – το συντομότερο δυνατόν – στο υπουργείο Εσωτερικών και πρόσθεσε ότι «δεν ακούνε τον δήμο τι λέει, τι θέλει. Αποφασίζουν τι θέλουν αυτοί. Έχουμε ήδη υποδείξει βάσει του οργανογράμματος που έχουμε στείλει αλλά πολλές φορές στέλνεις πράγματα στο υπουργείο και μπαίνουν στο συρτάρι».

Την αντίδρασή του στην επιστολή Γρηγοράκου εξέφρασε, το μεσημέρι της Τετάρτης, λίγο πριν από την έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Αθήνας, και ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης:

«Δυστυχώς, για μια ακόμη φορά, μετά από επανειλημμένες στοχευμένες «διαρροές», επιστολή του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών επικαλείται «μελέτη» (για την ακρίβεια απόσπασμα «μελέτης»), με την οποία αποφασίζεται ότι στον μεγαλύτερο δήμο και πρωτεύουσα της χώρας, περισσεύουν 667 υπάλληλοι.

» Το πρώτο εντυπωσιακό είναι ότι η εν λόγω μελέτη επικαλείται παρωχημένα στοιχεία (Ιούνιος 2013), παρ’ όλο που το υπουργείο Εσωτερικών ενημερώνεται καθημερινά για τη δύναμη κάθε δήμου. Επιπλέον όμως, τα στοιχεία είναι και λανθασμένα, καθώς στην επιστολή περιλαμβάνονται ειδικότητες, που το ίδιο το υπουργείο έχει ήδη θέσει σε κινητικότητα (π. χ. σχολικοί φύλακες), καθώς και άλλες «αδιευκρίνιστες» ειδικότητες.

» Επιπλέον, η συγκεκριμένη «μελέτη» θεωρεί ως μόνιμο προσωπικό τους συμβασιούχους, αν και εργάζονται βάσει ασφαλιστικών μέτρων και για τους οποίους η δικαστική απόφαση εκκρεμεί και αναμένεται από μέρα σε μέρα. Περιλαμβάνεται επίσης και το εποχικό προσωπικό, όπως για παράδειγμα εκείνο των κατασκηνώσεων του Δήμου Αθηναίων. Αποκορύφωμα της προχειρότητας είναι ότι αγνοείται το γεγονός ότι ο Δήμος Αθηναίων είναι από το 1834, πρωτεύουσα του νομού Αττικής, καθώς επίσης και πρωτεύουσα της χώρας. Αλλιώς δεν εξηγείται το γιατί εξαιρείται από την επιπλέον σχετική μοριοδότηση, της οποίας τυγχάνουν οι πρωτεύουσες όλων των άλλων νομών.

Κατά και ο Κακλαμάνης

Νωρίτερα το πρωί, με αφορμή το θέμα που προέκυψε σχετικά με τη στελέχωση του Δήμου της Αθήνας, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Αθήνα, Πόλη της Ζωής μας», Νικήτας Κακλαμάνης, έκανε γνωστό ότι είχε επικοινωνία με τον κ. Γρηγοράκο, στον οποίο επεσήμανε ότι χρησιμοποιώντας στοιχεία του Ιουνίου του 2013 προέκυψαν λανθασμένα στοιχεία, μια και από τότε έχουν επέλεθει αλλαγές (συνταξιοδοτήσεις, αποχώρηση 1.000 δημοτικών αστυνομικών και 315 σχολικών φυλάκων).

Παράλληλα ο κ. Κακλάμανης κάλεσε τον κ. Γρηγοράκο να προχωρήσει σε άμεση διόρθωση, προειδοποιώντας ότι «σε διαφορετική περίπτωση θα αντιδράσουμε, συμπαραστεκόμενοι στους εργαζόμενους του Δήμου της Αθήνας».