Σε μια προσπάθεια να εκτονώσει την πολιτική και κοινωνική κρίση, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς, θα συναντηθεί με τους τρεις προκατόχους του στην ηγεσία της χώρας, προκειμένου να συζητήσουν την κατάσταση.

Συγκεκριμένα, στη συνάντηση θα λάβουν μέρος οι πρόεδροι Λεονίντ Κράβτσουκ (1991-1994), Λεονίντ Κούτσμα (1994-2005) και Βίκτορ Γιουσένκο (2005-2010).

Ο ευρωπαϊστής Γιουσένκο ήταν αντίπαλος του νυν προέδρου στις εκλογές του 2004 και τελικά ήρθε στην εξουσία, όταν τη χώρα σάρωσε η λεγόμενη «Πορτοκαλί Επανάσταση».

Όμως η επανάσταση εκείνη απογοήτευσε εξίσου τους πολίτες της χώρας.

Η εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον θα βρεθεί την Τρίτη και την Τετάρτη στο Κίεβο, σε μια προσπάθεια διευθέτησης της πολιτικής κρίσης στη χώρα.

Η Άστον θα συναντηθεί με όλες τις πλευρές, κυβέρνηση, αντιπολίτευση και κοινωνία των πολιτών σε μια προσπάθεια εξεύρεσης πολιτικής λύσης, δήλωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με πρωτοβουλία της οποίας θα πραγματοποιηθεί η επίσκεψη.

«Δεν πρόκειται για επίσημη διαμεσολάβηση, η ΕΕ δεν ισχυρίζεται ότι θα επιλύσει την κρίση, ένα έργο που ανήκει στις ουκρανικές πολιτικές δυνάμεις» τόνισε η ίδια εκπρόσωπος.

Την Κυριακή, διαδηλωτές αποκαθήλωσαν το άγαλμα του Λένιν στο κέντρο του Κιέβου, θέλοντας να διαμαρτυρηθούν για τις ρωσικές πιέσεις προς την Ουκρανία για μη υπογραφή της συμφωνίας με την ΕΕ.

Οι ίδιοι δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις δυναμικές διαδηλώσεις στο κέντρο του Κιέβου, παρά την αστυνομική καταστολή.

Μάλιστα, σήμερα Τρίτη λήγει και το τελεσίγραφο που έχουν δώσει στον πρόεδρο να παραιτηθεί και να προκηρύξει εκλογές.

Ανησυχούν οι ΗΠΑ

Ο αμερικανός αντιπρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία του για την πιθανότητα της βίας στην Ουκρανία, στη διάρκεια τηλεφωνικής του ομιλίας με τον Βίκτορ Γιανούκοβιτς.

«Σημείωσε ότι η βία δεν έχει θέση σε μία δημοκρατική κοινωνία και δεν συμβαδίζει με την στρατηγική μας σχέση» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Τζο Μπάιντεν.

«Ο αντιπρόεδρος επαναβεβαίωσε την ισχυρή στήριξη των ΗΠΑ για τις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της Ουκρανίας και καλωσόρισε την υπόσχεση του Γιανούκοβιτς να ακολουθήσει αυτό τον δρόμο» προσθέτει η ανακοίνωση.