Με στόχο την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας, την απασχόληση και την καταπολέμηση της φτώχειας θα κατευθυνθεί το ποσό των 20,8 δισ. ευρώ του νέου ΕΣΠΑ για την περίοδο 2014-2020. Αυτό δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης παρουσιάζοντας χθες την πρόταση που έστειλε στην ΕΕ η Ελλάδα για έγκριση, η οποία αφορά την αρχιτεκτονική που θα έχει το νέο ΕΣΠΑ. To νέο ΕΣΠΑ εκτιμάται ότι θα συνεισφέρει στην ελληνική οικονομία 640.000 νέες θέσεις εργασίας ενώ περίπου 48 δισεκατομμύρια ευρώ θα είναι η προστιθέμενη αξία στο ΑΕΠ. Οι προβλέψεις αυτές προκύπτουν από τη μελέτη της McKinsey η οποία, μαζί με τις μελέτες του ΙΟΒΕ και του ΚΕΠΕ, ελήφθη υπόψη κατά την κατάρτιση της τελικής πρότασης που απέστειλε χθες στην ΕΕ η Ελλάδα για την αρχιτεκτονική του ΕΣΠΑ 2014-2020.

«Κάθε διαθέσιμο ευρώ του νέου ΕΣΠΑ θα αξιοποιηθεί σε δράσεις προστιθέμενης αξίας και κλάδους με συγκριτικά πλεονεκτήματα, περιορίζοντας τις συνέπειες τη κρίσης και ενισχύοντας την κοινωνική συνοχή», δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης. Μάλιστα, όπως είπε, για πρώτη φορά δημιουργείται επιτελική ομάδα ΕΣΠΑ σε κάθε υπουργείο, τόσο για τον σχεδιασμό όσο και για την ευθύνη της υλοποίησης των προγραμμάτων ώστε να μην υπάρχουν καθυστερήσεις και οι δράσεις να είναι στοχευμένες. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, η τελική έγκριση από την ΕΕ αναμένεται στο τέλος Φεβρουαρίου του 2014.

Η αρχιτεκτονική του νέου ΕΣΠΑ εστιάζει σε τέσσερα εθνικά προγράμματα και στο πρόγραμμα για τις περιφέρειες. Τα Εθνικά Επιχειρησιακά Προγράμματα είναι:

n Ανταγωνιστικότητα, επιχειρηματικότητα και καινοτομία ύψους 3,8 δισ. ευρώ, όπου θα δοθεί έμφαση στους τομείς: logistics, τουρισμού γενικά αλλά και σε ειδικές μορφές τουρισμού, Υγείας (φαρμακευτικά προϊόντα, τουρισμός Υγείας, υπηρεσίες Υγείας), αγροτοδιατροφικός, τεχνολογίες (πληροφορική και επικοινωνίες), παραγωγή και εξοικονόμηση ενέργειας, δημιουργικές βιομηχανίες.

n Μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα ύψους 400 εκατ. ευρώ με στόχο την αντιμετώπιση των προβλημάτων οργάνωσης του Δημοσίου, τον εκσυγχρονισμό των δικαστηρίων, δράσεις για τη διαχείριση της μετανάστευσης και την αναδιοργάνωση των δομών Υγείας.

n Περιβάλλον και μεταφορές, ύψους 3,7 δισ. ευρώ, που αφορά μεταξύ άλλων τη διεύρυνση του διευρωπαϊκού οδικού και σιδηροδρομικού δικτύου, την επέκταση του μετρό της Αθήνας και την κατασκευή του μετρό Θεσσαλονίκης καθώς και τη διαχείριση αποβλήτων

n Αντιμετώπιση της κρίσης (Εκπαίδευση, κατάρτιση και απασχόληση), ύψους 2 δισ. ευρώ.