Η έλλειψη σεξ οδηγεί σε πρόωρο θάνατο –τουλάχιστον τις φρουτόμυγες. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν αμερικανοί επιστήμονες που δημοσιεύουν την έρευνά τους στην επιθεώρηση «Science». Συγκεκριμένα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι αρσενικές μύγες που στερούνταν το σεξ ζούσαν μέχρι και 40% λιγότερο. Αντίθετα, όσες αφήνονταν ελεύθερες να ζευγαρώσουν με θηλυκές μύγες, ζούσαν περισσότερο και καλύτερα, με πολύ λιγότερο στρες.

Στο πείραμα, οι μύγες τοποθετήθηκαν δίπλα σε γενετικά τροποποιημένα αρσενικά, που είχαν μεταλλαχθεί για να παράγουν θηλυκές ορμόνες του σεξ. Οταν απελευθερώνονται οι φερομόνες από τα θηλυκά, οι αρσενικές μύγες διεγείρονται και αποζητούν το σεξ. Μόνο που στο πείραμα οι ορμόνες προέρχονταν από αρσενικές μύγες και έτσι δεν μπορούσαν να ζευγαρώσουν. Ως αποτέλεσμα, παρουσίαζαν αύξηση στα επίπεδα του στρες, μείωση του λίπους στο σώμα τους και τελικά πέθαιναν.

«Παρατηρήσαμε ότι φαίνονταν πολύ άρρωστες λίγο μετά την απελευθέρωση των ορμονών», λέει ο Σκοτ Πλέτσερ από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν και συγγραφέας της εργασίας. Η κοινή φρουτόμυγα ζει μόλις 60 ημέρες. Θεωρείται ιδανική για να μελετούν οι επιστήμονες τη διαδικασία της γήρανσης, καθώς τα γονίδια που καθορίζουν τη διάρκεια της ζωής της μοιάζουν πολύ με αυτά του ανθρώπου.

Η ομάδα των ερευνητών ανακάλυψε ότι σημαντικό ρόλο παίζει μία χημική ουσία του εγκεφάλου που ονομάζεται νευροπεπτίδιο F (NPF). Τα επίπεδά του αυξάνονται όταν οι μύγες εκτίθενται στη φερομόνη αλλά δεν έχουν τη δυνατότητα να ζευγαρώσουν. Το σεξ διατηρεί τα επίπεδα του νευροπεπτιδίου σε φυσιολογικά επίπεδα, αλλά όταν παραμένουν υψηλά, οι συνέπειες μπορεί να αποβούν μοιραίες.