Αν η τύχη βοηθάει τους τολμηρούς, η επιμέλεια βοηθάει αυτούς που στην εποχή της κραυγής επιλέγουν τον ψίθυρο. Ενας τραγουδοποιός, των νυχτερινών σκηνών της διασκέδασης, φουλάρει τα βράδια ένα μαγαζί «άοπλος» από επικοινωνιακά τρικ. Και τις ημέρες δουλεύει ως φυσικοθεραπευτής με βασικό όπλο τις συνεχείς μετεκπαιδεύσεις του

«Ξεκούφανέ τους με τη σιωπή σου!». Αυτή τη συμβουλή λέγεται ότι έδινε στους πελάτες της μια θρυλική ατζέντισσα του Χόλιγουντ. Ο Γιώργος Τεντζεράκης φαίνεται ότι ακολουθεί αυτήν τη συμβουλή από ένστικτο. Και όχι με πρόθεση να ξεκουφάνει κάποιον. Απλώς, κρίνοντας εκ του αποτελέσματος, αποδεικνύει πόσο δίκιο είχε η ατζέντισσα. Και στη δική του περίπτωση η σιωπή, με την έννοια των χαμηλών τόνων, αποδεικνύεται, αν όχι ακριβώς χρυσός, αρκετά προσοδοφόρα. Κάτι όχι άμοιρο σημασίας όταν βρισκόμαστε στον πέμπτο χρόνο μιας βαθιάς οικονομικής κρίσης.

Αν τον ρωτήσεις ποια είναι η δουλειά του θα σου απαντήσει η φυσικοθεραπεία. Θα σπεύσει να προσθέσει, ωστόσο, ότι η μεγάλη του αγάπη είναι η μουσική. Καταφέρνει όμως όχι μόνο να είναι το ίδιο συνεπής και προς την «επίσημη σύζυγο» και προς την «παθιασμένη ερωμένη», αλλά να τις υπηρετεί και τις δύο με την αφοσίωση και την ευλάβεια που ένας άντρας δείχνει ίσως μόνο στη μητέρα του.
ΧΩΡΙΣ ΤΑ ΛΟΥΣΑ. Γεννήθηκε στις 4 Μαΐου 1981 στην Αθήνα και μεγάλωσε στις γειτονιές της την εποχή ακριβώς που η πόλη απεκδύετο τη βαλκανική περιβολή της για να φορέσει το ευρωπαϊκό της outfit. Του Γιώργου Τεντζεράκη όμως, από τότε που ήταν μικρό παιδί, δεν του άρεσαν τα πολλά λούσα. Στα σώματα, τις ψυχές και τις συμπεριφορές. Ακόμη και όταν άρχισε να μαθαίνει κιθάρα στα 10 του χρόνια δεν ονειρευόταν καριέρα τραγουδιστή στις πίστες, που ήδη είχαν αρχίσει να γεμίζουν με λουλούδια και με τα μεροκάματα μιας ολόκληρης εβδομάδας για λίγες ώρες ψευδεπίγραφης «μεγάλης ζωής». Από σπόντα εμφανίστηκε για πρώτη φορά στα 17 του σε ένα μαγαζί στο Παγκράτι, τον Γάντζο. «Μου φάνηκε πολύ περίεργο ότι πληρώθηκα για να κάνω αυτό που αγαπούσα. Δηλαδή να παίζω κιθάρα και να τραγουδάω. Το έβλεπα ως έναν τρόπο να βγάζω χρήματα όσο σπούδαζα και παράλληλα να μοιράζομαι τα τραγούδια με κόσμο».
Εκείνη την εποχή φοιτούσε στο Παπαστράτειο Τεχνικό Λύκειο ως βοηθός μικροβιολόγου και στη συνέχεια στο ΤΕΙ Φυσικοθεραπείας Αθήνας απ' όπου αποφοίτησε το 2004. Από τότε και μέχρι σήμερα, μουσική και φυσικοθεραπεία όχι μόνο ισορροπούν στην καθημερινότητά του, αλλά εξελίσσονται παράλληλα.
Φέτος, σε έναν από τους πιο δύσκολους χειμώνες στη λεγόμενη νυχτερινή διασκέδαση, γεμίζει τα Σαββατοκύριακα, από τις 20 Σεπτεμβρίου, ένα μαγαζί-θεσμό της Αθήνας, τον Σταυρό του Νότου, ουσιαστικά μόνος του αφού στο πρόγραμμα συμμετέχει με τη νεανική μπάντα House Band. Και θα συνεχίσουν έτσι μέχρι το Πάσχα. Σε άλλες εποχές αυτό θα ήταν μια «ψιλοεπιτυχία». Οταν όμως μεγάλα και δουλεμένα ονόματα της μουσικής δεν ρισκάρουν live εμφανίσεις ούτε καν για λίγα Παρασκευοσάββατα, αξιολογείται ως μια μεγάλη επιτυχία που μοιάζει να έχει έρθει από το πουθενά.
Το πουθενά είναι η αποστασιοποίησή του από το λεγόμενο σταρ σίστεμ - που πλέον αναδεικνύει σταρ της μιας σεζόν ενώ έχει ξεχαρβαλωθεί και το σίστεμ. Ωστόσο, όντας νέος και ευειδής, θα μπορούσε να είχε βρει τον χώρο του στα ιλουστρασιόν περιοδικά, στα πρωινάδικα και τα μεσημεριανάδικα της τηλεόρασης, στα φλας των παπαράτσι. Συνειδητά έμεινε εκτός γιατί, όπως λέει: «Δεν μπορώ να πουλήσω τα ιδανικά και τα πιστεύω μου μόνο και μόνο για να κάνω μεγαλύτερα πράγματα. Θέλω να κάνω αυτό που κάνω και να κοιμάμαι ήσυχα».
Ανήκει στον χώρο του λεγόμενου έντεχνου τραγουδιού και άρχισε να εμφανίζεται στις μουσικές σκηνές πριν από δέκα χρόνια, κλείνοντας μάλιστα αυτήν την πρώτη δεκαετία στο ίδιο μαγαζί από το οποίο ξεκίνησε, τον Σταυρό του Νότου. Εχει συνεργαστεί με καλλιτέχνες όπως ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου (με τον οποίο έχει τραγουδήσει ντουέτο την μπαλάντα «Μελίνα»), ο Γεράσιμος Ανδρεάτος, ο Γιάννης Ζουγανέλης, ο Γιώργος Παπαδόπουλος, ο Γιώργος Σαμπάνης κ.ά. Στα δύο άλμπουμ που έχει κυκλοφορήσει έχουν γράψει τραγούδια, εκτός από τον ίδιο, η Σοφία Βόσσου, ο Μάνος Ξυδούς, η Τασούλα Θωμαΐδου, ο Θάνος Παπανικολάου. Το 2010 συμμετείχε στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό τραγουδιού Eurovoice, εμπειρία μάλλον απογοητευτική όσον αφορά τις συνθήκες αυτού καθαυτού του διαγωνισμού και όχι τη συμμετοχή του κόσμου που τον είχε τότε συγκινήσει.
Επειδή όμως χωρίς κανένα ταμπού ξεκρεμάει από τον ώμο του την κιθάρα για να φορέσει την ιατρική μπλούζα του, όσα χρήματα έβγαζε από τη μουσική όλα αυτά τα χρόνια τα επένδυε στις σπουδές του στη Φυσικοθεραπεία. Και τα δύο τα συνδύασε στην ερευνητική εργασία του με θέμα «Αξιολόγηση της ιδεοδεκτικότητας της άκρας χείρας σε μουσικούς». Πήρε τον τίτλο του manual therapist (διά χειρός θεραπευτή) ύστερα από τετραετείς σπουδές της σχολής Maitland, ενώ έχει επίσης παρακολουθήσει σεμινάρια για διάφορες τεχνικές με σκοπό την πληρέστερη αντιμετώπιση στη θεραπεία. Για παράδειγμα, διά χειρός θεραπεία των μυοπεριτοναϊκών σπασμών, λύση των μυοπεριτοναϊκών σπασμών με τη χρήση ξηράς βελόνης, μυοσκελετικό βελονισμό, medical taping. Παρακολούθησε επίσης τον κύκλο σπουδών για τη θεραπευτική άσκηση  Gyrokinesis, ενώ από πέρυσι άρχισε το πενταετές πρόγραμμα σπουδών της γερμανικής σχολής Οστεοπαθητικής. Επίσης αυτήν την εποχή, σε συνεργασία με κορυφαία εταιρεία, ετοιμάζει ένα περί οστεοπαθητικής application για ταμπλέτες και έξυπνα κινητά.
Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΠΑΤΡΙΔΑ. «Θέλω να ξέρω πώς βγαίνουν τα λεφτά», έλεγε μέχρι πριν από λίγους μήνες. «Εχει τύχει να πάρω αρκετά χρήματα από τη μουσική, αλλά θέλω επίσης να ξέρω ότι μπορώ, σε μία περίοδο που δεν έχω τις προτάσεις που θέλω, να πω "όχι". Τότε θα δουλέψω ως φυσικοθεραπευτής». Οι συγκυρίες όμως του έκλεισαν το μάτι και έτσι φέτος ο Γιώργος Τεντζεράκης (αν και ντρέπεται, με τη φυσική συστολή που τον διακρίνει, να το λέει λόγω των συνθηκών που επικρατούν στην αγορά εργασίας) έχει δύο full time jobs: μουσικός και φυσικοθεραπευτής.
Τη δουλειά άλλωστε δεν τη φοβήθηκε ποτέ. Στη Σύρο, την οποία έχει επιλέξει από πολύ μικρός για δεύτερη πατρίδα του (η καταγωγή του είναι από την Αργαλαστή του Πηλίου), σχεδόν μόνος του, με τα χέρια του, έχτισε το σπίτι του που μοιάζει απρόσιτο έτσι όπως κρέμεται στην πλαγιά ενός λόφου. Εκεί περνά τις ημέρες του καλοκαιριού. Αλλες τραγουδάει σε μικρά κλαμπ του νησιού και άλλες ξανοίγεται με τη βάρκα του και «χάνεται» μόνος του στο Αιγαίο ψαρεύοντας. Γιατί έχει καταφέρει να αναδείξει τις δημιουργικές και παραγωγικές όψεις της μοναχικότητας.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από