Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι σε συνέντευξή του, η οποία δημοσιεύεται σήμερα στη γερμανική εφημερίδα Bild, παραδέχεται ότι υπάρχουν εντάσεις στις σχέσεις με τη Γερμανία, το μεγαλύτερο εταίρο των ΗΠΑ, εξαιτίας των κατηγοριών για κατασκοπεία, ωστόσο διαβεβαιώνει ότι οι δυο σύμμαχοι θα διατηρήσουν μια ισχυρή σχέση.

Υπό την πίεση βουλευτών, η γερμανική κυβέρνηση μελετά τώρα την πιθανότητα να καταθέσει στη Μόσχα για την υπόθεση αυτή ο πρώην σύμβουλος των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών Εντουαρντ Σνόουντεν.

Ο Σνόουντεν αποκάλυψε στον Τύπο έγγραφα σύμφωνα με τα οποία οι ΗΠΑ παρακολουθούσαν το κινητό τηλέφωνο της γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ.

«Χωρίς αμφιβολία η κατάσταση αυτή οδήγησε σε ένταση με τη Γερμανία και τους Γερμανούς», υπογραμμίζει ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

«Ωστόσο, η σχέση μας είναι ισχυρή και θα παραμείνει ισχυρή. Στις δύσκολες στιγμές, οι φίλοι συνεργάζονται με ειλικρίνεια και αμοιβαίο σεβασμό και η Γερμανία είναι από τους μεγαλύτερους φίλους των ΗΠΑ και από τους πιο σημαντικούς συμμάχους μας», δήλωσε ο Τζον Κέρι.

Χαρακτηρίζοντας τη γερμανίδα καγκελάριο εξαιρετική εταίρο, ο Κέρι εκτιμά ότι ζητήματα όπως η Συρία, το Ιράν ή η συμφωνία ελεύθερων ανταλλαγών ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή ‘Ενωση και την ΟΥάσινγκτον, είναι «πολύ σημαντικά για να μην προχωρήσουμε μαζί».

«Θα ξεπεράσουμε λοιπόν μαζί την κατάσταση αυτή», τονίζει ο Κέρι και προσθέτει: «Αγαπώ τη Γερμανία».

Ο Τζον Κέρι, ο οποίος μετέβη το Φεβρουάριο στη Γερμανία, εκφράζει την επιθυμία του να «επιστρέψει το συντομότερο δυνατό» στο Βερολίνο.

Ερωτηθείς για τους τρόπους βελτίωσης των σχέσεων με το Βερολίνο, ο αμερικανός υπουργός τόνισε: «Συνομιλούμε με τους γερμανούς εταίρους μας για να δούμε πώς μπορούμε να συντονίσουμε καλύτερα τις προσπάθειές μας στον τομέα των απόρρητων πληροφοριών και πώς θα διαλύσουμε τις γερμανικές αμφιβολίες».

Το Βερολίνο ελπίζει να συνάψει με την Ουάσινγκτον συμφωνία που θα απαγορεύει την κατασκοπεία ανάμεσα στις δυο χώρες.

Ο Κέρι, ο οποίος προσπαθεί τώρα ν΄αποτρέψει μια αποτυχία των ισραηλινο-παλαιστινιακών συνομιλιών, αναχώρησε σήμερα από το Τελ Αβίβ για την Ιορδανία όπου θα συναντηθεί εκ νέου με τον παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς και θα έχει συνομιλίες με το βασιλιά Αμπντάλα.

Σύμφωνα με επίσημες αμερικανικές πηγές, ο Κέρι σκοπεύει να επιστρέψει αύριο στην Ιερουσαλήμ για νέες συνομιλίες.