Φοροδιαφυγή που ξεπερνά τα τρία εκατομμύρια ευρώ από 2000 ως 2010 διαπιστώθηκε μετά από οικονομικό και φορολογικό έλεγχο που πραγματοποίησε το ΣΔΟΕ για τον πρώην υπουργό Γιάννο Παπαντωνίου και τη σύζυγό του μετά από εντολή της εισαγγελέως διαφθοράς Πόπης Παπανδρέου.

Η εισαγγελέας μελέτησε το πόρισμα και κατέληξε ότι σε βάρος του πρώην υπουργού πρέπει να ασκηθεί ποινική δίωξη για φοροδιαφυγή κατ’ εξακολούθηση σε βαθμό πλημμελήματος και κατά της συζύγου του Σταυρούλας Κουράκου σε βαθμό κακουργήματος.

Παρά το εξαιρετικά υψηλό ποσό της φοροδιαφυγής, ο σχετικός νόμος ορίζει ότι για να ασκηθεί δίωξη σε βαθμό κακουργήματος θα πρέπει το εισόδημα που έχει αποκρυφτεί από τις φορολογικές αρχές να ξεπερνά τις 150.000 ευρώ ετησίως.

Ο Γιάννος Παπαντωνίου φέρεται να απέκρυψε κάθε χρόνο ποσά άνω των 80.000 ευρώ,αλλά μικρότερο από 150.000 ευρώ.

Επίσης ο πρώην υπουργός και η σύζυγός του δεν διώκονται για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος αν και μέσω της λίστας Λαγκάρντ εντοπίστηκαν 1,333 εκ. ευρώ σε τραπεζικό λογαριασμό στην Ελβετία το 2000 όπως προέκυψε και από την επεξεργασία των στοιχείων της λίστας Λαγκάρντ. Ωστόσο η φοροδιαφυγή αποτελεί βασικό αδίκημα σε ξέπλυμα βρώμικου χρήματος από το 2005 και μετά που άλλαξε ο σχετικός νόμος.

Για να ασκηθούν οι ποινικές διώξεις θα πρέπει να ολοκληρωθεί διοικητικά ο φορολογικός έλεγχος από την αρμόδια ΔΟΥ Κηφισιάς.

Αξίζει να σημειωθεί πως αν το ζεύγος εμφανιστεί και πληρώσει την οφειλή εκ του νόμου αίρεται το αξιόποινο.