Δεκάδες χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν σήμερα στο κέντρο της Μανίλα κι άλλων μεγάλων πόλεων στις Φιλιππίνες για τον αποκαλούμενο «κουμπαρά» για την προστασία των ζώων που θέσπισε η Βουλή της χώρας και χρησιμοποιήθηκε για άλλους ιδιοτελείς σκοπούς μελών και στελεχών της κυβέρνησης Μπενίνιο Ακίνο.

Η κυβέρνηση Ακίνο που ήρθε στην εξουσία το 2010 ως πολέμια της διαφθοράς κατηγορείται τώρα για εκτεταμένη διαφθορά και κατασπατάληση δημοσίων πόρων.

Ανάμεσά τους και ο «κουμπαράς» των ζώων, που βρίθει «διαρροών» προς κυβερνητικά στελέχη και στερείται έργων για την προστασία των ζώων, όπως προβλεπόταν με την ίδρυση του Ταμείου Αρωγής και ανάπτυξης κατά Προτεραιότητα (PDAF).

Η κυβέρνηση των Φιλιππίνων ανακοίνωσε ότι «βρίσκεται στο πλευρό των διαδηλωτών» και θα ερευνήσει τυχόν ευθύνες στελεχών της.

Ομως οι περίπου 60.000 διαδηλωτές που φορούσαν μάσκες γουρουνιών ζήτησαν σήμερα την κατάργηση του Ταμείου και την παραίτηση της κυβέρνησης Ακίνο λόγω διαφθοράς, καθώς βουλευτές της φέρονται να αποκόμισαν, συνολικά, περίπου 226 εκατ. δολάρια από το πρόγραμμα προστασίας.

Τους διαδηλωτές υποστηρίζει και η καθολική εκκλησία στις Φιλιππίνες με πρωταγωνιστή τον καρδινάλιο Λούις Αντόνιο που μετείχε στη σημερινή αντικυβερνητική κινητοποίηση.