Ξέσπασε με δραματικούς τόνους στην απολογία του ο Ακης Τσοχατζόπουλος χαρακτηρίζοντας «απάνθρωπη και εκβιαστική» την προφυλάκιση της συζύγου του Βίκυς Σταμάτη, η οποία παραμένει μέχρι σήμερα στον Κορυδαλλό, ενώ παράλληλα καταφέρθηκε εναντίον των διαδόχων του στο υπουργείο Αμυνας σε σημείο μάλιστα να χλευάσει και τον νυν υπουργό Δημ. Αβραμόπουλο.

Η απολογία του Ακη Τσοχατζόπουλου που ξεκίνησε το πρωί της Δευτέρας περιλάμβανε από ισχυρισμούς για τον ρόλο του Γιώργου Παπανδρέου και των «πολιτικοδικαστικών κέντρων εξουσίας» μέχρι ξεσπάσματα για τη μεταχείριση της συζύγου και κόρης του, αλλά και σπαρταριστούς διαλόγους με τον εξάδελφό του Νίκου Ζήγρα, τον οποίο χαρακτήρισε «βαριά άρρωστο».

Υπερασπιζόμενος τη Βίκυ Σταμάτη ο Τσοχατζόπουλος ξέσπασε χαρακτηρίζοντας «κορωνίδα της σκευωρίας» την απόφαση για την προφυλάκιση της. «Μάνα ανήλικου παιδιού η σύζυγος μου βρέθηκε στη φυλακή. Το ίδιο και η κόρη μου μάνα τριών ανήλικων παιδιών», είπε ο κατηγορούμενος. Και πρόσθεσε: «Εχω και ένα παιδί επτά ετών που αναγκαστικά βρέθηκε αναγκαστικά εξόριστος 200 χιλιόμετρα από την Αθήνα».

Σε άλλο σημείο της απολογίας του ο Ακης Τσοχατζόπουλος στάθηκε στο λάθος των διαδόχων του στο υπουργείο Αμυνας, οι οποίοι «έχουν αφήσει τα υποβρύχια να… στέκονται εκεί: Σπηλιωτόπουλος, Παπαντωνίου, Μεϊμαράκης, Βενιζέλος. Μεγάλα ονόματα!» είπε ο Τσοχατζόπουλος για να συμπληρώσει η υπεράσπιση: «Και ο Αβραμοπουλος…»

Τότε ανταπάντησε ο Τσοχατζόπουλος: «Ηταν και ο Αβραμοπουλος ; Δεν το πήρα χαμπάρι, Δεν ήταν υπουργός Εξωτερικών; Α,τον έφαγε ο Βενιζελος!»

Αργότερα κλήθηκε να τοποθετηθεί για τα όσα κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας τον κατηγόρησε ο εξάδελφός του Νίκου Ζήγρας, ομολογώντας τα εγκλήματα: «Είναι ένας άρρωστος άνθρωπος που τον χειραγώγησε ο ανακριτής. Κατέστρεψε έναν άνθρωπο . Τον έκανε άβουλο ακροατή».

«Εσυ είσαι βαριά άρρωστος!» παρενέβη φωνάζοντας ο Ζήγρας

«Σκευωρία από το ΠΑΣΟΚ»

Νωρίτερα το πρωί της Δευτέρας ο Ακης Τσοχατζόπουλος είχε αποδώσει τηνποινική εμπλοκή του στην υπόθεση με τις χρυσές μίζες σε «σκευωρία που ξεκίνησε από το ΠΑΣΟΚ».

Ξεκινώντας την απολογία του ενώπιον των δικαστών εξαπέλυσε επίθεση εναντίον του πρώην προέδρου του κόμματος, Γιώργου Παπανδρέου, ισχυριζόμενος ότι «κάποιοι εμπνεύστηκαν τη διαδικασία εξόντωσης εσωκομματικού αντιπάλου».

«Στη μεταπολίτευση δεν έχει ξανασυμβεί επίθεση τέτοια μορφής σε ένα στέλεχος της πολιτικής» είπε ο Ακης Τσοχατζόπουλος δίνοντας πολιτικό στίγμα στη δίκη του, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί – αρχικά τουλάχιστον – στην κατηγορία.

Ο πρώην υπουργός έκανε λόγο για «πολιτικοδικαστικά κέντρα εξουσίας που ασκούν εδώ και καιρό παρέμβαση στην ελληνική κοινωνία και τις διεθνείς σχέσεις».

Ο Ακης Τσοχατζόπουλος από την αρχή της απολογίας του έκανε διμέτωπη επίθεση: το πρώτο μέτωπο άνοιξε εναντίον του ΠΑΣΟΚ υποστηρίζοντας ότι από το στάδιο ακόμα της έρευνας της υπόθεσης από τη Βουλή «μας λάνσαρανε ένα κατάπτυστο κατηγορητήριο από πιστούς ανθρώπους στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, το οποίο προήλθε από θεϊκή εξουσία άνωθεν».

Οπως είπε το κατηγορητήριο εκείνο ήρθε «έτοιμο από νομική εταιρεία».

Το δεύτερο μέτωπο που άνοιξε ήταν κατά δικαστών και εισαγγελέων καθώς κατά την άποψη του «υπάρχουν κέντρα πολιτικοδικαστικά που ασκούν εξουσία εδώ και καιρό με παρεμβάσεις στην ελληνική κοινωνία και στις διεθνείς σχέσεις».

Σε σχέση με τους συγκατηγορούμενους του είπε ότι έχει τύψεις γιατί αν δεν ήταν εκείνος δεν θα είχαν προφυλακιστεί. Δεν παρέλειψε μάλιστα να επιτεθεί και στην τρόικα χαρακτηρίζοντας ανάλγητη την συμπεριφορά των δανειστών.