Το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας πιστεύει ότι η Ελλάδα σημειώνει πρόοδο όσον αφορά την εφαρμογή των οικονομικών μεταρρυθμίσεων και σημείωνει ότι «δεν μπορεί να κάνει υποθέσεις». Σε δημοσίευμα του Spiegel, ωστόσο, αναφέρεται ότι η Αθήνα μπορεί να χρειαστεί νέο πρόγραμμα στήριξης από τις αρχές του 2014.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Μάρτιν Κότχαους είπε ότι δεν έχει γνώση εσωτερικού εγγράφου της Bundesbank, της γερμανικής κεντρικής τράπεζας, το οποίο επικαλέστηκε το γερμανικό περιοδικό.

Η αντιπολίτευση προσπαθεί να αξιοποιήσει το έγγραφο αυτό ενόψει των βουλευτικών εκλογών του Σεπτεμβρίου.

«Η τελευταία έκθεση της τρόικας διαπιστώνει ότι η Ελλάδα σημειώνει ικανοποιητική πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις της. Όπως γνωρίζετε, το τρέχον πρόγραμμα διαρκεί ως το 2014, επομένως το βρίσκω δύσκολο να κάνω υποθέσεις τώρα σχετικά με το τι θα συμβεί το 2014», είπε ο Κότχαους.

Το έγγραφο της Bundesbank ανέφερε, κατά το Spiegel, ότι η ΕΕ πρόκειται «να συμφωνήσει βεβαίως σε ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα» και ότι το τρέχον πακέτο οικονομικής βοήθειας ενέχει «υψηλούς κινδύνους». Το Spiegel έγραψε ότι η έγκριση της εκταμίευσης της δόσης 5,8 δισεκ. ευρώ τον περασμένο μήνα είχε «πολιτικά κίνητρα».

Η δημοσίευση του εγγράφου γίνεται σε μια λεπτή στιγμή για την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, η οποία διεκδικεί τρίτη θητεία στις εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου. Η Μέρκελ έχει υποβαθμίσει επανειλημμένα τις προβλέψεις πως η Ελλάδα θα χρειαστεί επιπλέον δανεισμό ή ελάφρυνση χρέους, παρά τις περί του αντιθέτου εκτιμήσεις που κάνουν ειδικοί, περιλαμβανομένων αυτών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD), οι οποίοι μοιάζουν με βάση τις δημοσκοπήσεις να έχουν ελάχιστες πιθανότητες να εκθρονίσουν την καγκελάριο, κατηγορούν την Μέρκελ ότι ψεύδεται προς τους Γερμανούς ψηφοφόρους.

Πάντως ο Φίλιπ Ρέσλερ, επικεφαλής των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), του κόμματος που αποτελεί τον ήσσονα κυβερνητικό εταίρο, υποστήριξε την άποψη της κυβέρνησης της Μέρκελ ότι δεν χρειάζεται να συζητηθεί πρόσθετη βοήθεια.

«Η Ελλάδα κινείται στην απολύτως σωστή κατεύθυνση», είπε ο Ρέσλερ, υπουργός Οικονομίας και αντικαγκελάριος. «Θα ήθελα να έβλεπα τι θα συνέβαινε στη Γερμανία αν μας ζητούσαν να κάνουμε τόσες μεταρρυθμίσεις», πρόσθεσε ο Ρέσλερ, τονίζοντας πως προς το παρόν η χορήγηση πρόσθετης βοήθειας στην Ελλάδα «δεν είναι αναγκαία».