Το ψάρεμα από τα προϊστορικά κιόλας χρόνια ήταν πάντα μια ασχολία που, εκτός από την ευχαρίστηση, εξασφάλιζε και την τροφή του ανθρώπου. Η βελτίωση των μέσων που χρησιμοποιούσαν οι επίδοξοι ψαράδες στη διάρκεια των αιώνων ακολούθησε μια πορεία παράλληλη με την εξέλιξη του ανθρωπίνου είδους. Τα πρώτα καμάκια ήταν κατασκευασμένα από οστά ή χαλκό αλλά ήταν ιδιαίτερα εύθραυστα και δεν αγκίστρωναν καλά τα ψάρια. Οι Κινέζοι και οι Αιγύπτιοι το 2000 π.Χ. χρησιμοποίησαν πρώτοι καλάμια και αγκίστρια ενώ έφτιαξαν πετονιά από λεπτό μετάξι.

Στη σύγχρονη εποχή, τα πρώτα εξελιγμένα δολώματα εμφανίστηκαν στην αμερικανική αγορά στις αρχές του 20ού αιώνα. Χρειάστηκε ωστόσο να περάσουν αρκετές δεκαετίες για να λανσαριστούν ρεαλιστικά αντίγραφα ψαριών με ενσωματωμένα αγκίστρια. Ο πρώτος που το έκανε ήταν ο Φινλανδός Λάουρι Ραπάλα που πωλούσε στο κατάστημά του χειροποίητα ψαράκια φτιαγμένα από ξύλο μπάλσα, τα οποία μπορούσαν να κινούνται στο νερό.

Οι Αμερικανοί ενθουσιάστηκαν από την εφεύρεση του Ραπάλα και θέλησαν να αγοράσουν την πατέντα, όμως χωρίς αποτέλεσμα. Από την άλλη, οι εισαγωγές δεν τους εξυπηρετούσαν γιατί τα κομμάτια που έφθαναν στον Ατλαντικό ήταν λιγοστά ενώ δεν βόλευε και η ενοικίασή τους αφού οι πωλητές συχνά ζητούσαν 15 ευρώ την ημέρα για να παραχωρήσουν τα δολώματά τους.

Ετσι, αποφάσισαν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Ο Τζορτζ Πέριν ήταν ο πρώτος που τόλμησε να κατασκευάσει στις Ηνωμένες Πολιτείες, με πολύ κόπο, μια επιτυχημένη ρεπλίκα των σχεδίων του Ραπάλα. Είχε ένα εργοστάσιο παραγωγής ραφιών για τα ψυγεία της εποχής, οπότε διέθετε τη γνώση διαχείρισης του πλαστικού.

Προκειμένου να δοκιμάσει την αποτελεσματικότητα των δημιουργιών του, ο αμερικανός εφευρέτης στεκόταν στην άκρη του βατήρα της πισίνας ενός φίλου του και έριχνε στο νερό το καλάμι του προσθέτοντας ή αφαιρώντας μεταλλικά βαρίδια μέσα στον σκελετό του ψαριού ώστε να επιπλέει λίγο κάτω από την επιφάνεια. Ονόμασε δε το νέο είδος δολώματος «Ψαράκι επαναστάτης» και δεν άργησε να γίνει best seller.

Το 1963, έναν χρόνο μετά το λανσάρισμα του δολώματος, η εταιρεία του Πέριν πούλησε 500.000 κομμάτια αναγκάζοντας τον αντίπαλό του, τον Ραπάλα, να κατασκευάσει εργοστάσιο παραγωγής τεχνητών ψαριών, το οποίο ολοκληρώθηκε ωστόσο, αρκετά αργότερα, στα τέλη της δεκαετίας.

Τρίβια

– Το αρχαιότερο αγκίστρι που έχει βρεθεί χρονολογείται περίπου στο 4000 π.Χ.

– Τα ηλεκτροφόρα χέλια έχουν αρκετή ηλεκτρική ενέργεια για να σκοτώσουν ένα άλογο.

– Το γατόψαρο έχει περισσότερες από 27.000 γευστικές απολήξεις σε ολόκληρο το σώμα του ενώ, οι άνθρωποι έχουν 7.000 αποκλειστικά στη βάση της γλώσσας.

– Ο καρχαρίας είναι το μόνο ψάρι που έχει βλέφαρα.

– Τα ψάρια του αλμυρού νερού πρέπει να πίνουν περισσότερο νερό από τα ψάρια του γλυκού. Και αυτό γιατί το θαλασσινό νερό είναι πιο αλμυρό από ό,τι τα υγρά του σώματός τους, με αποτέλεσμα να τα αποβάλλουν συνεχώς.

– Τα ψάρια θα πνίγονταν αν προσπαθούσαν να μασήσουν, διότι η τροφή θα αναμειγνυόταν με το νερό που περνά από τα βράγχια.

– Το πιο δηλητηριώδες ψάρι στον κόσμο είναι το πετρόψαρο. Το τσίμπημά του μπορεί να προκαλέσει αλλεργικό σοκ, παράλυση, ακόμη και θάνατο αν δεν αντιμετωπισθεί μέσα σε λίγες ώρες.