Τα χρυσά κουπιά της ελληνικής κωπηλασίας επιστρέφουν για να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους στην νέα συναρπαστική έκδοση του αθλήματος την παράκτια κωπηλασία θέλοντας να είναι οι πρώτοι που θα φέρουν αυτό το είδος στην Ελλάδα και ανοίγουν τα χαρτιά τους στα «ΝΕΑ».

Η χάλκινη ολυμπιονίκης του Λονδίνου αλλά και πρωταθλήτρια κόσμου (δις) και Ευρώπης (πεντάκις) Αλεξάνδρα Τσιάβου και οι Παγκόσμιοι πρωταθλητές (και τέσσερις φορές Ευρώπης) δίδυμοι αδελφοί Νίκος και Απόστολος Γκουντούλας που απείχαν όλη τη χρονιά από αγωνιστικές υποχρεώσεις ετοιμάζονται για το ταξίδι στο Χέλσιμποργκ της Σουηδίας για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Παράκτιας Κωπηλασίας (16-18 Αυγούστου).

«Είναι μια ξεχωριστή εμπειρία όπου θέλουμε να δοκιμάσουμε, εγώ με τον αδελφό μου Αποστόλη που θα αγωνιστούμε κλασσικά στο διπλό σκίφ αλλά και η Αλεξάνδρα Τσιάβου που θα είναι μόνη της στο απλό σκίφ» λέει στα «ΝΕΑ» ο Νίκος Γκουντούλας, που ανυπομονεί όπως και ο Αποστόλης με την Αλεξάνδρα για αυτή τη νέα πρόκληση.

«Είναι εξαιρετικά ελκυστική η παράκτια κωπηλασία, που ουσιαστικά είναι ανοιχτής θάλασσας. Επίσης είναι εξαιρετικά συναρπαστικό το γεγονός ότι περνάς μέσα από την πόλη μπροστά σε κόσμο θυμίζοντας ποδηλατικό γύρο. Δεν είσαι απομωνομένος σε ένα μακρινό κωπηλατοδρόμιο. Εξάλλου συνδυάζει την ένταση της ολυμπιακής κωπηλασίας, με την extreme κατάσταση που θα συναντήσεις στην ανοιχτή θάλασσα με κύμα και έντονο αέρα. Είναι λίγο σαν να κάνεις…mountain bike» λέει γελώντας ο Νίκος Γκουντούλας που μας ανέλυσε λίγο και τις διαφορές στα δύο είδη:

«Κατ΄αρχήν η απόσταση, αφού εδώ ξεχνάμε τα 500, 1000 και 2000 μέτρα και μιλάμε για διαδρομές 6-8 χιλιομέτρων σε τρίγωνα και τραπέζια, θυμίζοντας και λίγο διαδρομή ιστιοπλοϊας. Επίσης εδώ ξεχνάμε τα κουλουάρ και όλα τα σκάφη φεύγουν μαζί με την κλασσική κόρνα στην εκκίνηση, με αποτέλεσμα να είναι μεν πιο συναρπαστικό, αλλά να υπάρχει ο κίνδυνος της επαφής των σκαφών.

Το βάρος πλέον της βάρκας είναι 60 κιλά και είναι σαφώς πιο ανθεκτικά από τα αεροδυναμικά μοντέλα των 27 κιλών που έχουμε στην ολυμπιακή κωπηλασία. Επίσης είναι πολύ πιο οικονομικό το κόστος μεταφοράς».

Μπορεί οι αθλητές να απέχουν από την εθνική ομάδα από την αρχή του χρόνου λόγω του ότι ήθελαν να κοιτάξουν και το μέλλον τους (τα οικονομικά προβλήματα είναι τεράστια) αλλά δεν σταμάτησε στιγμή την προετοιμασία τους και τις προπονήσεις για να διατηρούνται σε φόρμα. Δεν ήταν βέβαια στους ρυθμούς της εθνικής, αλλά δεν έχασαν την επαφή τους με το νερό.

Του χρόνου το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα θα γίνει στη Θεσσαλονίκη και αυτός θα είναι ο μεγάλος στόχος.

«Για αυτό θέλαμε να ξεκινήσουμε από εφέτος την προσπάθεια ώστε να είμαστε πανέτοιμοι του χρόνου. Είχαμε αποφασίσει ακόμα και να πάμε με δικά μας έξοδα, αλλά ευτυχώς τα κάλυψαν οι σύλλογοί μας, τους οποίους και θα τιμήσουμε καθώς θα τρέξουμε με τα χρώματά τους σε αυτή τη διοργάνωση. Πρέπει να ακούγονται και αυτοί που τόσα μας έχουν προσφέρει» προσθέτει ο Νίκος Γκουντούλας που μαζί με τον αδελφό του ανήκουν στον Ομιλο Φίλων Θαλάσσης ενώ η Αλεξάνδρα Τσιάβου στον ΝΟ Ηγουμενίτσας.