«Σε μερικά χρόνια οι ιατρικές εξελίξεις θα μας δίνουν τη δυνατότητα να επαναφέρουμε ανθρώπους που είναι νεκροί 24 ώρες», δήλωσε χθες ο αμερικανός εντατικολόγος Σαμ Παρνία.

Ο ίδιος διατείνεται ότι εάν ο ηθοποιός Τζέιμς Γκαντολφίνι, που πέθανε σε ηλικία 51 ετών από καρδιακή προσβολή τον περασμένο μήνα στη Ρώμη, βρισκόταν στις ΗΠΑ, «σίγουρα θα είχε ζήσει».

«Θα του είχαμε μειώσει τη θερμοκρασία του σώματος, θα του παροχετεύαμε οξυγόνο στους ιστούς, κάτι που βοηθά στη διατήρηση της ζωής. Ακολούθως, ως κλινικά νεκρό θα τον έβλεπε καρδιολόγος. Θα του έκανε αγγειογράφημα, θα έβρισκε τον θρόμβο, θα τον αφαιρούσε, θα του έβαζε στεντ και θα του επανεκκινούσε την καρδιά».

Ολα αυτά βέβαια τα είπε στο πλαίσιο της παρουσίασης του βιβλίου του «Διαγράφοντας τον θάνατο», στο οποίο εξηγεί ότι πολλοί από τους νεκρούς θα μπορούσαν να ζουν εάν είχαν πεθάνει στο σωστό μέρος.

Ο ίδιος, ως καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Stony Brooks στη Νέα Υόρκη, διδάσκει Εντατικολογία και κάνει έρευνα πάνω σε νέες μεθόδους αναζωογόνησης.