Η Ελλάδα επιστρέφει στην κορυφή των προτιμήσεων των ξένων τουριστών που πέρυσι τέτοια εποχή στρέφονταν σε άλλους προορισμούς κυρίως λόγω του φόβου εξόδου της χώρας από τη ζώνη του ευρώ και της αβεβαιότητας των διπλών εκλογών. Παρότι η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να βρίσκεται σε ύφεση, «τα στοιχεία που φόβιζαν τους ξένους επισκέπτες», όπως λένε στελέχη της τουριστικής αγοράς, φέτος έχουν εξαλειφθεί, γεγονός που λειτουργεί θετικά για τον εισερχόμενο τουρισμό.

«Πλέον, ο τουρίστας από το εξωτερικό νιώθει σίγουρος ότι το ταξίδι του στην Ελλάδα δεν θα έχει απρόοπτα», λέει ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ) Γιώργος Τσακίρης. Ακόμα και το γεγονός πως η χώρα εξακολουθεί να βρίσκεται σε κρίση για κάποιους σημαίνει ότι από πλευράς τιμών υπάρχουν περισσότερες ευκαιρίες για φτηνές διακοπές. Ηδη από τα στοιχεία των κρατήσεων που γίνονται αυτήν την περίοδο μέσω του Ιντερνετ, αλλά και των κατά τόπους Ενώσεων Ξενοδόχων, προκύπτει ότι η Ελλάδα φέτος είναι φτηνότερη σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2012 κατά 10% έως 15%. Ωστόσο, υπάρχουν και μεμονωμένες περιπτώσεις που καταγράφονται αυξήσεις.

Επίσης, προκύπτει ότι ως προορισμός η χώρα μας φαίνεται να ξανακερδίζει τους τουρίστες που έχασε τα προηγούμενα χρόνια από την Ισπανία και την Τουρκία λόγω τιμών.

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι όλοι εκτιμούν πως φέτος οιαφίξεις των ξένων τουριστών θα αγγίξουν τα 17 εκατομμύρια, οι προβλέψεις για τα έσοδα δεν μπορούν να είναι ακόμα ασφαλείς.

«Μας ανησυχεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι ένα σημαντικό ποσοστό επισκεπτών, δυστυχώς, καταλήγει σε παράνομα καταλύματα», τονίζει ο κ. Τσακίρης και εξηγεί: «Φέτος παρατηρείται –εντονότερα από κάθε άλλη χρονιά –το φαινόμενο να έχουμε αυξημένες αφίξεις έως και κατά 30% σε κάποιους προορισμούς με αερομεταφορείς χαμηλού κόστους, ενώ στα ξενοδοχεία η αύξηση των αφίξεων είναι μόνο 15%. Αυτό δείχνει ότι οι επισκέπτες… χάνονται στα παράνομα καταλύματα».

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι η χρονιά έκλεισε με 16 εκατ. αφίξεις και περίπου 10,5 δισ. ευρώ έσοδα χάρη στην εντυπωσιακή ανατροπή που ήρθε από τον Ιούλιο και μετά, καθώς από τον Μάιο μέχρι και τον Ιούνιο (περίοδο των διπλών εκλογών) οι πληρότητες σε πολλούς τουριστικούς προορισμούς ήταν αρκετά χαμηλές.

Πάντως, όσον αφορά τη φετινή χρονιά, τα τελευταία γεγονότα στην Αίγυπτο οδηγούν σε αναθεώρηση των εκτιμήσεων για τις αφίξεις στον ελληνικό προορισμό –σε υψηλότερα επίπεδα από την εκτίμηση των 17 εκατ. Κι αυτό γιατί μέρος από τις απώλειες του αιγυπτιακού τουρισμού θα καρπωθεί και η Ελλάδα. Παράλληλα, τα επεισόδια στην Τουρκία τον προηγούμενο μήνα περιόρισαν προσωρινά τον έντονα ανοδικό ρυθμό αύξησης των κρατήσεων σε ορισμένες περιοχές της γειτονικής χώρας, ενώ μέρος αυτών κατευθύνθηκε σε ελληνικούς προορισμούς.