Οι κάτοικοι της μικρής πόλης Λακ-Μεγκαντίκ επιστρέφουν σιγά σιγά στους κανονικούς ρυθμούς της ζωής καθώς σπίτια και καταστήματα άνοιξαν πάλι σήμερα λίγα μέτρα μακριά από το ισοπεδωμένο κέντρο της πόλης μετά τη φονική έκρηξη και τον εκτροχιασμό αμαξοστοιχίας, η οποία μετέφερε αργό πετρέλαιο και πετροχημικά προϊόντα.

Η αστυνομία έχει υψώσει ένα φράχτη ύψους 2,5 μέτρων, ο οποίος εμποδίζει τη θέα προς την περιοχή με τα μπαρ, τα εστιατόρια και τα καταστήματα στο κέντρο της πόλης που πριν έσφυζε από ζωή και σήμερα θυμίζει πολεμική ζώνη.

Σύμφωνα με την αστυνομία, 24 άνθρωποι έχουν ανασυρθεί νεκροί και 26 είναι αγνοούμενοι και θεωρούνται νεκροί.

Το δυστύχημα αυτό με τους 50 νεκρούς είναι το χειρότερο σιδηροδρομικό δυστύχημα στη Βόρεια Αμερική από το 1989 και το αιματηρότερο δυστύχημα στον Καναδά από το 1998, όταν αεροσκάφος της Swissair με 229 επιβάτες κατέπεσε στον Ατλαντικό στ΄ανοικτά των ακτών της Νέας Σκωτίας.

Οι έρευνες για τα αίτια του δυστυχήματος συνεχίζονται και η αστυνομία δεν αποκλείει την πιθανότητα εγκληματικής αμέλειας όσον αφορά την τήρηση των κανονισμών ασφαλείας από την αμερικανική εταιρεία Montreal, Maine and Atlantic στην οποία ανήκει το τραίνο.

Η έκρηξη ανάγκασε το ένα τρίτο των 6.000 κατοίκων της πόλης να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, οι περισσότεροι από τους οποίους έχουν ήδη επιστρέψει σ’ αυτά.

«Τα πράγματα δεν θα είναι ποτέ ξανά τα ίδια.Θα συνεχίσουμε ν΄ακούμε το τραίνο αυτό για χρόνια. Οι αναμνήσεις θα έρχονται να μας βασανίζουν στον ύπνο μας», δήλωσε ο 57χρονος Ντάνιελ Λέσαρντ.