Η κατηγορία της «συνωμοσίας για χρήση όπλου μαζικής καταστροφής» κατά τις βομβιστικές επιθέσεις στον Μαραθώνιο της Βοστώνης στις 15 Απριλίου απαγγέλθηκε το βράδυ της Δευτέρας (ώρα Ελλάδας) στον Τζοχάρ Τσαρνάεφ.

Σύμφωνα με τον Εισαγγελέα της Βοστώνης, ο Τσαρνάεφ ενδέχεται να βρεθεί αντιμέτωπος με τη θανατική ποινή αν καταδικαστεί.

Η κατηγορία του απαγγέλθηκε στο νοσοκομείο Beth Israel όπου νοσηλεύεται, παρουσία ομοσπονδιακού δικαστή. «Του επιδόθηκε ένας σφραγισμένος φάκελος κατηγορητηρίου», δήλωσε ο Γκάρι Ουέντε, αξιωματούχος του ομοσπονδιακού δικαστηρίου.

Η πρώτη συνεδρίαση του δικαστηρίου ορίστηκε για τις 30 Μαΐου. Επί του παρόντος, δεν έχει καταστεί σαφές αν ο Τσαρνάεφ θα μπορέσει να παραστεί στη δίκη.

Η πρώτη επικοινωνία

Ο μοναδικός – μετά τον θάνατο του αδελφού του – κατηγορούμενος για τις επιθέσεις, κατά τις οποίες σκοτώθηκαν τρεις άνθρωποι και τραυματίστηκαν περισσότεροι από 170, άρχισε ήδη να απαντά σε ερωτήσεις των αστυνομικών.

Παρά το γεγονός ότι ο Τζοχάρ Τσαρνάεφ νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση, κατάφερε να απαντήσει την Δευτέρα σε σύντομες ερωτήσεις που του υποβλήθηκαν, κάνοντας νεύματα με το κεφάλι του, σύμφωνα με πηγή που συμμετέχει στις έρευνες για την υπόθεση την οποία επικαλείται το CNN.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι Αρχές ρώτησαν τον 19χρονο αν έχει κρύψει ή τοποθετήσει σε κάποιο σημείο περισσότερες βόμβες, εκρηκτικά ή όπλα, και αν εκείνος και ο αδελφός του είχαν συνεργούς.

Δεν έχει γίνει γνωστό τι απαντήσεις έδωσε ο Τσαρανάεφ στις επίμαχες ερωτήσεις.

Η εφημερίδα «The Wall Street Journal» μετέδωσε ότι ο Τσαρνάεφ επικοινώνησε γραπτώς με τους αστυνομικούς.

Το NBC μετέδωσε ότι ο 19χρονος άρχισε να απαντά γραπτώς σε ερωτήσεις, επικαλούμενο ομοσπονδιακούς αξιωματούχους. Παράλληλα, σύμφωνα με το ABC, ο Τσαρνάεφ απαντά «σποραδικά» σε ερωτήματα που του υποβάλλονται.

Η Αστυνομία δεν επιβεβαίωσε, ούτε διέψευσε την πληροφορία αυτή. «Υπήρξαν πολλά ρεπορτάζ που λένε ότι (ο Τσαρνάεφ) επικοινωνεί. Δεν θα τα αμφισβητήσω, αλλά προσωπικά δεν έχω καμία συγκεκριμένη πληροφορία» δήλωσε στο CNN ο Αρχηγός της Αστυνομίας της Βοστώνης Εντ Ντέιβις.

Ο 19χρονος δεν μπορεί να μιλήσει, καθώς έχει τραυματιστεί από σφαίρα στον λαιμό.

Την ίδια στιγμή, μία εβδομάδα μετά τις βομβιστικές επιθέσεις, 55 άνθρωποι εξακολουθούν να νοσηλεύονται σε θεραπευτήρια της περιοχής. Οπως μετέδωσε το CNN, τρεις από αυτούς βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ τουλάχιστον 12 έχουν υποστεί ακρωτηριασμό.

Λευκός Οίκος: Θα δικαστεί ως πολίτης

Εν τω μεταξύ, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ δήλωσε την Δευτέρα ότι ο Τσαρνάεφ δεν θα δικαστεί ως «μαχητής του εχθρού».

«Δεν πρόκειται να τον μεταχειριστούμε ως «μαχητή του εχθρού»». Θα δικάσουμε τον τρομοκράτη αυτόν μέσα από το πολιτικό δικαστικό σύστημα. Βάσει των αμερικανικών νόμων, οι πολίτες των ΗΠΑ δεν μπορούν να δικαστούν από στρατιωτικές ειδικές επιτροπές», πρόσθεσε.